lauantai 21. toukokuuta 2016

Jigireissuja


7.5 Lähdimme jigaamaan ahvenia illaksi. Ahven ei kevään aikaisemmilla reissuilla ollut vielä kovin aktiivisella päällä. Pari aikaisempaa päivää olivat todella lämpimiä joten odotuksia ahvenen aktivoitumisen suhteen oli. Aikaa ei ollut montaa tuntia, mutta onneksi ensimmäinen kohde osuu oikeaan, joten kalan etsimiseen ei sen kummemmin tarvitse aikaa tuhlata. Paikalla on mukavasti lokkeja kun ahvenet ajavat kuorretta. Ahvenet purevat  jigejä lähes jokaisella heitolla joten mukavaa on olla jigikepin toisessa päässä:)  Kalastamme illan pienellä alueella ja saamme paljon ahvenia joista suurin osa on 250-450g luokkaa. Sekaan osuu kuitenkin 6 yli 500g ahventa joista suurin painaa 700g. 




8-9.5 Parina iltana oli vuorossa uuden vertsukepin testailua. Molempina iltoina kuha on kohtuu syönnillä ja niitä saakin irroitella koukuista tasaisesti, ei ihan kuitenkaan kyllästymään pääse :) Isompia kuhia ei löydy mutta pääseepähän ottamaan tuntumaa uuteen keppiin! Ensimmäisenä iltana koukkaan erään jyrkkäreunaisen penkan kautta josta heittämällä on tullut useita suurhaukia. Pientä kaartelua veneellä ja paksu kaari löytyy välivedestä. Tarjoan sille useampaa 8 tuuman jigiä, mutta kala nousee vain hitaasti niitä katsomaan. Viides tarjous on 10 tuuman jigi ja se kelpaa heti! Kala hakee nätisti jigin vavanmittaisesta siimasta, uusi keppi pääsee kovaan testiin ja hetken painin jälkeen haavissa lepää selkeä suurhauki. Tyhjävatsainen, mutta tukevaselkäinen hauki kellottaa vaakan 8.1kg lukemat 105cm varrellaan. Nopea pönö itselaukaisimella ja kala sukeltaa takaisin :)! 



13.5 Jälleen luvassa vertsuilua. Heti ensimmäisellä paikalla on elämää, ensin käytän veneessä pari peruskuhaa, tämän jälkeen löydän sivummalta pari selkeästi isompaa kalaa, mutta ryssin tietysti molemmat. Ensin syvän päällä 4m vedessä parempi viiva seurailee hetken jigiä kunnes se ampuu jigiin kiinni todella kovan tärpin saattelemana, ei tartu ei.. Kauaa ei tarvitse pörrätä kun löydän lähempää pohjaa 8m vedessä taas paksun kalanäytön. Tämä iskee jigiin heti ja vastarissa kala ei liiku mihinkään ja pääsen vain tuntemaan raskaan painon kunnes kala irtoaa.. ei näin.. Tämän jälkeen homma hiljenee ja käyn pyörähtämässä muualla saaden jokuisen kalan. Ilta alkaa hieman hämärtään ja palaan aloitus kulmille. Löydän heti paremman kalan 10 vedestä metri irti pohjasta. Kala nousee heti hieman jigille ja lähtee tämän jälkeen painumaan takaisin, nostan jigiä hieman ja silloin kala ampaisee jigille ja pääsen tarjoamaan vastaria. Selkeästi hyvä kala siimanpäässä, ajattelin ehkä 3 kilon kalaksi kun se ei eirityisen paljoa vastaan laittanut, yllätyn todella kun pintaan tulee selkeästi parempi kala. Haavi heilahtaa, nyt on pakko olla +5kg :) Kalalta löytyy pituutta 85cm ja painoa 6,1kg Pikainen pönötys ja kala sukeltaa vedet pärskyen takaisin elementtiinsä, hetken fiilistelen hienoa kalaa ja olen juuri aloittamassa kalastusta kunnes huomaan että äsköinen kala nousee lähettyvillä maha pystyssä pintaan, fiilikset lässähtää välittömästi ja yritän elvyttää kalaa. Pariin kertaan se sukeltaa mutta aina nousee takaisin pinnalle. Tämän otuksen kanssa käy se mitä ei ikinä toivoisi, kala kuolee ilmeisesti paineen muutokseen. Joudun siis ottamaan kalan eräksi ja eihän se kovin mukavalta tuntunut. Tapahtuman jälkeen ei paljoa fiilistä ollut jatkaa kalastusta joten lopetan hommat tähän. Aikaisemmin ei ole ollut ongelmia kalojen selviytymisessä alle 10m vedessä, mutta tälle yksilölle se oli jostain syystä liikaa.. Hienosta kalasta jää hieman "kitkerä" maku suuhun. 



18-19.5 Oli menoa itäsuomen suuntaan, pitihän sitä tietysti pakata mukaan jigivehkeet:) Parina iltana oli mahdollisuus käydä paikalla josta kokemusta oli vain yhden reissun verran, silloin kuhia tuli todella hyvin mukavalla keskikoolla, hieman odotuksiakin siis oli kun tepastelin rannalle. Kauaa ei tarvitse vispata kun näytillä käy ensimmäinen, ehkä 55cm kala. Hetken hiljaista ja siirryn hieman. Ensimmäinen heitto ja todella rajun tärpin päätteeksi jigiä viedään paremman kalan otteilla! Hetki vääntöä ja mukava kala lepää käsissä. Kalalta löytyy mittaa 75cm ja painoa 3,57kg :) Nopeat kuvat ja kala takaisin. Homma jatkuu ja nyt tuntuu olevan kuhatkin otilla. Pienessä hetkessä näytillä käy useampi kuha joista 3 on yli 60cm! Varsin hyvää keskikokoa näin rannalta heittäen. Aika loppuu ihan käsiin vaikka mieli tekisi jäädä..



Seuraavana päivänä oon taas mahdollisuus kalastaa paikalla pari tuntia. Nyt tuntuu kalat olevan varovaisella päällä ja saan alkuun vain olemattomia tärppejä ja yhden pienemmän kalan näytille. Aika on rajallinen ja jotain täytyy keksiä jos kaloja meinaa vielä saada. Päätän siirtyä paikalle josta ei kokemusta ole. Tämä valinta osuu oikeaan ja heti ensimmäisellä heitolla jigiä viedään hetken raskaasti, mutta tämä kuitenkin irtoaa.. Yksi tyhjä heitto ja taas jigiä viedään raskaasti! Tämän kalan saan näytille asti ja siltä löytyy mittaa 71cm. Tätä kalaa en punnitse mutta varmaankin hieman yli kolmen kilon. Saan paikalta vielä useamman kuhan joista 2 on arviolta 60cm luokkaa. Pieniä haukiakin tässä tuntuu olevan ja niitä käy näytillä muutama. Aika loppuu taas kesken joudun lopettamaan. Parin iltapiston saldoksi jää 15 kuhaa joiden keskikoko on hieman alle 60cm eli varsin hyvää!




-Handyy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti