lauantai 28. helmikuuta 2015

21.-26.2. Talven paras viikko!

Vihdoin oli vuorossa kauan odotettu reissu, kun suuntasin viikon "pilkkilomalle" suurille selkävesille. ;) Fiilikset oli aika korkeella kun lauantaiaamuna lähdin pimeässä ajamaan kohteeseen. Kaikki tähän lajiin hurahtaneet tietää tämän fiiliksen! Huoltoasemalta juomista mukaan ja matka liukkaita teitä pitkin kalapaikalle alkoi. Aamu alkoi jo valjeta kun olin vihdoin rannassa. Kamat ahkioon ja menoksi! Suuntasin paikalle jossa Kabanossin kanssa kävimme kuukausi takaperin. Paikalla oli silloin reilusti kalaa mutta se ei vain syönyt. Nyt oli lumi lähtenyt suurimmaksi osaksi jäältä ja vesisohjossa puskin aloituspaikalle. Siinä oli sopivasti vanha railo joten tässä ei vettä ollut vaan ihan kuivalta jäältä pääsi pilkkimään. Ensimmäiset reiät osuivat liian matalaan. Yhdellä reiällä oli kaiun mukaan elämää ja siitä sainkin heti pari silppuahventa, joten äkkiä uutta reikää syvempään. Ei tänne asti tultu 30-grammaisia pilkkimään.

Hieno alku päivälle!
Kohta olikin jakkaran alla vettä jo 8 m. Hetken aikaa olin silläkin reiällä tasuria uitellut ilman tapahtumia. Yhtäkkiä välivedessä uivan tasurin alle ilmestyi viivoja ja ensimmäinen ampui jyrkästi kohti tasuria. Räväkkä tärppi ja ensimmäinen parisatanen otti Pääevän kevennettyyn. Vielä kolme muuta ahventa sain siitä ronkittua, parhaana ahvenväriseen Eepen seiskaplussaan ottanut 475 g. Hieno alku päivälle!

Seuraavat reiät paljastivat että kala oli jopa vähän otillaan, kerrankin. Ei kuitenkaan ihan järkyttävää syöntiä vaan vähän joutui kikkailemaan että sai kalan ottamaan. Eli juuri sopivaa syöntiä! ;) Ahvenia napsui mukavaan tahtiin tasureihin ja pieneen vertikaalijigiin. Pitkiä putkia ei kuitenkaan tullut vaan muutaman ahvenen antoi aina yhdestä reiästä jonka jälkeen otti meni varovaisemmaksi. Ahvenet nousivat hyvin väliveteen ja paukuttivat isoonkin tasuriin, kaiusta oli ilo seurata jyrkkiä nousuja. Nättiä 200-300 g ahventa kertyi mukavaan tahtiin ja ensimmäiset pari tuntia menivät kuin siivillä!

200-300 g ahvenia
Perusahvenia Pääevän kevennetyllä
Kymmenen aikoihin syönti rauhoittui ja muutama reikä meni tyhjää onkiessa, kaiussakaan ei näkynyt mitään. Vaan eipä tuo haitannut, fiilis oli jo pirun kiva tässä vaiheessa.
Lähdin vähän sivummalle kairailemaan vanhaa railoa pitkin. Ensimmäiset pari reikää oli ihan kuolleita. Sitten löytyi syvempää kympin vettä ja vihdoin näkyi kaiussa yksinäinen viiva joka nousi tasurille väliveteen. Hyvä tärppi mutta ei tarttunut... Jonkun aikaa siinä vatkasin välivesiä tuloksetta ja päätin laskea Pääevän kuorekevennetyn ihan pohjaan. Muutama veto ja ensimmäinen varovainen tärppi. Ja toinen. Sitten pamautti kunnolla ja sain hinata nätin ahvenen jäälle. 510 g, reissun ensimmäinen tavoitekala! Muita tärppejä en enää saanut joten päätin kokeilla vertikaalia kun kaiku kertoi kalaa kuitenkin olevan alla. Kohta napsahtikin välivedestä n. 250 g ahven. Kevennetty takaisin uimaan ja hetken välivesien haravoinnin jälkeen pudotin tasurin taas pohjaan. Hetki uittelua ja painava tärppi, nätti ahven kiinni! Painoa laiheliinilla 530 g. Tässä vaiheessa alkoi jo vähän hymyilyttää, sen verran harvinaista herkkua itselle tuollaiset kalat! Sillin Seiskalla sain vielä pari pientä härnättyä tuolta reiältä.

Erään reiän asukit, suurimmat 510 & 530 g
Tein muutaman reiän samalle railonpätkälle ja jokaisesta tuli vähintään yksi ahven. Kalaa tuntui paikalla olevan paljon mutta kovin hajallaan. Todella hieno oli kuitenkin pilkkiä kun ahvenet nousivat reilusti väliveteen ja paukuttivat isoon tasuriin.

Loppupäivästä palasin vielä aloituspaikalle ja siitä sain vielä joitakin 200-350 g ahvenia. Kalaa oli tullut jo sen verran hyvin että lopetin hyvissä ajoin ennen hämärää vaikka kaloja tulikin loppuun asti lähes joka reiältä.
Filekalaa kertyi mukavasti ja päivän kymmenen suurinta ahventa painoivat 3,5 kg. Kolmen kärki 475, 510 & 530 g. Suurin osa 200-300 g kalaa, pientä silppua ei onneksi montaa tullut. Hieno päivä!

Tiistaina suuntasimme kaverin kanssa eri selälle. Kaveri oli saanut tuolta edellireissuilla hyviä saaliita ja samoja kulmia lähdettiin nyt ronkkimaan synkkään ja tuuliseen keliin. Kalaa alkoi näkyä heti mutta kovin aktiivisilta ne eivät vaikuttaneet. Eivät edes kunnolla nousseet tasuria katsomaan. Kaveri kokeili myös tapsipilkkiä ja morria mutta ei purrut niihinkään.
Sitkeästi pilkittiin iltahämärään asti, heikolla menestyksellä. Oma saalis taisi olla yhdeksän ahventa joista 4 kpl 250-435 g. Kaverillakaan ei sen ihmeellisempää. Jokainen kala oli kovan työn takana.

435 g
Keskiviikkona oltiin kaverin kanssa taas aamuhämärissä jäällä, taas eri paikassa. Tein ensimmäisen reiän vaaleaan laikkuun ja hetken heiluttelun jälkeen ilmestyi kala tasurin alle, ei kuitenkaan noussut yhtään. Sitten se taas hävisi ilmestyäkseen kohta uudestaan tasurin alle. Lopulta päätin kokeilla vertikaalijigiä ja pudotin sen nopeasti metrin verran kalan yläpuolelle. Kala lähti välittömästi jyrkkään nousuun ja pamautti kiinni. Päivän avauskala, n. 250 g. Samaan aikaan alle ilmestyi edellistä paksumpi viiva joka kuitenkin katosi eikä enää näyttäytynyt.

Kaveri oli siirtynyt sivummalle ja lähdin itsekin sinne. Kaverilla oli ollut hyvä nousu ja tein siihen viereen itsekin reiän. Kevennettyä uittelin jonkin aikaa kunnes ilmestyi viivoja alle. Kevennettyä nousivat katsomaan mutta eivät ottaneet. Selvästi hyviä kaloja oli alla joten päätin että kyttään tällä reiällä jonkin aikaa. Kun isoon tasuriin ei ottanut päätin koittaa vähän pienempää. Yhdessä vavassa oli Eepen seiskaplussa kuorevärissä joten se pääsi veteen seuraavaksi. Pudotin sen väliveteen ja heti ilmestyi paksu viiva ihan tasuriin kiinni. Ensin todella varovainen tökkäisy, sitten otti uudestaan varovasti ja jotain todella raskasta oli kiinni, mutta irtosi vastaiskussa. Kädet meinasi vähän täristä, toivottavasti oli hauki.... Sama toistui hetkeä myöhemmin kun pari metriä pohjan yläpuolella uitettuun Eepeen otti iso kala todella varovasti. Tämäkin irtosi heti mutta sen verran ehdin tuntea että ahvenelta vaikutti hyvin vahvasti. Tässä vaiheessa meinasi jo ruveta harmittamaan, kaksi isoa kalaa jo ollut tarjolla mutta kun ei pysy... Tärpit oli todella hengettömiä, huomasi kyllä että kala ei oikein syö. Oikein pitkään kyttäämällä sain tuolta reiältä yhden n. 350 g ahvenen ottamaan tasuriin.

Kaveri sai sivummalta parin kilon hauen ja muutaman pienen ahvenen. Pari raskaampaa otusta oli häneltäkin tippunut, joista toinen oli hyvin todennäköisesti iso ahven. Kaveri joutui lopettamaan puolen päivän aikaan mutta itse jäin vielä jäälle. Fiilis oli hyvä, isoa kalaa oli selkeästi paikalla ja päätin onkia loppupäivän tällä pienellä alueella jos vaikka saisi jonkun kalan ottamaan.

885 g/41 cm
Puolen päivän jälkeen palkinto sitkeästä kyttäämisestä vihdoin tuli. Olin sitäkin reikää onkinut jo varmaan parikymmentä minuuttia. Alla oli selkeästi nättiä kalaa ja ne nousivatkin välillä tasuria ja vertikaalijigiä katsomaan mutta tärppiä ei vain tullut vaikka mitä teki. Yhtäkkiä pohjasta irtosi taas paksu viiva. Tämä tuli kuitenkin vähän jyrkemmin tasuria kohti ja otti kiinni, todella varovasti mutta otti kuitenkin. Painoa oli mukavasti siiman päässä ja kohta jäälle pyörähti nätti ahven. 885 g/41 cm, talven paras! Tuolta reiältä sain vielä yhden parisatasen ahvenen, sitten hiljeni kokonaan.

Iltapäivän viimeiset tunnit kuluivat hiljaisissa merkeissä, varovaisia nousuja kyllä oli mutta en saanut kaloja ottamaan. Ahvenia en enää saanut, mutta kesken evästauon vertikaalijgiin pamauttanut vajaan kilon hauki vähän nosti sykettä. :D Kyttäyspäivän saalis oli siis neljä ahventa ja hauki. Vaikea päivä mutta yksi iso pelastaa!

Yhden välipäivän jälkeen suuntasin keskiviikkoaamuna jäälle. Päätin lähteä paikkaan josta lauantaina sain talven parhaan saaliin. Heti aamun ensimmäisellä reiällä näkyi mukavan paksu viiva joka ei kuitenkaan ottanut tasuriin vaikka pari kertaa varovasti nousikin sitä katsomaan. Pari seuraavaa reikää meni samalla kaavalla, joitakin kaloja näkyi ja nousivat hitaasti tasurille mutta tärppiä ei vain tullut.

Eräällä reiällä ilmestyi useampi kala tasurin alle. Näillä tuntui olevan jo kovempi nälkä ja nopeaan tahtiin sain siitä Sillin kiiskikevennetyllä muutaman 200-300 g ahvenen. Nuo nousivat jo jyrkästi tasurille ja ottivat ihan kunnolla. Muutaman kalan jälkeen meno rauhoittui ja laitoin äkkiä kuorevärisen Eepen seiskaplussan uimaan. Se alkoi heti kiinnostaa ja muutama kala tuli taas nopeaan tahtiin. Viimeiset kalat härnäsin vertikaalijigillä. Yhteensä 9 kpl 150-300 g ahvenia sain tuolta reiältä.

Seuraava reikä viereen ja siinä oli jo selkeästi parempi kala tarjolla. Varovasti kopsautti Sillin kevennettyyn välivedestä ja irtosi jo vastarissa. Saattoi hyvinkin olla puolen kilon kala.
Päivä jatkui samoissa merkeissä kuin oli alkanutkin, kalaa kyllä näkyi mutta eivät tykänneet syödä. Lähdin kairailemaan railoa pitkin syvemmille vesille jossa ei viime reissulla tullut edes käytyä. Kalaa oli tuollakin paljon mutta ei kelvannut minun tarjoukset. Yhdellä reiällä oli jännä katsella kaiun näytöltä ahventen käytöstä. Uittelin tasuria muutama metri pohjan yläpuolella kun tasurin alle ilmestyi muutama ahven. Ne pysyivät hetken aikaa paikallaan tasurin alla, yksikään ahven ei noussut parvesta irti. Vaihdoin pienempään tasuriin mutta vieläkään ei meinannut alkaa tapahtumaan. Sitten ihan yhtäkkiä parvesta irtosi muutama viiva kohti tasuria ja nopeasti sain siitä kolme ahventa. Tuon jälkeen ahventen mielenkiinto tasuria kohtaan taas lopahti eivätkä enää edes nousseet tasurille vaan pyörivän sen alla.

Muutama tunti meni lähinnä tyhjää onkiessa. Kaloja näkyi kyllä välillä mutta ne olivat kovin yksittäisiä eikä ottihaluja juuri löytynyt. Iltapäivästä palasin vielä aloitusrei´ille ja sain muutaman 200-300 g ahvenen siitä ronkittua. Yhden vähän isomman pudotin kun rukkaset kädessä yritin sitä nostaa. Päivän alkaessa hämärtää pakkasin kamat ja poistuin rantaan. Vaikea päivä mutta ruokakalat tuli kuitenkin!


150-300 g ahveniaSitten oli vuorossa The Päivä. Kaverin kanssa lähdettiin aamuhämärissä sumuiseen keliin. Alun perin meidän piti suunnata eri selälle mutta illalla kaveri soitteli ja päätti että nyt suunnataan kuitenkin paikkaan jossa ei ole hetkeen ongittu. Päivä ei ollut vielä valjennut kun jo oltiin pelipaikalla. Kuoreparvia näkyi kaiussa ekoilla rei´illä mutta ei ahvenia. ¨
Aamun kolmannella reiällä alkoi kuitenkin tapahtua. Olin siinäkin jo hetken heilutellut Pääevän kuorekevennettyä mutta kuoreparvia kummempaa ei kaiussa ollut vielä näkynyt. Sitten yhtäkkiä lähti paksu viiva nousemaan 3 m pohjan yläpuolella uitettua tasuria kohti. Se tuli jyrkästi tasurille mutta ei ottanut vaan lähti painumaan takaisin pohjaan. Kohta se kuitenkin pysähtyi ja nousi uudelleen, pieni värinänosto ja hyvä ahven kiinni! 705 g ja päivä pelastettu. :) Hetki meni taas tyhjää onkiessa kunnes tasurin alle ilmestyi pari paksua viivaa. Ne eivät kuitenkaan ottaneet joten päätin vaihtaa tasuria. Toinen vapa käteen ja Pääevän pikkukevennetty uimaan hilemuikun värisenä. Kohta lähti toinen viivoista tulemaan tasuria kohti ja painava kala kiinni. Edellisen kaksoisolento, 695 g. Yksi kala jäi vielä alle mutta se ei tästä tasurista enää kiinostunut joten päätin kokeilla vertikaalijigiä. Siihen sain heti varovaisen tärpin mutta sen enempää ei vertsukaan kiinnostanut. Viimeisenä kokeilin kuoreväristä Eepen seiskaplussaa. Sitäkin sai hetken uittaa kunnes lähti tuo viimeinen kala nousemaan. Varovainen tärppi ja painava kala taas kiinni, 770 g oli tämä. Kala irtosi heti kun sain sen jäälle, joten pienikin löysäys olisi riittänyt karkuutukseen. Jälleen osoitus siitä että kannattaa toimia nopeasti kun iso ahven ottaa tasuriin. ;) Kolme nättiä ahventa samasta reiästä, hyvä aloitus päivälle!

695, 705, 770 g
Ongittiin hetki tyhjää ja kaveri päätti tehdä siirtymän kauemmas ison kalan paikalle. Nyt oltiin kuulemma vielä b-luokan paikalla. ;) Itse päätin vielä hetken aikaa onkia tässä aloituspaikalla ja mennä sitten perästä. Seuraavasta reiästä sain Pääevän kevennetyllä 465 g ahvenen, muitakin oli siinä tarjolla mutta en osannut onkia. Sitä seuraavalla reiällä kävi niin jäätävä viiva tasuria katsomassa että meinasi ruveta ihan jännittämään. :D Kaksi kertaa se nousi todella jyrkästi tasurille mutta ei ottanut. Pari minuuttia se pyöri tasurin alla ennenkuin hävisi. Varmaankin iso hauki.

Sitten kaveri jo soittelikin ja kertoi nyt on iso ahven ylhäällä. Lähdin heti kaverin luokse ja komea ahvenhan siellä oli, 1074 g/43 cm. Onnittelin kaveria, kyllä on hieno pilkkipäivä menossa!

1074 g
Tein itsekin reiän ja aloin pilkkimään. Jonkun aikaa sai tasuria heilutella kunnes mukavan näköinen viiva nousi kevennetylle ja kävi varovasti kopsauttamassa mutta ei jäänyt kiinni. Kaverillakin oli hyviä tapahtumia. Isoa kalaa oli selkeästi alla mutta syönti ei ollut kovin erikoinen, tuntui että kaloja oli vaikea saada edes irtoamaan pohjasta. Pääevän kuorekevennetty kiinnosti omista tasureista eniten, se oli ainoa mitä kalat tulivat edes katsomaan. Etenin vanhaa railoa pitkin samalla reikiä kairaten. Joka reiällä oli tavaraa. Välillä oli pientä ja välillä selkeästi isompaa kalaa mutta en saanut niitä ottamaan mihinkään.

Iltapäivä oli jo pitkällä kun vastaan tuli isompi vanha railo. Tuli sellainen tunne että nyt tähän reikä. Tasuri väliveteen ja kohta ilmestyi tavaraa kaiun näytölle. Siinä oli kaksi kalaa jotka lähtivät nousemaan tasuria kohti. Toinen oli aika iso näköinen, toinen selvästi pienempi. Ne eivät kuitenkaan ottaneet vaan painuivat pois. Viivoista paksumpi jäi vähän pohjan yläpuolelle ja päätin kokeilla vertikaalijigiä. Rupesin äkkiä laskemaan jigiä samalla toivoen että kala ei ehdi hävitä. Viiva rupesi pikkuhiljaa häviämään kaiun näytöltä, mutta ilmestyi kuitenkin takaisin kun sain jigin pari metriä sen yläpuolelle. Se ei kuitenkaan reagoinut mitenkään joten pudotin jigiä vielä metrin verran alaspäin. Sitten se lähti tulemaan rauhallisesti jigiä kohti. Kalan ja jigin jättämät viivat yhdistyivät ja painava tärppi tuli. Nyt on iso! Avantoa lähestyttäessä alkoi jo jännittää, sen verran raskaan tuntuinen otus oli siiman päässä. Sitten jäälle pyörähtikin kunnon ahven ja huuto oli sen mukaista! :D Fiilis oli huikea, se tunne kun vaikean alkutalven jälkeen todellinen onnistuminen vihdoin tulee. Päivä oli ollut tähän mennessä jo ikimuistoinen ja tämä kala kruunasi sen. 1260 g/45,5 cm, elämäni toiseksi suurin ahven.

Se on siinä!


Pilkkimisestä ei hetkeen tullut mitään. Jonkun aikaa piti fiilistellä ja pari viestiä lähettää kunnes kykeni jatkamaan. Kaksi ahventa sain vielä tuosta reiästä. 250 & 350 g. Sitten katsottiin kaverin kanssa parhaaksi lopettaa, päivä oli jo ollut täydellinen. Omat seitsemän ahventa painoivat yhteensä 4460 g, tälläistä päivää ei välttämättä enää tule toista kertaa.

Loppuun vielä kerran kiitokset kaverille ikimuistoisesta reissusta! :)

-Suurkalastaja

4 kommenttia:

 1. Huh huh, ihan hengästyin lukemisesta. Koko ajan isompia ja isompia ahvenia, huikeita päiviä! T. yks kateellinen :)

  VastaaPoista
 2. Joo täältäkin aivan mahtavat fiilikset ukkojen puolesta, hienoa tarinaa ja vielä hienompia kokemuksia. Upeat kalat. : )

  VastaaPoista
 3. Onnea kaloista. Kyllä se taitaa kaikuluotaimen vaatia jos meinaa noita isoja kyttäillä :D

  VastaaPoista
 4. Kiitokset! :) Kaikuluotain on tosiaan suuri apu ison ahvenen pilkinnässä, näkee onko alla ylipäätään kalaa, miten se reagoi tarjottuihin pilkkeihin ja antaa uskoa jäädä kyttäämään jos kaiku kertoo isoja kaloja paikalla olevan.

  VastaaPoista