keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Muutamia reissuja

Jäillä on tullut viime aikoina käytyä taas ahkerasti mutta kovin huonolla menestyksellä. Epätoivo on meinannut iskeä moneen kertaan ja itseluottamus on viime aikoina ollut aika nollissa, sen verran huonosti on kalaa tullut. Tuntuu että kaikki muut onnistuu mutta minä en. Mutta onneksi se saalis ei kuitenkaan ole se tärkein juttu, muutenhan tämä harrastus olisi loppunut jo ajat sitten. :D Mukava tuolla jäällä on aikaa viettää vaikkei kalaa tulisikaan. Mutta kieltämättä välillä olisi mukava myös onnistua!

Viime viikolla kävin kolmena päivänä isolla kirkasvetisellä järvellä heilumassa. Ensimmäisen päivän pilkin pitkästä aikaa ihan yksin, aamuhämärissä jäälle ja iltahämärissä pois. Jälleen kerran taisin olla jäil eka jäil vika. Suuntasin tällä kertaa vähän eri suuntaan kuin missä olimme Kabanossin kanssa muutamalla reissulla pyörineet. Heti ekalla reiällä alkoi näkyä kalaa, tasuria tultiin väliveteen asti katsomaan mutta otti ei kovin jäätävää ollut. Yhden ahvenen sain siltä reiältä huijattua Sillin Seiskalla. Alla suttuiset kännykamerakuvat tilanteesta. :)

Kala ylhäällä.
Hetki ennen tärppiä. Ahven nousee pohjasta varovasti kohti tasuria.
Seuraavillakin rei`illä oli elämää mutta tärppiäkään en saanut. Jossain vaiheessa nousutkin loppuivat kokonaan enkä nähnyt kaloja kaiussakaan vaikka miten yritin niitä etsiä. Iltapäivän puolella löysin vähän ympäristöä matalammasta kohdasta pientä ahventa, sitä oli paljon monella reiällä mutta eivät olleet nekään kovin hyvällä otilla. Muutamasta reiästä sain kuitenkin hetkessä yhteensä parikymmentä ahventa, ottivat välillä jopa tasurin päätykoukkuihin. Pientä oli kala tässä, suurin ehkä 200 g. Nopeasti kyllästyin silpun kiusaamiseen ja lähdin loppuajaksi etsimään isompia ahvenia. Muutamia hyviä nousuja oli vielä mutta tärppiäkään en enää saanut (yllätys).
Päivän saalis oli parikymmentä ahventa joista suurimmat 200 g kieppeillä. Kalaa oli tälläkin alueella todella paljon, vielä kun saisi ne ottamaan johonkin...

Parin koulupäivän jälkeen oli taas pakko päästä jäälle. Tällä kertaa kaveri lähti mukaan ja kahdestaan ruvettiin etsimään kaloja vähän uusilta suunnilta. Heti ensimmäisellä reiällä paksu viiva ilmestyi uittamani Pääevä-kevennetyn alle, seurasi sitä aikansa ja kävi nostamassa tasuria jäämättä kuitenkaan kiinni. Iso kala, tiedä sitten oliko ahven vai hauki....
Hauki yritti ryöstää kevennetyn
Muutaman tyhjän reiän jälkeen uittelin kevennettyä huolimattomasti välivedessä katsellen maisemia. Yhtäkkiä tuntuu kuin joku vähän hiplaisi tasuria, nopea vilkaisu luotaimeen ja siellähän näyttää olevan paksu viiva ihan tasurissa kiinni! Äkkiä kehäyksen nosto ja kala ampaisee heti perään ja iskee kiinni. Nyt painaa! Nopeasti kuitenkin karisee haaveet mahtiahvenesta, sen verran haukimaiset otteet on kalalla. Pienen väsyttelyn jälkeen saan parin kilon hauen jäälle.

Ahvenia ei meinaa oikein löytyä, kaikukin piirtää vain tasurin jättämää viivaa. Iltapäivällä lähdemme kaverin kanssa hakemaan vähän eri suunnasta ja kalaa alkaa näkyä kaiussakin vähän paremmin. Pientä ahventa on pienen patin päällä mutta arkoja ovat nekin. Yhden saan tasurilla narrattua.
Jossain vaiheessa kaveri tekee siirtymän vähän kauemmas ja itse lähden toiseen suuntaan kohti edellisreissun paikkoja. Kohta kaveri soittelee että on ihan komea ahven ylhäällä. Kävelen kaverin luokse ja siellähän on tosiaan nätti ahven jäällä. Punnaan kalan 705 grammaiseksi, kaverille uusi tasurirecordi! Mittaa kalalla rapiat 38 cm, ottipelinä Eepen Seiska+. Loppupäivän panostamme tähän kaverin löytämään alueeseen ilman kummempaa menestystä. Muutaman pienen ahvenen saamme ylös asti, kaiussa näkyy kyllä jonkin verran kalaa, isompaakin, mutta eivät meinaa nousta kunnolla irti pohjasta. Taisi kirkas aurinkoinen keli tehdä kalan aroiksi?
Pitkän päivän saldo on loppujen lopuksi viisi ahventa + hauki. Jälleen kerran todella vaikea päivä, valopilkkuna kuitenkin uusi tasurienkka kaverille! :)

Kaverin uusi tasurienkka, 705 g!

Heti seuraavana päivänä oli taas suunta jäälle. Handyy pääsi pitkästä aikaa lomille armeijasta ja lähdin hänen pilkkiporukan mukaan selkävesille. Aamu alkoi vanhalta railolta jossa kalaa alkoi näkyä kaiussa heti. Joka reiällä oli hyvin tavaraa ja tasuri kiinnosti selkeästi. Itse en vaan saanut kaloja ottamaan, ensimmäisen tunnin jälkeen olin saanut yhden pienen ahvenen huijattua vertikaalijigillä. Handyy oli vähän kauempana samalla railolla mutta matalammassa ja oli saanut useampia ahvenia joista pari ihan filekokoisia. Ja isoin oli tietysti karannut, jos oli ahven niin oli iso.... Ja saihan Handyy tuosta railolta kiiskenkin vertikaalijigillä! :D

Handyyn 650 g
Kun isompaa kalaa ei alkanut löytymään päätimme tehdä vähän pidemmän siirtymän. Porukan muut jäsenet olivat jo vaihtaneet paikkaa. Hetken kävelyn jälkeen olimme vihdoin kohdealueella ja ei muutakun reikää jäähän! Heti ekoilta rei´iltä saatiin Handyyn kanssa muutamia ahvenia, kokoluokka vaan oli turhan pientä. Lyhyt siirtymä paikkaan josta Handyy sai viime keväänä komeita ahvenia ja sitten alkoi tapahtua. Ensin eräs porukan jäsenistä sai samasta reiästä kaksi komeaa yli puolen kilon ahventa. Aloimme rei´ittää aluetta tarkemmin ja kohta näkyi Handyyn suunnalla lupaavaa liikehdintää, selkeästi jotain isompaa siiman päässä! Kauempaa en nähnyt kalan kokoa kunnolla, mutta Handyyn tuuletuksista päätellen ihan silppuahven se ei tainnut olla. :D Puntari kertoi 650 g, ottipelinä ensiuinnilla ollut Sillin kevennetty värissä hilekiiski.

Iltapäivän viimeiset hetket pilkimme tällä alueella. Itse en saanut enää yhtä pientä ahventa kummempaa. Yhdellä reiällä kävi yksi selkeästi iso kala pyörähtämässä tasurin alapuolella mutta ei sekään ottanut. Handyy näki kaiussa vielä useampia kunnon ahvenia mutta ei saanut niitä ottamaan, porukan muut jäsenet onnistuvat saamaan muutamia fileahvenia.

Mukava päivä jäällä vaikken itse saanutkaan muutamaa pientä ahventa kummempaa, porukan muille jäsenille sentään osui komeita kaloja! :)

Parin välipäivän jälkeen löysin itseni taas jäältä. Tällä kertaa olin järvellä jonka otin projektiksi tälle talvelle. Järvellä ei hirveästi pilkkimiehiä käy ja ne jotka käyvät pilkkivät lähinnä pientä ahventa. En ole juuri kenenkään kuullut pilkkivän  tällä järvellä nimenomaan isoja ahvenia. Isoa ahventa järvessä silti varmuudella on. Vaihtelevien pohjanmuotojen ansiosta syvyyskarttaa tutkimalla löytää paljon mielenkiintoisia paikkoja.
Tällä kertaa päätin panostaa erääseen laajaan vedenalaiseen harjanteeseen, jossa vettä 5-6 m. Ympärillä sitten syvää vettä aina +40 m saakka.

Ensimmäiset pari tuntia kuluivat hiljaisissa merkeissä, muutama pieni ahven erehtyi tasuria puremaan mutta kohdekaloista eli isommista ahvenista ei näkynyt vilaustakaan edes kaiussa.
Lähistöllä oli muutamia hyvännäköisiä railoja joista oli aiemmin tullut vettä jäälle ja ne olivat jäätyneet mukaviksi laikuiksi. Päätin lähteä näitä laikkuja kiertelemään. Harmittavasti suurin osa näistä railoista oli ehkä liian syvässä vedessä, 15-20 m. Tärppiäkään en muutamilta rei´iltä saanut eikä kaiussakaan näkynyt mitään. Yksi pieni railonpätkä löytyi vähän matalammastakin. Railo alkoi luodon kupeesta ja jatkui aina +15 m syvyyksille asti. Kohdasta jossa pohja putosi suht jyrkästi seitsemästä metristä kymppiin, löysin vähän kalojakin. Heti kun tulin reiälle ja pudotin Pääevän kevennetyn kannen alle, lähti sitä kohti nousemaan viiva. Ei mikään jättiläinen mutta selkesti silppua isompi kuitenkin. Varovasti se kävi kevennettyä tökkäämässä mutta ei ottanut kunnolla. Muitakin kaloja oli alla ja kovaa vauhtia ne nousivat tasurille mutta ei vaan kelvannut. Yhdessä vavassa oli Sillin Seiska kiinni ja päätin kokeilla sillä, jos vaikka pienempi tasuri kelpaisi. Heti lähti viiva nousemaan kohti ja tämä parin sadan gramman ahven otti heti kiinni. Ehdin jo ajatella että nyt alkaa kalaa tulemaan mutta ihme kyllä kaikki hävisivät kun sain tuon yhden ylös asti!? Ei näkynyt enää mitään...Kävin rei´ittämässä railoa matalaan päin ilman tulosta ja palasin tuolle reiälle missä jotain elämää oli. Se reikä oli nyt ihan kuollut mutta viereisellä reiällä vähän syvemmässä oli eloa. Taas kävi sama juttu kuin aiemmin päivällä, pudotin ensin kevennetyn pari metriä kannen alle ja se kiinnosti heti, ahvenet nousivat taas tökkimään sitä varovasti ottamatta kuitenkaan kiinni. Vaihdoin lennosta Perzan karvapyrstöön ja se kelpasi välittömästi. Ensin silppu ja heti perään pulska kolmesatanen. Siihen tapahtumat taas loppuivat, yhden silppuahvenen sain vielä karvapyrstöllä ronkittua eikä kaiussakaan näkynyt sen kummempia.


Iltapäivän viimeisillä hetkillä palasin vielä aloitusharjanteelle. Pitkään ei tarvinnut pilkkiä kun metri pohjan yläpuolella uitettuun Pääevän kevennettyyn polkaisi vajaan kilon hauki.
Pari reikää myöhemmin olin juuri Kabanossin kanssa puhelimessa kun ihan mukava viiva nousi hitaasti kohti tasuria ja otti vihdoin kiinni. Kala irtosi heti vastarissa mutta sen verran ehdin tuntea että ihan pieni se ei ollut.

Auringon laskettua oli aika pakata kamat ahkioon ja lähteä kävelemään rantaa kohti. Päivän saldo kymmenen ahventa joista pari filekokoista + hauki. Vaikea mutta mukava päivä huikeessa kelissä!

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti