perjantai 17. heinäkuuta 2015

14.7. Heinäkuun suurhauki

Ajankohdasta huolimatta viileänä pysytelleet vedet houkuttelivat pakkaamaan haukikamat autoon ja suuntaamaan järvelle uistelemaan. Tällä kertaa lähdin sillä asenteelle liikkeelle että yksi kala riittää, eli kohteena oli suurhauki. Neljän jälkeen aamulla aloitin uistelun ja kohta veneen perässä ui plaanareiden avustuksella neljä vaappua. Ensimmäinen lenkki kohdealueeksi valitsemassani lahdessa tarjosi yhden mittakuhan, kohdekalasta ei näkynyt vielä merkkiäkään.

Tunnin verran vielä pyörin tuossa lahdessa saaden yhden alamittakuhan, hauista ei edelleenkään mitään havaintoa.
Päätin lähteä kopaisemaan vastarannalta erään loivan penkan josta on välillä haukia napsunut. Pari  lenkkiä siinä tuotti yhden todella kovan tärpin joka ei kuitenkaan tarttunut.

Aamu oli jo pitkällä ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Tuultakaan ei ollut yhtään joten olosuhteet eivät ehkä olleet sieltä parhaimmasta päästä. Uistelua oli takana jo useampi tunti eikä kohdekalaa ollut vieläkään veneessä näkynyt. Päätin siirtyä takaisin aloituslahteen, sieltä se tulee jos on tullakseen! Nyt muutin taktiikkaa sen verran että siirryin 6-10 m vesiltä matalampaan 3-6 m penkkoihin. Vähän ennen kahdeksaa 17 cm Sepen Tuuri vihdoin kelpasi päivän ensimmäiselle hauelle. Pieni oli mutta nyt oli peli avattu! Juuri sain sen vavan takaisin telineeseen kun seuraava tärppi jo tuli mutta ei pysynyt. Fiilis kohosi heti, nyt löytyi sentään vähän kalaa! Vähän matkaa eteenpäin ja sitten se tapahtui. Rannan puolen plaanari lähti pakittelemaan rajusti, 17 cm vihreäkeltainen Shallow-Jätte oli kelvannut selkeästi isommalle kalalle! Nopeasti pari muuta vapaa tieltä pois ja sitten kalavapa käteen. Painoa tuntui olevan mukavasti ja muutama pitkä potku vahvistivat että nyt on tosi kyseessä. Kala käyttäytyi vedenlämpöihin nähden yllättävän rauhallisesti, kävi muutamaan kertaan veneen takana pinnassa ravistelemassa ja välillä junnasi syvällä mutta ei kuitenkaan lähtenyt pitkiin syöksyihin. Vihdoin veneen vierellä rusehtavan veden uumenista pintaan nousi todella odotettu näky, suurhauki! Haavi heilahtaa ja se on siinä! Mittanauha kertoo pituudeksi 110 cm. Paksusta selästä huolimatta laiha kala ei tiukassa kesäkunnossa paina 7,4 kg enempää. Nopeasti pari kuvaa ja vesistölle tärkeä suurkala vapauteen. Fiilis on todella hieno, ensimmäinen heinäkuun suurhauki nyt "aktiivivuosina". :)Vielä pari lenkkiä heitin tuolla penkalla saaden yhden mittakuhan, sitten saikin jo hyvillä mielin palata rantaan. Todella hyvä reissu!

-Suurkalastaja

2 kommenttia: