keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

21.-28.7. Viikko Saimaalla

Vihdoin koitti kauan odotettu reissu ja edessä oli viikon verran kalastusta hienoilla Saimaan selillä.
Reissun ensimmäiset päivät kuluivat rennosti haukea uistellessa ja heitellessä. Kova tuuli vaikeutti kalastusta pahasti mutta onneksi suojaisilla pikkuselillä kalastus onnistui vielä mukavasti. 7-9 m syvännealue selän keskellä antoi mukavasti haukea uistelemalla, yhtenä iltana pukkasi tuplatärppiäkin muutamaan kertaan. Kala oli kuitenkin pientä alle kolmosen kalaa, isoja ei siiman päähän saatu vaikka niitä siellä ihan varmasti oli.
Myös heittokalastus kaislikoissa, luodoilla ja saarten rantavesissä antoi ajoittain mukavasti tapahtumia. Varsinkin ilmeettömät luoto/saaripaikat olivat kovia, klassiset kaislikkolahdet ammottivat pääsääntöisesti tyhjyyttään. Isoja ei heittämällä matalasta löydetty eikä niin kovasti isoa yritettykään mutta hienoa kalastusta oli kuitenkin tarjolla. Kaloilla tuntui olevan 17-asteisessa vedessä virtaa ihan loputtomasti, eräskin reilu kolmosen kala antoi jigisetille sellaista kyytiä että keväinen kylmän kangistama kerhokala jää kakkoseksi. Huikeeta! :D

Loppuviikkoa kohden alkoi uistellenkin löytymään isompaa kalaa. Siis ei mitään oikeasti isoa mutta selkeästi puikkariosastoa parempaa. Muutamia 3-4 kg haukia ja bonuksena 2,24 & 2,65 kg/69 cm kuhat uistelemalla joista suurempi oli kaverin uusi kuhaennätys ja tarjosi todella ikimuistoisen väsytystaiston hämärtyvässä illassa. Kerran talutettiin myös jotain todella ison tuntuista veneen perässä mutta harmittavasti kala irtosi ennenkuin sain edes plaanaria irti siimasta. Heti tuon jälkeen veneessä kävi pirteä nelosen hauki joka oli aika kevyen tuntuinen karanneeseen verrattuna....

Uisteluhauki
2,65 kg/69 cm kuha
Parilla reissulla jigailtiinkin suht vaikealla menestyksellä, varsinkin ahvenen suhteen. Hauki napsi maanantaina mukavasti jigiin, samasta ankkuripaikasta saattoi saada monta haukea peräkkäin. Alkuillasta sydämentykytyksiä tarjosi suoraan veneen alta jigiin runtannut vajaa vitosen hauki, oli aika hieno pidellä tuon kokoista kesäkalaa kevyellä jigisetillä muutaman metrin siimassa! Muutama malliahvenkin sentään käväisi veneessä, suurimman painaessa 465 g. Reissun tavoitteena ollut 500 g alkoi tuntua kaukaiselta haaveelta, varsinkin kun oli enää yksi päivä aikaa.....

4,9 kg jigihauki
Tiistaina nukuttiin pitkään ja siivottiin mökki rauhassa. Iltapäivästä päätettiin kuitenkin vielä lähteä vesille. Keli oli pitkästä aikaa hieno, kevyttä tuulenvirettä ja aurinko paisteli pilvien lomasta. Ihan sai shortsit kaivaa pitkästä aikaa esiin. Päätimme panostaa ahvenen jigaukseen, olihan se 500 g ahven vielä saamatta tälle reissulle. Ajeltiin tutulle luodolle jigailemaan mutta muutaman ankkuripaikan jälkeen täytyi todeta että kyllä on taas vaikeaa. Tässä vaiheessa saldona oli muutama varovainen tärppi. Kopaistiin vielä luodon päältä vitaikosta josko hauet olisi napillaan mutta hyvin heikkoa oli silläkin rintamalla. Yhden perushauen sain ronkittua kovalla työllä. Pieni tuumaustuokio, mitä seuraavaksi? Usko alkoi pikkuhiljaa olemaan, ei nyt ehkä lopussa, mutta vähissä kuitenkin. Olihan takana jo yli viikko putkeen vesillä oloa ja ihan sitä parasta terää ei nyt tekemiseen löytynyt, eikä pitkä tärppiväli asiaa auttanut.
Päätettiin ajella vähän kauemmas uusille paikoille joita on pitänyt jo pitkään käydä kopaisemassa mutta vielä en ole niin pitkälle malttanut ajaa. Kohdepaikasta alkoikin heti löytyä kalaa, kaiku piirsi mukavia kaaria 8-10 m penkkaan. Jigi ei näille kuitenkaan kelvannut ja ilman tärppejä jatkettiin taas eteenpäin. Ohjasin veneen matalikon reunalle ja pyörittelin venettä loivassa 5-8 m penkassa. Yhtäkkiä alkoi kaiussa näyttää melko lupaavalta, ensin muutama lupaava kaari pohjalla ja sitten kaiku pimeni ihan täydellisesti. Ihan törkeesti tavaraa! Äkkiä ankkuri veteen ja vapaa käteen. Kaverilla lähti eka heitto kun vielä itse sähläsin ankkurinarun kanssa. Samantien olikin jo kaverin vapa mutkalla ja heti näki että nyt on isompi kala kiinni. Harmittavasti muutaman sekunnin päästä raskaan oloinen kala katkaisi fluoroperukkeen, oli todennäköisesti ihan nätti hauki. Sitten pääsin itsekin heittämään. Pitkä heitto myötätuuleen ja samantien PAM! Hyvä ahven kiinni ja kohta reilu puolikiloinen nousi veneeseen. Sama toistui seuraavallakin heitolla, paitsi että kala oli vähän pienempi. Kolmas heitto ja jigiä vietiin taas. Tällä kertaa ankara jytke siiman päässä kertoi ihan kunnon ahvenesta ja kohta haavissa lepäsi 850 g ahven, uusi jigienkka! Heti perään kaverikin paransi ahvenenkkansa 610 grammaan. Nyt on nättiä ja helmee!

850 g
Hurjaa meininkiä jatkui jonkun aikaa, nättiä 200-700 g ahventa paukkui jigiin jatkuvalla syötöllä. Kalatonta heittoa oli lähes mahdoton tehdä! Haukiakin tuntui paikalla olevan ja käytin pari 2-3 kg kalaa veneen laidalla irroituksessa. Toinen olikin yllättävän energinen kaveri ja sen kanssa tapellessa onnistuin säheltämään yhden jigivavan kärjestä poikki. :D Toista haukea luulin jo hetken aikaa The Ahveneksi mutta lopulta junnaavat otteet paljastivatkin kalan haueksi. Olisiko ollut pari heittoa tuon hauen jälkeen kun raapaisi taas isompi kala kiinni. Nyt olin heti alusta asti varma että kala on ahven ja pyysin kaveria ottamaan haavia esiin. Sydän hakkasi ihan pirun kovaa, kala pyrki syvällä veneen alle ja voimaa oli kuin pienessä kylässä. Vihdoin sain näköhavainnon kalasta, nyt menee kilo rikki! Vielä parit spurtit ja kaveri kauhaisi todella komean ahvenen haaviin. Pienet tuuletukset siinä taisi päästä. Nopea mittaus ja punnaus paljastivat ahvenen mitoiksi 1195 g/46 cm. Elämäni ensimmäinen kilon ahven avovedestä ja aivan jäätävän hyvä fiilis! Muutama kuva ja hieno suurahven takaisin muikkuparvia kiusaamaan.

1195 g & 46 cm

Tämän jälkeen takki alkoi olla jo aika tyhjä, reissu oli ollut jo ihan uskomaton. Ahventa tuli kuitenkin edelleen tasaiseen tahtiin, tosin yli puolen kilon kalat olivat nyt harvemmassa kuin aluksi. Päätin huvikseen vaihtaa väriä, aiemminkin olen värin vaihdolla saanut tällaisessa tilanteessa isomman ahvenen ottamaan. Hyvin pelanneen sinihopeisen 3,25" Lunker City Shakerin tilalle vaihdoin nyt saman jigin vihreäkeltaisena. Se alkoi kelpaamaan heti ja muutaman heiton jälkeen rouhaisi taas painava ahven kiinni. Tälläkin oli kovasti menohaluja veneen alle. Kohta haavi heilahti ja päivän kolmas +800 g oli siinä. Laihan kalan tarkemmat mitat olivat 835 g/42 cm.

835 g & 42 cm
 Seitsemän jälkeen syönti alkoi vähitellen hiipua ja totta puhuen niin alkoi kovin intokin kalastukseen, oli ollut jo niin uskomattoman upea reissu. Paikkaa vaihtelemalla pienempää 200-300 g ahventa tuli tasaiseen tahtiin loppuun asti ja illan viimeisestä ankkuripaikasta kaveri kiskaisi vielä kuhankin. Päivän kymmenen suurimman ahvenen yhteispainoksi laskeskelimme 7145 g. Todella hieno ja ikimuistoinen päivä, tähän oli hieno päättää reissu! Kaiken kaikkiaan viikon reissun saldo oli 94 haukea, vähintään saman verran ahvenia, 7 kuhaa ja säyne.

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti