keskiviikko 14. syyskuuta 2016

14.9. Huippupäivä uusilla vesillä

Kaikenlaisten kiireiden takia kalastus jäi allekirjoittaneella kesän aikana luvattoman vähälle. Nyt (työ)kiireiden hellitettyä oli tietenkin suunnattava piiiitkästä aikaa kunnolla vesille. Hannu on viime reissuilla saanut komeita kuhia vertsulla ja tämän päivän suunnitelmat alkoivat hahmottua jo hvyissä ajoin edellisviikolla. En ole itse ikinä päässyt vertikaalijigaukseen kunnolla sisälle mutta nyt oli hieno tilaisuus kokeilla kunnolla tätä lajia. Kohteeksi oli ajat sitten lukittu eräs pikkujärvi jossa tuntui olevan reilusti potentiaalia isompien kuhien löytymisen suhteen.

Aamulla meinasi olla vaikeuksia päästä liikkeelle mutta melkein ajoissa saavuin kuitenkin Hannun pihaan josta lähdettiin veneen hakemisen jälkeen kohti tuntematonta. Läppä lensi matkalla vanhaan malliin ja nopeasti sujuneen ajomatkan jälkeen purettiin venettä kärrystä. Kello oli tässä vaiheessa yhdeksän. Aloitusmontulla koettiin pieni vastoinkäyminen kun syvän päällä välivedessä oli häiritsevän paksu  kerros "jotain". Fiilis ehti jo vähän lässähtää, kaloja olisi vaikea löytää kaiulla mössön seasta. Hetken säätämisen jälkeen vaihdettiin taajuutta 200 kHz -> 83 kHz ja homma alkoi toimia paremmin.

Ekoilla lenkeillä ei juuri kaiussa elämää näkynyt. Vapakättä poltteli mutta vielä ei päässyt jigiä tiputtamaan. Tunnin ajelun jälkeen alkoi syvänteen päädystä vihdoin löytyä elämää. Molemmat pääsimme tarjoamaan kunnon välivesimörölle mutta tätä kalaa ei saatu värirallista huolimatta ottamaan. Vähän sivummalta löytyi seitsemästä metristä lupaava kaiku jolle Hannun tarjoama 7" ruskea-hopeinen Lunkkeri kelpasi välittömästi. Ensimmäisten sekuntien aikana arvottiin hauen ja kuhan välillä, kunnes ekan rajun syöksyn lähtiessä kala varmistui haueksi. Vahva kala juroi hetken aikaa syvällä ennenkuin antautui tarjoamaani haaviin. Helppo metrikala, eli yläfemmaa tiskiin! Paksulla selällään kala elätti kalastajissa jo toiveita kasilla alkavasta painolukemasta mutta jostain syystä 106 cm varrella oli painoa ainoastaan 6,7 kg. Hieno kala joka tapauksessa! Nopeat pönöt ja kala katosi humuksiseen veteen.


Seuraavat pari tuntia kuluvat hiljaisissa merkeissä. Syvänteen toiselta laidalta löydämme mahdollisen ison kuhan joka nousee jyrkästi tarkastamaan tarjouksen - ja hylkää sen. Hetken tyhjän ajelemisen päätteeksi palailemme takaisin syvänteen toiselle puolelle. 9 m vedestä vähän pohjan yläpuolelta Hannu löytää kaiun jolle pääsen tiputtamaan. Tärppi tulee sekunneissa ja vastaria seuraa lyhyt mutta raju matsi pirteän hauen kanssa. Haavi heilahtaa ja 95 cm hauki käy kuvissa. Ensimmäinen kala varmaan kuukauteen, ihan hyvältä maistuu vaikkei kohdekala olekaan!Lähistöltä löytyy nopeasti toinen kala, reilusti pinnemmasta. Hetken härnäilyn jälkeen kala alkaa osoittaa kiinnostusta Hannun jigiä kohtaan ja lähtee seurailemaan sitä hyvinkin kuhamaisesti. Siimaa on pihalla tuiskin puoltatoista metriä kun kuha lyö ja on vastarin voimasta heti pinnassa riehumassa. Pienet kaarrokset ja kala haaviin. Pienet voitonhuudot, eka kuha ja heti nätti! Tummanvärien (uros?)kuha on suht hoikassa kunnossa ja mitoiksi selviää 4,25 kg/80 cm. Kuvasarjaa seuraa ruotsalaistyylinen vapautus ja sitä pieni fiilistelytauko. Nyt on komeeta!


Tuskin kerkeää tupakkaa polttaa kun uutta kalaa on jo tarjolla. Nyt on oma vuoro tarjota ja alkaa vähän jännittää. Hannu pyörittelee venettä kalan päälle ja kohta sujahtaa vertsu järveen. Kaiku alkaa heti elää ja rauhallisten uittoliikkeiden ja varovaisen noston päätteeksi kumia rouhaistaan rajusti. Painoa on siiman päässä ja kippari huutaa: "Nyt on kuha!" Veneen vieressä pyörähtää sellainen messinkikylki että meinaa löysät napsahtaa housuun kalastajalla joka on tottunut 45-senttisiin pohjakuhiin. :D Hetki rajua myllytystä veneen vierellä lyhyessä siimassa ja selkeä enkkakuha sujahtaa haaviin. Tuuletukset päälle, nyt ei ole 90 cm kaukana! Handyy saa kalan nopeasti irti ja päästään punnitushommiin. Upean väriseltä kuhalta löytyy painoa havaksen vähennyksen jäkeen 5,7 kg ja pituuutta 87 cm. Kädet täristen muutama kuva ja kala nopeasti takaisin. Fiilis on nyt ihan pirun kiva!


"Splash!"
Seuraavat pari tuntia kuluvat ihan puhtaasti aurinkoa ottaessa. Järvi on täysin pläkä ja tuskaisesti porottava aurinko pakottaa vähentämään vaatteita. Olo on lievästi sanottuna hapokas, takki on tyhjä ja väsy alkaa painaa. Vähäiset löydetyt kalatkaan eivät osoita mielenkiintoa jigejämme kohtaan,
Heitetäänkin hetki matalikon reunalla mutta motivaatio ei nyt riitä siihen ja nopeasti palailemme takaisin syvän päälle pyörimään.

Parin tunnin hiljaisuuden jälkeen vähän uudelta alueelta alkaa löytyä reilummin hyvänkokoisia kaloja. Hannu lukee viistokaikua kuin avointa kirjaa ja nopeaan tahtiin pääsemme kokeilemaan useampaa kunnon kalaa. Muutaman pummin jälkeen yksi kala vaikuttaa selkeästi muita aktiivisemmalta ja lasauttaa pitkän seurailun jälkeen Hannun vertsuun. Selkeästi pienempi kuin aiemmat mutta hieno kala silti, 2,85 kg/72 cm oli tämä.


Kalaa on tässä hyvin ja kohta on seuraava hyvä kuha veneen alla. Kala seuraa agressiivisesti Hannun 7" jigiä mutta ei ota ja ui vähän sivuun. Vene takaisin päälle ja tarjoan 10-tuumaista luomuvärissä. Kala lähtee seuraamaan jigiä heti ja nousee jigin perässä monta metriä ennen tärppiä. Jälleen kova tälli ja vielä kovempi vastari jonka jälkeen iso kuha nousee pintaan ravistelemaan. Parin spurtin ja muutaman sydäntä kylmäävän sekunnin jälkeen Hannu rouhii päivän neljännen kuhan haaviin. Ei ehkä vitosta mutta helppo nelonen! Kohta selviää että vanha kuhaennätykseni ylittyy tälläkin 4,46 kg/79 cm kalalla. Huippupäivä menossa!


Tämän purskeen jälkeen homma rauhoittuu ja viimeiset tunnin kuluvat tärpeittä vaikka kaloja vielä löytyykin ja ne myös jigeistä välillä kiinnostuvat. Lähtörannan montustakin löydämme vielä pari isoa kalaa mutta ne ovat todella arkoja eivätkä meinaa edes päästää venettä päälle. Kuuden aikoihin vene karahtaa rantaan ja on aika lähteä kotimatkalle. Järvi ylitti odotukset, paljon odotimme mutta emme kuitenkaan ihan näin paljon. :) Nätin kokoista kuhaa tuntuu järvessä olevan mukavasti ja muutama näytekin niistä saatiin. Reissun saldo siis neljä kuhaa ja kaksi haukea, keskipaino "ihan kiva".
Kaikki kunnia reissusta Hannulle joka kipparoi veneen kalojen päälle, itse tein vain sen helpoimman eli tiputin jigiä alas. :D Näitä lisää!

-Juho M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti