maanantai 16. tammikuuta 2017

Kausikooste 2016

Kausi 2016 jää historiaan ehdottomasti tiimimme parhaana kautena koskaan. Siitäkin huolimatta että yhteenlaskettuja reissuja kertyi vähemmän kuin vuosiin. Tänä vuonna moni palikka vain syystä tai toisesta loksahti vihdoin ja viimein kohdalleen. Tavoitteita ja paljon opittavaa on toki vielä edessä eikä tässä lajissa koskaan tule täysin valmiiksi mutta tästä on erittäin hyvä jatkaa!
Hauessa syntyi uusi tiimin ennätys ja näytillä kävi myös ensimmäiset järvikympit, myös kuhassa tiimin ennätys siirtyi uusille luvuille, itse asiassa vielä useampaan otteeseen. Ahvenessakaan ei kauas ennätyksestä jääty. Määrissäkin isoja kaloja tuli kuluneella kaudella ihan mukavasti.
Ennätyksiä on aina hienoa rikkoa ja isot kalat sekä mahdollisuus niihin on toki yksi tämän homman suola, tavoitekin usein. Ainakin allekirjoittaneelle kuitenkin uusien paikkojen löytäminen ja uusien asioiden oivaltaminen oli kauden parasta antia. Oli myös hienoa opetella vanhoja paikkoja lisää, katsoa niitä eri näkökulmasta ja sitä kautta onnistua.

Alla hieman vuoden 2016 kulkua kuvina. :)

Tammikuussa pilkimme pelkästään ahventa painottuen suurille selkävesille. Suurin osa reissuista oli melkoista rämpimistä, tosin se ei johtunut lumesta. Jokainen kala oli kovan työn ja tuskan takana, yhden/kahden kalan päiviä kertyi ja välillä ei tullut sitäkään. Muutama nätti ahven saatiin kuitenkin kaivettua vuoden alkuun.

830 g
1150 g/43 cm
945 g/41 cm


940 g/41 cm
940 g/42 cm
Helmikuussa ei kovin paljoa jäille keretty, mutta siitä kehkeytyi siitäkin huolimatta upea kuukausi. Heti kuun ensimmäisenä päivänä Hannu teki sen mistä olemme pitkään haaveilleet, eli rikkoi maagisen kympin rajan järvihauella. Ja se menikin ihan reilusti rikki tuolla 11,8 kg/120 cm kalalla. Samalla syntyi meidän tiimin uusi ennätys. Juho R kävi helmikuussa pikkujärvillä ahvenia pilkkimässä. Kappalemäärät olivat ison ahvenen ongintaan tyypillisiä eli pieniä, mutta laatu korvaa tunnetusti määrän ja suurin ahven oli upea 1,52 kg/47 cm kala!

Hannu ja ensimmäinen järvikymppi, 11,8 kg/120 cm

Juho R ja vuoden suurin ahven, 1,52 kg/47 cm

Lihava suurhauki uudelta järveltä
Suurien selkävesien reilu kasisatanen
Maaliskuussa kävimme lähinnä haukia onkimassa eri järvillä. Karkeita +5 kg haukia tuli monelta eri järveltä ja kalaa tuli muutenkin ihan mukavasti, suurhauki kuitenkin oli usein tiukassa.
Yhdeltä järveltä Hannu sitten onnistui kaverinsa kanssa saamaan myös niitä suurhaukia. Parhaana päivänä suurhaukiraja meni rikki kuudella kalalla joista kolme ylitti maagisen kympin rajan. Huikea päivä! Kuukauden viimeinenkin päivä jäi mieleen ison kalan päivänä kun kahden suurimman hauen keskipaino oli +10 kg.


10,85 kg/116 cm
11,2 kg/112 cm


9,45 kg/109 cm
Huhtikuu alkoi räväkästi kun heti kuun ensimmäisenä päivinä täkyihin puri uudella järvellä kolme yli metrin haukea. Pari muutakin täkyreissua kerkesimme tehdä ennen kuin jäät menivät kuun alkupuolella nopeasti huonoon kuntoon Pirkanmaalla ja pilkkivehkeet vaihtuivat perhovapoihin. Merellä kerkesimme käydä muutaman kertaan ja hauki oli mukavasti purulla, isojakin osui useampia siimojen päihin. Kuukauden ehdottomasti hienoin hetki oli kun Juho R laittoi kuun loppupuolella tiimin enkat uusiin lukemiin 13,1 kg/110 cm paksukaisella.
Hannu avasi järvelläkin avovesikauden jo huhtikuun puolella toutaimen kalastuksen merkeissä. Päivästä kehkeytyikin ikimuistoinen kun toutaimet olivat aktiivisia. Päivän saldo oli 24 toutainta lähes neljän kilon keskipainolla.

Aprillipäivän 8,5 kg/107 cm
7,38 kg/105 cm

Avovesikauden avaus!

Hannu & 111 cm

Juho R ja yksi huippupäivän suurhauista

Hannun 115 cm
Juho R & 13,1 kg/110 cm, tiimin ennätys!


Hannu ja 4,5 kg toutainToukokuun alkupuolella kävimme Juho R:n kanssa viikonloppureissulla erämaajärvellä. Reissu oli ikimuistoinen vaikka karkuutinkin omalta osalta vuoden suurimman järvihauen. Kappaleita tuli tuolla reissulla hyvin ja metrikin meni rikki. Toukokuussa Hannu kävi järvillä jigailemassa ja tulostakin syntyi. Nättejä yli puolen kilon ahvenia tuli joka reissulla, suurimmat olivat seiskasatasia. Hannu teki myös muutaman kuhareissun ja jigiä puri muutama nätti kuha, joista suurin oli tiimin uusi silloinen ennätys 6,1 kg/85 cm. Vertsulla tuli myös toukokuun suurin hauki, 8,1 kg/105 cm.

Kudun jälkeisiä järvihaukia


Hannu & +3 kg jokikuha

8,1 kg/105 cm vertsuhauki

Hannun 6,1 kg/85 cm vertsukuha
Kesäkuussa reissuja kertyi meidän tiimille todella vähän. Hannu oli ainoa joka kävi suht normaalisti vesillä, muilla kalastustunnit jäivät vähille. Kuhat olivat kesäkuussa tiukassa mutta entuudestaan tuttu, todella haastava järvi palkitsi Hannun kymmenien tuntien ajelut järvellä kun vertsuun leipaisi juhannuksen tienoilla 5,52 kg/89 cm messinkikylki! Juho R kävi muutaman reissun ahvenia kalastamassa ja uudelta järveltä löytyikin parempia ahvenia, kilo meni rikki kahtena iltana putkeen täkyonkien.

Kymmenien tuntien yrittämisen tulos; 5,52 kg/89 cm!
Juho R & reilun kilon ahven

Heinäkuu oli vielä kesäkuutakin hiljaisempi. Jigaamassa käytiin, mitään kuvattavaa tosin ei tullut eikä blogiinkaan heinäkuulta jäänyt mitään kirjoitettavaa.

Elokuussa Hannu kävi järvillä kuhia vertsuttamassa mutta kohdekalat olivat todella tiukassa. Karkeita haukia sen sijaan löytyi syvien päältä ja parhaalla reissulla veneessä kävi kolme metrin ylittänyttä haukea, suurimpana 7,2 kg/107 cm välivesien kyntäjä.Syyskuussa kerkesimme vesille jo reilusti kesäkuukausia enemmän. Hannu aloitti syyskuun väkevästi kun heti kuun alkupäivinä tuttu järvi palkitsi kovan yrityksen 5,45 kg/83 cm & 6,05 kg/85 cm kuhilla sekä 7,5 kg/111 cm hauella! Pari päivää myöhemmin Hannun kuhaenkka parani samalla paikalla lukemiin 6,2 kg/87 cm ja kirsikkana kakun päällä vertsukeppiä taivutteli vielä 9,1 kg/113 cm selkähauki. Syyskuussa hyppäsin itsekin parilla reissulla Hannun kyytiin. Uusi järvi osoittautui ihan hyväksi pajatsoksi ja antoi kahdella käydyllä reissulla useita nättejä kuhia ja haukia. Allekirjoittaneen vanha kuhaennätys rikkoutui näillä reissuilla kolmeen kertaan. Parhaaksi noteeraukseksi jäi 6,35 kg/90 cm joka oli samalla tiimimme silloinen ennätys. Kaikki kunnia kalasta kuuluu Hannulle joka vaikeana päivänä onnistui löytämään ison kuhan veneen alle, loppu olikin helppoa. :)
Hannu kävi pari muutakin uutta järveä katsomassa syyskuun aikana ja kaikista löytyi karkeampia kuhia ja haukia. Kaiken kaikkiaan +4 kg kuha tuli syyskuussa neljästä eri järvestä ja suurhauki viidestä eri järvestä. Hienoa kalastusta!

7,5 kg/111 cm
6,05 kg/85 cm

6,2 kg/87 cm

9,1 kg/113 cm

Suurkuhan vapautus

Ensimmäinen kuha uudelta järveltä, 4,25 kg

5,7 kg/87 cm

4,46 kg/79 cm

Rajumpi tärppi ;)

Hannun 112 cm vertsuhauki

6,35 kg/90 cm

Ensimmäinen kuha uudesta järvestä, 4,16 kg/75 cm

Upeat silmät kuhalla!

5,6 kg/87 cm

Se oli iso...

8,75 kg/109 cm

Lokakuun alussa kävimme Hannun kanssa vielä kerran kuhia vertsuttamassa. Uusi järvi lunasti kaikki odotukset kun keskikarkeiden haukien seasta Hannu onnistui löytämään ison kalan joka kelpuutti jigin välittömästi. Päivän ainoaksi kuhaksi jäänyt kala oli allekirjoittaneen sekä tiimimme uusi ennätys, 7,6 kg/91 cm.
Lokakuussa aloitimme vihdoin ja viimein haukihommat järvillä. Homma lähtikin oikein mukavasti käyntiin kun heti ekalla reissulla suurin hauki oli Hannun 7,6 kg/110 cm. Kävimme ahkerasti uusia ja vanhoja järvipaikkoja ja meininki oli hyvää oikeastaan joka paikassa. Tuli määrää ja niitä isojakin kaloja jotenkin yllättävän helpolla, niistäkin paikoista mistä niitä emme aiemmin ole onnistuneet saamaan. Alkoi tuntua siltä että se järvikymppi on nyt ihan kielen päällä. Vähän jäi kuitenkin vajaaksi, lokakuun suurin järvihauki oli Hannun 9,75 kg/110 cm. Lokakuu jää historiaan elämäni hienoimpana kuukautena kalastuksellisesti, enkkakuhan lisäksi kuun loppupuolella viikonloppu merellä tarjoili vielä uuden ennätyshauen, 12,1 kg/113 cm.

Tiimin ennätyskuha, 7,6 kg/91 cm!

Syksyn ensimmäinen haukireissu ja 7,6 kg/110 cm!

Paksu järvihauki, 9,25 kg/101 cm

Reilu kasi

Hannun 9,25 kg/101 cm, kyseinen kala kävi veneessä kaksi kertaa saman päivän aikana :)

Syksyn suurin järvihauki, 9,75 kg/110 cm

Allekirjoittaneen uusi enkka, 12,1 kg/113 cm

Tuhnukelin järvimetrinenMarraskuussa kelit kylmenivät nopeasti ja jäiden tulo katkaisi lupaavasti alkaneen haukisyksyn. Vähän harmitti, juuri kun pääsi vauhtiin niin piti jo lopettaa. Jäät tulivat Pirkanmaalle heti kuun alussa ja pääsimme pikkujärville ahvenia pilkkimään ja haukia täkyonkimaan. Pilkkihommat lähti hienosti käyntiin kun omalta osalta talven ensimmäinen pilkkiahven painoi 695 g. Muista marraskuun ahvenreissuista ei sitten juuri kerrottavaa jäänytkään, ison kalan tapahtumat jäivät ainoastaan kaiun näytölle. Haukia kerettiin kuun alkupuolella käydä muutaman reissun verran onkimassa ja kalojakin tuli. Kappaleita ei hirveästi mutta metrin raja meni sentään pariinkin otteeseen rikki. Marraskuun puolivälissä lauha jakso hävitti jäät lähes kokonaan ja hetken aikaa Pirkanmaalla elettiin ikävää välikautta, ei päässyt tekemään mitään järkevää. Hannu lähtikin kaverinsa kanssa muutamaksi päiväksi merelle avovesille. Kalastuksellisesti vaikea reissu sai hienon päätöksen kun viimeisenä päivänä veneessä kävi kaksi suurhaukea, joista suurempi oli Hannun kaverin 10,5 kg/113 cm.
Marraskuun viimeisenä päivänä jäät olivat vahvistuneet sen verran että päästiin taas vihdoin ja viimein jäälle. Päivästä pikkujärvellä kehittyikin ikimuistoinen kun Hannun kolmen suurimman hauen yhteismitta oli mukavat 334 cm!

Talven ensimmäinen!

108 cm

Hannu & 117 cm pikkujärven hauki
Hannu ja avovesikauden viimeinen suurhauki

8,45 kg/110 cm
Joulukuussa kävimme lähinnä täkyonkimassa haukia eri järvillä. Meininki oli hyvää ja välillä tuntui että ihan sama mihin menee niin päiväkohtaiset kappalemäärät ovat +20 kpl ja metrin raja paukkuu. Kymppi alkoi taas kutittelemaan mielessä mutta vähän vajaaksi jäi, kuukauden suurin hauki oli Hannun 9,75 kg/105 cm tumman veden paksukainen. Muutenkin kyseinen päivä oli upea kun jäällä vieraili kaksi muutakin suurhaukea. Suurhaukia tuli joulukuussa yhteensä 9 kpl, neljästä eri järvestä. Kuun loppupuolella Hannu kävi selkävesillä ahveniakin etsimässä, ja löytyihän niitä. Filekalaa tuli reilusti ja suurin oli jo todella lähellä kiloa, 980 g. Samaan porukkaan osui kilon ylityskin joten isoa oli liikkeellä!

104 cm


8,35 kg/107 cm

Hannun 980 g pilkkiahven

Pikkujärven 9,75 kg/105 cm paksukainen!

Kasin reikä alkaa olla ahdas!

Aurinkoisen päivän kasi

Alla vielä vähän tilastoa kaikkien aikojen parhaasta kaudesta!

Hauet

+10 kg haukia 5 kpl (lisäksi meidän reissuilla kavereille osui 3 kpl +10 kg haukia)
Suurhaukia (+7 kg tai +100 cm) yhteensä 66 kpl
Suurhaukia 17 eri vesistöstä (meri on laskettu yhdeksi)
Viiden pisimmän hauen yhteispituus 581 cm
Viiden painavimman hauen yhteispaino 58,85 kg
+110 cm haukia yhteensä 18 kpl
Kauden suurin hauki 13,1 kg/110 cm

Kuhat

+5 kg kuhia 9 kpl
+75 cm kuhia 14 kpl, seitsemästä eri vesistöstä
Viiden suurimman kuhan yhteispituus 444 cm
Viiden suurimman kuhan yhteispaino 32,3 kg
Kauden suurin kuha 7,6 kg/91 cm

Ahvenet

+800 g ahvenia 10 kpl, joista 4 kpl +1 kg
+800 g ahvenia neljästä eri järvestä
Viiden suurimman ahvenen yhteispaino 5,79 kg
Kauden suurin ahven 1,52 kg/47 cm

Loppuun vielä suuri kiitos kaikille lukijoille! :)

-Juho M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti