sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Vertsuhaukea

Syksy alkaa olemaan sillä mallilla että haukihommat koputtelee ovea toden teolla ja onhan niitä heittovehkeitä jo kaapista kaiveltukkin ja viilattu iskuun. Itsellä on ollut pitkään visio lähteä etsimään sitä kympin vertsu haukea, viikolla sitten päätin toteuttaa suunnitelmat ja lähdin etsimään puhtaasti sitä isoa haukea vertsu välineillä. Valitsin kohteeksi kaksi uutta potenttiaalista järveä.


Ensimmäiselle järvelle aikaa oli varattu puolikas päivä. Luodattavaa oli juuri sopivasti. Kauaa ei tarvitse ajaa kun löydän ensimmäisen ison kalan, mutta se on liian syvällä, 13 metrissä. Tämän jälkeen saan ajella pitkään tyhjää. Parin tunnin ajon jälkeen näytölle piirtyy hyvä kala, vene parkkiin päälle ja jigiä alas, kala reagoi tarjoukseen välittömästi kun jigi osuu veteen ja lähtee nousuun, kirkkaan veden asukki nousee 5 metriä jigille ja niittaa kiinni! Tämä otus pistää todella kovan matsin pystyyn ja hetki siinä vierähtää että kala on haavissa, nyt on muuten sit lihava ! Punnitsen kalan 9,55kg painoiseksi ja mittaa sille on kertynyt vain 102cm. 

Twinteez 8" Transparentroachin huijaama :)


Tämän jälkeen löydän vielä yhden noin 95cm väliveden asukin ja pohjasta pari keskikarkeaa lisää, siinä kaikki illan tapahtumat. Uudelta järveltä ei montaa kalaa löytynyt ,mutta paikasta jäi oikein hyvä maku isojen haukien suhteen :) Toisena päivänä aikaa oli reilummin ja suuntasin pidemmän matkan päässä olevalle järvelle. Venettä vesille ja näytöille alkaa piirtymään hyvinkin nopeasti tavaraa. Sopivaa haukea makaa matalassa 3-4m vedessä. Vertsulla kokeilen paria kalaa, mutta näihin ei saa eloa sitten millään. Yhdelle kalalle tarjoan myös jigiä heitettynä ja kala kelpuuttaa tarjouksen heti, tuo ihan mahdollinen suurhauki kuitenkin irtoaa hetken möyrinnän jälkeen.. Matka jatkuu kohde alueelle hieman syvemmille vesille. Pitkään luotailen tyhjää, jossain kohtia löydän yhden todella jättimäisen hauen. Ongin kyseistä kalaa 20 minuutin ajan kunnes saan siihen lopulta eloa, kaiku leviää hitaasti todella korkeasti ja syöksyy jigille! Harvemmin enään pulssi kohoilee vertsuhommissa, mutta nyt täytyy kyllä sanoa että sydän oli kurkussa sillä alla oli melko varmasti oma ennätyshauki! Kala syöksähtää jigille, mutta se ei kuitenkaan ota vaan jatkaa jigin seuraamista pintaa kohden ja lopulta kääntyy pois.. Ei sitten.. Hetken vielä ongin kalaa, mutta se muuttuu todella araksi, päätän jättää sen rauhaan ja palata paikalle myöhemmin. 

Tapahtuman jälkeen luotailen taas pidempään tyhjää ja palaan ison kalan paikalle. Se kala on poistunut alueelta, näytöille piirtyy vain tyhjää. Tämän jälkeen päätän mennä takaisin matalempaan ja löydän heti nätimmän kalan. Tämä yksilö on kovassa liikkeessä 4m vedellä, se ottaa jigiin heti kunhan sen saan sille tarjoiltua sopivasti :) Kala tärppää rauhallisesti ja siihen pääsen tarjoamaan vastaria. Kova ralli alkaa välittömästi, kala lähtee heti vihaiseen spurttiin :D Lopulta pirteä ja paksuselkäinen suurhauki lepäilee havaksessa ja pääsen irroittelemaan koukkuja suupielestä. Tämä hieno humusvesien hauki painaa 7,7kg 102cm varteen. Parin kuvan jälkeen se lipuu takaisin :) Homma sähköistyy ja alan luotaamaan matalempia alueita. Kauaa ei tarvitse porrätä kun löydän penkasta pohjantuntumassa olevan kalan millä on kova vauhti päällä. Kaiken näköisiä tarjouksia käy vedessä, mutta kalan vain pysähtyy katselemaan jigejä ja jatkaa matkaa. Sinnikkäästi jatkan onkimista ja jossain kohtia aiemmin ottipeliksi kunnostautunut "transparentroach" pääsee taas uimaan, jigi alas ja välitön isku kalalta! Vastarin jälkeen on selvää, että päivän paras hauki on siimanpäässä. Ensimmäisen pintakäynnin yhteydessä hymy nousee korville sillä nyt näyttää vahvasti siltä että kala saattaa olla kymppi! Pari tiukkaa spurttia ja haavissa lepää todella hienokuvioinen ja paksuselkäinen hauki :) Punnitsen kalan ja saan kalalle painoksi 10,2kg, jes! Taitaa siinä pieni huutokin päästä :) Kalan on kerryyttänyt pituutta 110cm. 
Tämän jälkeen luotailen vielä pienen hetken ja lopettelen tyytyväisenä hyvissä ajoin hommat. Itselle ei ole osunut sitä kympin haukea kuhan vertsuilun sivutuotteena, mutta nyt se sitten tuli :) Tällä kertaa visiot osuivat kohdalleen ja se tavoite osuikin yllättävän helposti :) ! 

-Hannu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti