keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Viikonloppu vesillä

Vihdoin se tapahtui, koko viikonloppu vesillä! Tätä on odotettu, edellisestä reissusta onkin itsellä jo aikaa luvattoman paljon. Viime viikonloppuna oli jo kalapäivä lähellä mutta auton akku oli silloin eri mieltä. Melkoiset poltteet on ollut tässä viime aikoina eikä sitä ole yhtään helpottaneet Hannun viestit suoraan vesiltä samalla kun itse kärvistelee töissä. :D

Lauantaina lähdettiin parin kaverin kanssa järvelle ahvenia etsimään. Keli oli tälle kesälle/syksylle tyypillinen eli pieni sateenuhka leijui ilmassa. Tuuli oli onneksi todella leppoisa joten ihan kivaa jigikeliä tarjoiltiin. Ensimmäinen kivikko antoi heti hyviä merkkejä kun kaverin ensimmäinen heitto antoi nätin reilun puolen kilon ahvenen. Pari muutakin nättiä räpsähti tästä ankkurista nopeaan tahtiin. Sitten kävi niinkuin vähän osasi odottaa eli lävähti kaikki luukut kiinni ja seuraavat paikat saatiin heittää lähes tyhjäää, ihan yksittäisiä tärppejä joista pari pientä haukea veneeseen asti.

Mukana oli onneksi myös pari haukisettiä sillä kaverilla oli kokemusta järven hyvästä haukikannasta. Kaverin paikallistuntemus nousi todella kovaan arvoon kun etsittiin uposkasvillisuutta viiden metrin vedeltä. Löytyihän ne sieltä ja samalla löytyi myös haukia. 23 cm Jätte ja erilaiset shadit pienellä painolla välivedessä uitettuna antoivat tästä ankkuroinnista nopeaan tahtiin kymmenkunta nättiä haukea kokoluokassa 2-6 kg. Todella energisiä kaloja ja tarjosivat järjettömän kovia pommeja kuten kirkkaan veden asukit yleensä, upeaa hauen kalastusta siis!

Tuon ryöpsäyksen jälkeen paras terä hommasta katosi eikä seuraavat ankkuroinnit tarjonneet kuin pari yksittäistä kalaa. Päiväkin alkoi taittua pikkuhiljaa iltaa kohti ja lähdimme vielä etsimään ahvenia. Vene parkkiin aamun ensimmäiselle spotille jossa ahvenia oli ollut selkeästi parhaiten. Hiljaista tuntui nyt kuitenkin olevan. Parin jigin vaihdon jälkeen sijoitin oranssin 3" Slim Shadin pitkälle kivikon kupeeseen nelosen veteen. Hetken uittelun jälkeen ihan naseva tälli ja vastarissa tuntui pysähtyvän kuin seinään. Kala lähti tulemaan venettä kohti syvällä uiden, potkuakaan ei tuntunut. Nyt taitaa olla vähän reilumpi hauki! Kala ei varmaan edes tajunnut olevansa kiinni, kunhan vain uiskenteli mukana. Välineet oli sitä luokkaa että kummoista painetta ei uskaltanut antaa joten kovasti odottelin kalan seuraavaa siirtoa. Lähempänä venettä siiman kulmasta näki että nyt alkaa tapahtua ja samalla vapakäteen välittyi pari voimakasta pyrstön heilautusta, nyt tuli jo kiire löysätä jarrua. Kala kiskaisikin kerralla ihan reilusti narua pihalle ja sama toistui vielä moneen kertaan. Ensimmäisen näköhavainnon jälkeen oli viimeistään selvää että nyt painitaan ihan reilun metrihauen kanssa. Aika hellästi sai pidellä huonon koukun takia mutta antautuihan se lopulta liplockiin varovaisen kepityksen päätteeksi. Samassa tippuikin jo kaikkensa antanut koukku irti kalan leuasta. Nopeasti parit pönöt ja mitan kautta 109 cm hauki vapauteen. Aika jees!


Loppuilta kuluikin sitten tyhjää heittäessä, joku pieni hauki taidettiin vielä saada ahventen pitäessä suut tiukasti kiinni. Tyytyväinen sai silti olla päivän antiin, kymmenkunta ahventa ja parikymmentä haukea. Hyvä päivä hienoilla vesillä!

Sunnuntaina lähdettiin Hannun kanssa koko päiväksi vesille. Kohteena pikkujärvi ja kohdekaloina kuha sekä hauki. Päätimme ahnehtia ja mukaan lähti sekä vertsu- että heittovehkeet.
Aamulla tyynessä kelissä työnnetiin soutari vesille jännittyneen fiiliksen vallitessa ja lähdettiin siirtymään rannasta ulos vähän syvempään veteen samalla kamoja valmiiksi viritellen. Kohta oltiin aloituspaikassa ja luotaus alkoi, päätimme panostaa aamun ensitunnit välivesien haravointiin.
Reissu ei olisi räväkämpää starttia voinut saada sillä Hannu kaivoi ensimmäisen kalan veneen alle ehkä minuutin ajamisen jälkeen. Westinin Slimteez alas, välitön reaktio kalalta ja samantien kiinni. Alle kahden metrin siimaan iskenyt suurkuha oli heti vastarin jälkeen pinnassa ja näyttävien kokovartaloravistusten jälkeen kumihavas heilahti. Piti heittää ihan toisetkin yläfemmat, on alkanut reissu joskus vähän huonomminkin. Raamikas kuha mittautti lukemat 7,1 kg/84 cm!

7,1 kg/84 cm


Jatkoimme ajamista ja nopeasti paljastui että kalaa on nyt hyvin liikkeellä, nättejä kuhia oli syvänteen päädyssä pintakalvossa siellä täällä. Paria kalaa päästiin onkimaan nopeasti mutta näille ei saatu jigiä syötettyä. Sivummalta löytyi aktiivisempi kala ja jälleen kova pommi alle kahden metrin siimaan. Vesi roiskui ja kohta haavista kaivettiin kuviin 79 cm messinkikylki. Ai että mitä meininkiä!

79 cm

Muutama pummi väliin ja tuttu kuvio toistui, tosin tällä kertaa siimaa ei ollut pihalla metriä enempää. Jäätävä lenkitys ja 70 cm kuha haaviin, tälle kelpasi Harjulan Teron valmistama kumi.

70 cm

Kalaa oli vällärissä sen verran rajusti liikkeellä ja kuhat tuntuivat vieläpä olevan mukavan aktiivisia että kaavailtu heittäminen meinasi jäädä vähän vähille. Pieni heittosessio vedettiin kuitenkin välissä mutta ei saatu pohjalla makaavia haukia puremaan kunnolla. Pari keskikarkeaa haukea ja pieni kuha saatiin ronkittua. Hauki oli selkeästi todella passiivinen ja ne makasivat ihan pohjassa kiinni. Niimpä päätimme jatkaa kuhien onkimista ja se kannatti. Kalaa löytyi alkuiltapäivän tunteina mukavasti eikä hiljaisia hetkiä juuri ollut. Kaloja ja tapahtumia on vaikea laittaa tässä lajissa jälkeenpäin järjestykseen sillä kaikki on mielessä yhtä puuroa. Tapahtumia kyllä piisasi kun nättiä 60-80 cm kuhaa napsui sieltä täältä. Ihan joka reissu ei pääse vastaavaa aktiviisuutta todistamaan! Kuhien sekaan osui myös pari haukea joista suurempi oli pituudeltaan harvinainen 99,8 cm, painoa reilu seiska.

75 cm
78 cm
78 cm lähdössä vapauteen
99,8 cm
Päivän peruskuha, 70 cm77 cm

Iltapäivällä kuhien aktiivisuus alkoi hiipua ja ne katosivat pintavesistä johonkin. Nyt tilalle ui kauan kadoksissa olleita haukia ja niiden aktiivisuustaso oli selvästi noussut aamusta. Hannu löysi ison hauen joka ei kuitenkaan alkuun reagoinut meidän tarjouksiin mitenkään. Kunnon härnäämisen ja vaihtoruletin jälkeen se lopulta lasautti kiinni ja hyvien matsien päätteeksi päästiin kauhomaan haaviin päivän ensimmäinen selkeä metrin ylittäjä. Kalan mitoiksi selvisi 7,5 kg/103 cm.

7,5 kg/103 cm


Vapautuksen jälkeen lenkki sivummalla ja pikkuhiljaa takaisin. Iso kala löytyy jälleen veneen alle ja nyt tärppi tulee nopeasti. Raskas kala ei vastarin jälkeen tee juuri mitään vaan antautuu helposti haaviin. Jälleen metrihauki! Näyttää edellisen kaksoisolennolta ja alamme miettimään josko se onkin sama kala? Mittaus ja kuvien vertailu varmistavat asian, tällä kalalla taisi olla nälkä! Kumi on syvällä kiinni ja verta tulee jonkun verran joten vapautamme kalan äkkiä takaisin. Naureskellaan tapahtuneelle, eipä ole aiemmin tullut samaa kalaa kahta kertaa ihan putkeen. Vaan ei kahta ilman kolmatta, niin sanoo vanha sanontakin. 10 min edellisestä ja taas leipoo. Ja jälleen haavista kaivetaan suurhaukea. Ei ole todellista, taas se sama kala! Siis kolme kertaa 20 minuuttiin!? Tällä on oikeasti nälkä tai sitten hauki on muuten vain elämäänsä kyllästynyt. Äkkiä kala takaisin ja nyt siirryttään vauhdilla vähän sivummalle ja toivotaan että kala ei seuraa. Vaikuttaa niin nälkäiseltä että iskee kohta varmaan potkuriin kiinni! :D

Jonkin aikaa menee rauhallisissa merkeissä ja olokin alkaa olemaan aika väsynyt. Vähän matalammasta löydämme harvakseltaan aktiivisia haukia ja nopeaan tahtiin saamme mukavan triplan, kaksi yli metrin ja yksi vähän alle. Hauki on selvästi vähän napillaan kuhien pitäessä suutaan nyt tiukasti kiinni. Se ei kyllä haittaa, päivä on tarjonnut jo huikeaa kuhan ongintaa!

95 cm
102 cm
100 cm
 Seitsemän aikoihin kaiun akku on sitä mieltä että meidän päivä on täysi ja on aika suunnata rantaan. Heittokalastus jäikin sitten tosi vähille tällä reissulla mutta sitähän kerkeää tekemään koko loppusyksyn. Tämä olikin varmaan meidän viimeisiä kunnon vertsureissuja tälle syksylle joten oli hienoa onnistua näin hyvin. Systemaattinen välivesien ruoppaus kerrytti lopulta mukavan loppusaldon reissulle, 13 kuhaa ja 14 haukea. Heittämällä lisäksi yksi kuha ja kolme haukea. Päivän ensimmäinen kuha oli ylivoimaisesti suurin ja ainoa 80 cm ylittäjä. Keskikoko oli kuitenkin aika kiva, 12 kuhaa oli +60 cm. Suurhaukea päästiin haavista kaivamaan kuuteen kertaan, tosin kolmesti asialla oli sama kala. Neljä eri suurhaukea kävi siis veneessä. Kaiken puolin huikea päivä josta kiitokset kuuluu Hannulle!

-Juho M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti