maanantai 13. tammikuuta 2014

Yhteenveto kaudesta 2013

Tässä pieni yhteenveto kalastuskaudesta 2013. :)

Kausi alkoi luonnollisesti pilkkimällä. Ahventa etsittiin tasapainoilla niin mereltä kuin järviltä mutta heikolla menestyksellä. Yhdellä reissulla sentään tuli Saaristomereltä hyvät fileahvenet.
Tammikuussa tuli käytyä myös haukipilkillä. Jäätä ja lunta oli paljon joten liian helppoa ei todellakaan ollut. Tammikuun loppupuolella plussakelit hävitti lumet jäältä jolloin tuli sentään muutamia haukia, suurimmat nelosen luokkaa.

Maaliskuussa alkoi ahvenen pilkintäkin vihdoin onnistua. Tasapainoa puraisi maaliskuun aikana 5 yli puolen kilon ahventa ja pilkkiennätys parani kolmeen otteeseen. Suurinkin jäi tosin 560 grammaan.

Tasuriahven 560 g

Maalis-huhtikuun vaihteessa tehtiin Kabanossin kanssa muutamia täkyongintareissuja merelle. Hauki oli todella tiukassa eikä yhdelläkään reissulla tainnut tulla kahta haukea enempää. Yksi isompi kuitenkin pelastaa aika paljon, ahventäkyyn puraisi oma jääenkka 6,4 kg/96 cm.

6,4 kg/96 cm

Avovesikausi starttasi huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Saaristomerellä. Aikaisempaa kokemusta keväisestä hauenkalastuksesta merellä ei juuri ollut kun olin tottunut sisävesillä kalastamaan. Asetin kevään tavoitteeksi vitosen ylityksen.
Alkukevät meni aika hankalissa merkeissä, kala oli tosi tiukassa mutta isoa oli liikkeellä. Kauden neljä ensimmäistä isoa irtosivat joten veekäyrä oli ajoittain aika korkeella....
Toukokuun puolessa välissä alkoi sitten homma toimimaan ja vitonen ylittyi toukokuussa yhteensä 7 kertaa. Suurimpana näistä jerkkiä purrut 9,16 kg/110 cm, vanha enkka vuodelta 2006 jäi ainoastaan 160 g päähän.

110 cm

Kesäkuussa siirryin järvihaukien kalastukseen. Kala oli kudun jälkeen hyvällä otilla oikeastaan joka reissulla ja kappaleita tuli hyvin. Spinnerit tuntuivat olevan kovaa kamaa järvihaukienkin mielestä.
Kesäkuun 3. päivä oli ehkä hienoin haukipäiväni koskaan. Hienosta kelistä huolimatta kala oli omalla mittapuulla uskomattoman hyvällä otilla ja veneessä kävi 9 tunnin aikana 55 haukea. Suurimmat olivat järvihauiksi ihan kivoja, 94 ja 95 cm.

94 cm

Kesäkuussa ohjelmaan tuli myös jokihauen kalastus. Aikaisempaa kokemusta hauen kalastuksesta isolla joella ei ollut joten aika lailla nollasta joutui lähtemään liikkeelle. Tärpit oli todella harvassa ja haukia tuli 0-1 kpl/reissu. Suurimpana 4,5 kg.

Heinäkuun parasta antia oli onkireissut tutulle lammelle. Suutari oli kohdekalana ja niitä tulikin ihan mukavasti vaikka kesän 2012 kaltaista tykitystä ei päästy lähellekään. Kolmen reissun saldona oli 23 suutaria, niistä yksi ylitti 1,5 kg rajan painaen 1,585 kg. Sivusaaliina tuli pari komeaa ruutanaa, 1,12 kg & 1,515 kg.

Mukava sivusaalis, ruutana 1515 g

Elokuussa tuli käytyä lähinnä järvillä haukia kalastamassa mutta niistä reissuista ei juuri kerrottavaa jäänyt. Kappaleita tuli hyvin spinnerbaiteilla mutta isoja ei näkynyt. Parhailla reissuilla haukia kävi veneessä +30 kpl. Mukava oli kalastaa pirteitä kaloja hyvässä kelissä.Syyskuussa jatkoin jokihauen kalastusta. Älyttömän vaikeaa se oli edelleen mutta nyt alkoi sentään tulla vähän tulosta. Tyhjiä reissuja ei enää tullut niin paljoa ja kontakteja isompiinkin oli. Veneeseen asti sain kaksi kutosen ylitystä, 6,6 kg/99 cm & 6,2 kg/94 cm. 30 cm Real Eelit toimivat kaikkein parhaiten ja ottivat paikkansa haukivieheiden ykkösketjusta.

99 cm jokihauki

Lokakuussa tuli pitkästä aikaa jigattua ahventa ja ennätys nousikin uusille luvuille kun jigiä puraisi laiha suurahven, 820 g/44 cm. Pari viikkoa myöhemmin jigiin iski vielä tasan 700 g ahven.
Lokakuun lopulla heitin pari haukireissua järvelle. Soutaen tarjottuun 23 cm Westin Jätteen puraisi ensimmäisellä reissulla mukava 99 cm järvihauki, lokakuun suurin.

Ahvenenkka

Lokakuussa ostin kaverilta haukiperhovälineet. Alkoi kova heittotreeni sillä aikaisempaa kokemusta perhokalastuksesta ei juuri ollut. Alkuun tuntui että perho ei lennä mihinkään ja usko touhuun oli ihan nollassa.
Sitten tuli marraskuu ja Kabanossin kanssa sovittu viikon reissu merelle kelluntarenkailla. Heitto alkoi vihdoin kulkemaan jotenkin ja perhot tuntuivat kelpaavan hauille. Neljäs perhokala oli metrinen ja siinä vaiheessa olin jo aika pahasti koukussa. ;) Viikon loppupuolella slinkyä vietiin vielä raskaammin ja kuvattavana kävi 9,05 kg/107 cm hauki. Kaiken kaikkiaan tuo viikon reissu oli koko kauden kohokohta. Kalaa tuli mukavasti ja vesillä sai olla reilusti. Tosin ei tuokaan ollut vielä tarpeeksi, toinenkin viikko olisi vielä mennyt samaan putkeen helposti. Kiitokset Kabanossille huippureissusta!

Perhoenkka, 107 cm/9,05 kg

Pilkkikausi aukeni pikkujärvillä joulukuun alussa. Vajaan kuukauden ehdin jäillä käymään ennenkuin ne suli taas pois. Ahvenia yritin tasureilla ja mukavia fileahvenia tuli useammalla reissulla. Ei todellakaan mitään mättöä ollut mutta jotain kuitenkin. Suurimpana tasan 500 g pikkujärven ahven.
Haukia tuli täkyongittua pikkujärvillä tasuroinnin ohessa. Kahdelta eri pikkujärveltä löytyi mukavasti haukia ja täkyjä vietiin usein. Siirryttyäni toisella järvellä onkimaan ainoastaan syvän päältä kalan keskipaino nousi reilusti eikä alle 2,5 kg kaloja enää tullut. Vitonen ylittyi kolmesti, suurimpana uusi jääenkka, 7,0 kg/103 cm.

103 cm/7,0 kg
Puolen kilon tasuriahven

Hyvät fiilikset jäi kyllä kaudesta 2013, oli selkeästi paras kausi koskaan omalla kohdalla. Nyt sitten kohti kautta 2014, joka aukenee tällä viikolla pilkinnän merkeissä.

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti