sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

11.6. Jäätävä järvihauki!

Handyyn kanssa oltiin sovittu että tehdään joku päivä haukireissu järvelle ja keskiviikkona sitten lähdettiin liikkeelle. Venerannassa oltiin iltapäivällä yhden jälkeen. Kolmella edellisellä reissulla olin käyttänyt veneessä metrikalat mutta nyt pilvinen keli oli vaihtunut kirkkaaseen auringon paisteeseen ja lähes tuulettomaan keliin.
Odotuksia ei siis juuri ollut kun vesille lähdettiin.

Lupasin Handyylle että heti venerannan viereisestä kortteikosta tulee avauskala. Ensin pari tärppiä ja sitten Handyy käytti reissun ensimmäisen veneessä. Normaalia järvipuikkaria, kilon luokkaa.
Jatkettiin kulman taakse ja tapahtumia tuli tasaiseen tahtiin. Otti oli kuitenkin aika varovaista ja useimmat kontaktit jäi pelkiksi tärpeiksi. Kalaa oli taas parhaiten ihan keskellä kortteikkoa ja spinnerbaiteilla saatiin niitä sieltä ronkittua. Kohta oli kymmenen kalaa käynyt veneessä, vieraileva tähti napsi kaloja ylös tasaiseen tahtiin mutta itse en oikein saanut juonen päästä kiinni.

Saavuttiin lähes pomminvarmalle puikkaripaikalle mutta jostain syystä se oli nyt tosi hiljainen? Ainoastaan pari tärppiä vaikka edellisiltä ö-luokan paikoilta napsui tasaiseen tahtiin. Kohta kuitenkin Handyyn jerkkiin nasahti vähän paremmin ja pienen väännön jälkeen kauhaisin haaviin päivän toistaiseksi parhaan, mukavan 3,5-kiloisen järvikalan.Sitten oli vuorossa lahden paras pätkä ja odotukset olivat korkealla. Nyt se oli kuitenkin yllättävän hiljainen, mietittiin että siinä on ehkä iso passissa ja siksi ei puikkareita näy. Sitä isoa ei kuitenkaan tavoitettu...
Yhden kakkosen kalan sain siltä pätkältä ja toisen samanlaisen karkuutin, ja Handyylla harmittava 4-5 kg kalan karkuutus. Tällä järvellä on hyvä merkki kun tulee kontakteja noihin yli parin kilon kaloihin, niinä päivinä on usein ollut sitten isompaakin tarjolla.

Matka jatkui seuraavaan paikkaan. Alkureissusta oli tapahtumia tullut sentään ihan kohtalaisesti mutta nyt hyytyi täysin. Pari puikkaria sain narrattua Minnarilla.
Lahden viimeisen nurkkauksen piti olla varma puikkaripaikka mutta nyt sekin oli ihan kuollut. Syy siihen selvisi hyvinkin pian kun Handyyn uittamaan SG Da Bushiin iski ihan veneen viereltä jäätävä kala!
Kala kiskaisi heti alkuun mukavan syöksyn ja huuto veneessä oli sen mukaista! Vähän tärisi itselläkin kädet haavin varressa, sen verran massiivisen näköinen otus oli siiman päässä! Ensimmäinen kauhaisu ei tuottanut tulosta mutta seuraavalla sain kalan haaviin. Kumihavaksessa köllötteli kunnon järvihauki, nyt ei voi olla kymppi kaukana! Mittaa pitkältä kalalta löytyi peräti 116 cm ja painoa laihassa kunnossa 9,7 kg. Todella upea kala ja Handyyn uusi järvienkka! Muutamat kuvat ja jätti takaisin kasvamaan vielä isommaksi.

Pienet fiilistelyt ja kalastus jatkui pienen siirtymän jälkeen. Otti jatkui varovaisena, tapahtumia kyllä tuli mutta ne jäivät seurioiksi tai varovaisiksi tärpeiksi. Välillä sentään joku pysyi kiinni veneellekin asti.
Jossain vaiheessa iltaa saavuttiin paikalle jossa viime reissulla spinneriä seurasi pariin kertaan iso kala.
Heitin samoille kohdille keskelle kortteikkoa kuin viimeksi ja heti alkoi tapahtumaan. Mukavan kokoinen vana lähti spinnerin perään ihan matalasta. Kortteet vaan heilui kun kala seurasi spinneriä ottamatta kuitenkaan kiinni. Kala ei tullut niin lähelle venettä että oltaisiin päästy se näkemään mutta kaikesta huomasi että ihan pienestä kalasta ei ollut kyse!
Eikä se jäänyt viimeiseksi ison kalan havainnoksi siltä paikalta. Hetken päästä Handyy näki samassa kohdassa kun kortteet heilui ja tarjoili Minnaria sinne. Järkyttävä selkä pyörähti Minnarin perässä ja pintaan jäi muhkeat pyörteet. Ihan selkeä suurhauki, jopa kerhokala!
Tahkottiin paikkaa vielä hetki mutta ei saatu enää uutta kontaktia isoon kalaan kovasta yrityksestä ja vieheenvaihtelusta huolimatta.

Loppuiltaa kohden syönti aavistuksen verran piristyi ja saatiin mukavasti tapahtumia aina reissun loppuun klo 23 asti. Muutama kontakti oli vielä parempiinkin kaloihin, Handyylla oli Minnarissa yksi ihan kiva kala kiinni ja pari kertaa tuli hyvä vana perässä. Mieleen jäi myös 2,5-kiloinen hauki joka käyttäytyi siiman päässä ihan ison kalan tavoin ja ehdin ottaa jo haavinkin käteen. 15 cm Busa maistui sille kaverille vähän turhankin hyvin kuten kuvasta näkyy. :D


Reissun loppusaldo oli 35 haukea veneeseen asti ja järkyttävä määrä tärppejä/karkuutuksia päälle. Jos kala olisi ollut vähänkin paremmalla syönnillä olisi kappaleita voinut tulla melkoinen määrä.

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti