torstai 6. elokuuta 2015

Kuhan jigausta

Sunnuntaina ajattelin lähteä järvelle kuhaa jigailemaan. Tuuli vaikutti kuitenkin aika kovalta joten otin varmuuden vuoksi myös vetokepit mukaan. Rannassa selvisikin että tuulta on ihan reilusti ja jigaaminen sai jäädä ainakin toistaiseksi. Päätin siis aloittaa hauen uistelulla. Neljän vavan pyyntiin laskeminen yksin osoittautui todella haasteelliseksi tuulen takia, heti kun päästi kahvasta irti lähti vene menemään mihin sattuu. Vihdoin kovan taistelun jälkeen sain koko arsenaalin levälleen ja pääsin keskittymään kokonaan veneen ohjailuun. Uistelu sujui todella rauhallisissa merkeissä, ei paljon kalat häirinneet. Hieroin tuttuja hotspotteja erilaisilla vaapuilla ja eri painotuksilla, turhaan. Alkuillasta tuuli alkoi vihdoin rauhoittumaan ja päätin siirtyä kuhan jigaukseen. Tässä vaiheessa veneessä oli käynyt uistellen yksi pieni hauki ja n. 300 g ahven. Päätin kopaista nopeasti jigillä kohdan josta tuli tuo ahven uistellen. Siitä sainkin heti pari varovaista ahventärppiä ja yhden hauen jigillä. Pitkään en kuitenkaan malttanut tässä olla vaan lähdin ajelemaan kohti kuhamestoja.

Ankkurointi osui kuhapaikalla heti kohdalleen ja muutaman heiton päästä oli ensimmäinen kuha kiinni. Sama toistui vielä pariin kertaan seuraavien heittojen aikana ja kohta veneessä oli kolme mittakuhaa. Ruokakalat kasassa! Näille kelpasi klassinen 3" Stormin toukkajigi salakanvärisenä. Kuhaa tuntui paikalla olevan mukavasti ja päätin kokeilla miten kalat reagoivat värin vaihtoon. Siiman päähän valikoitui 3,5" kultakeltainen K.P. Lazy Shad joka on itselle antanut useampia nättejä kuhia ja ahvenia. Taisi olla ensimmäinen heitto kun siihen sitten rouhaistiin kunnolla. Painoa tuntui olevan siiman päässä reilusti normaalia mittakuhaa enemmän. Kala tuli syvällä venettä kohti ja lähti väkisin painamaan veneen alle pakottaen löysäämään jarrua. Tässä vaiheessa alkoi tosissaan jännittää sillä tiesin kalan otteista sen olevan 100% varmuudella kuha! Jännittävien vaiheiden jälkeen sain vihdoin pumpattua kalan veneen viereen ja siitä suoraan haaviin. Kalan otteiden perusteella ajattelin sen olevan vielä vähän isompi, mutta selkeä jigiennätys tämä kuitenkin oli. Nopea punnaus haavissa ja kalan painoksi selvisi 3,35 kg. Pituutta hyväkuntoisella kuhalla oli 69 cm. Muutama kuvan jälkeen vapautin kalan, ruokakuhat olivat jo ylhäällä eikä näin iso kala ole enää ollenkaan mukava käsitellä. Arvokkaampi vedessä. :)


Tuon kalan jälkeen homma jatkui siitä mihin se jäi eli tärpitöntä heittoa oli vaikea tehdä. Heti seuraavalla heitolla tuon kolmosen jälkeen samaa jigiä puri n. 50 cm kuha ja sitä seurasi muutama pienempi.
Jossain vaiheessa huomasin kaiusta että kuhat alkoivat kasaantua veneen alle ja tärppejä tuli ihan heiton viimeisillä metreillä mutta kaloja oli siitä hankala tartuttaa. Niimpä nostin ankkurin ja siirsin venettä vähän sivumpaan että pääsen heittämään kauempaa tähän kasaumaan. Muutamaa eri jigiä kerkesin käyttää vedessä mutta kaikki keräsivät vain varovaisia tärppejä. Pyöritin kovaa värirulettia ja lopulta siiman päähän löysi tiensä 3" Eumerin sirppipyrstöinen kalajigi kuorevärissä. Ensimmäinen heitto ja PAM! Viidellä heitolla putkeen sain tuolla jigillä kuhan tuosta samasta kohdasta johon olin jo tykittänyt ties miten monella muulla jigillä ilman kalaa. Ja nyt kuhat ottivat sellaisella raivolla ettei paremmasta väliä! On se vaan hieno tunne kun kuha paukuttaa ihan kunnolla jigiin. :) Suurin tuon viiden heiton putken kuhista oli n. 55 cm.


Hetken aikaa vielä heitin saaden muutamia kuhia, sitten ajattelin että eiköhän tämä ole tältä päivältä tässä ja suuntasin kohti rantaa. Kaiken kaikkiaan tuo parin tunnin heittosessio antoi 16 kuhaa joista suurin oma jigiennätys. Ei paskempi reissu!

Parina iltana olen tuon huippureissun jälkeenkin käynyt kuhaa jigailemassa. Sunnuntain hotspotti on ollut nyt parina iltana aika hiljainen, kaikukaan ei ole siihen juuri kalaa piirtänyt. Muualta on kuhia sentään löytynyt ja reilu kymmenen kuhaa on veneessä käynyt parin lyhyen iltapiston aikana. Isoja eivät kuhat ole olleet mutta mittakaloja sentään lähes kaikki. Muutamia haukia ja ahveniakin on sivusaaliina tullut. Tämän illan mieleenpainuvin hetki oli kun jigiin iski matalikon päältä vähän puikkaria isompi hauki. Sain sen jo ihan veneen viereen mutta kala lähti siitä vielä spurttiin ja irtosi. Tuskin ihan metriä mutta +5 kg ainakin.

Joku päivä uudelleen, on tää vaan maailman paras harrastus!

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti