sunnuntai 16. lokakuuta 2016

14.10. Virallinen syyskauden avaus!

Torstai-iltana ei uni meinannut millään tulla, niin kuin yleensäkin kalapäivää edeltävänä yönä tahtoo käydä. Nyt oli vielä pieni ekstraripaus jännitystä ilmassa, perjantaina nimittäin oli vihdoin pitkän tauon jälkeen luvassa syksyn ensimmäinen haukipäivä! Niinhän siinä kävi että hauet pyöri mielessä sen verran rajusti että samoilla silmillä piti aamulla lähteä liikkeelle. No, ei ole eka kerta, joten ei muuta kun kahvia koneeseen ja Hannua hakemaan!

Päästiin hyvin aikataulussa lähtemään kohti uutta järveä. Kartasta olimme spotanneet mahdollisen veneenlaskupaikan, sehän löytyi kerrankin ekalla yrityksellä ja kahdeksan aikoihin ruvettiin ruuvaamaan venettä irti kärrystä. Järvi oli todella houkuttelevan näköinen hauenkalastajan silmään, rantoja reunusti loputtomat kortteikkovyöhykkeet ja niiden edustoilla kasvoi vielä uistinvitaa ja ulpukkaa. Hyvältä näyttää! Tiedossa oli että tämä tummavetinen ja rehevä pikkujärvi on matala, mahdollisesti sellainen että syvyysvaihtelut on todella mitättömiä ja kalojen löytäminen keskeltä aakeeta laakeeta voi olla haastavaa. Lähdettiin mielestämme luontevalla tyylillä kalastamaan uutta järveä, eli kumeilla hitaasti uistellen. Näin on mukava etsiä kaloja rantakaislikoiden ulkopuolelta ja samalla hahmottaa vähän järven syvyyksiä. Ja onhan tämä vielä ihan pirun tehokas ja hauska kalastustyyli!

Reissu ei olisi paljon sähäkämmin voinut alkaa, ensimmäinen kala runttasi Mc Rubberiin puolen minuutin uistelun jälkeen. Tämä oli vielä pieni, mutta n. minuutti tästä Hannun kumiin rysäytettiin sellaisella massalla että kokoa sillä oli kyllä puikkaria enemmän! Tämä vain ei jäänyt kiinni, hyvästä vastarista huolimatta.  Aamupäivä meni mukavasti järveä kartoittaessa ja kalaa tuntui olevan hyvin vähän joka puolella. Saimme tapahtumia sekä heitellen että uistellen, ehkä parhaiten napsui kun uistelimme vähän kortteikosta irti sellaista parin metrin vettä. Vaikka tapahtumia tuli tasaiseen tahtiin, oli meininki silti jotenkin varovaista. Tärpit oli välillä ihan hengettömiä ja tartutus oli haastavaa. Aamupäivän paras uistelukala oli kauniin värinen +90+ cm jedda.

Kellon lähestyessä puolta päivää tapahtumat koko ajan harvenivat. Päätimme lähteä heittelemään erästä reunaa joka vetämällä antoi hyvin tapahtumia. Siinä olisi ainakin kalaa, jos vaan saisi ne puremaan! Pari ekaa ankkuripaikkaa meni tyhjää virpoessa, yksi "ehkä"-tärppi ja joku iso kala lähti ilmeisesti venettä karkuun ja pintaan kohoili melko muhkeat ja laajat pyörteet. Tätäkään kalaa ei kovasta yrityksestä huolimatta saatu ottamaan.
Kolmas ankkuripaikka toimi vihdoin jotenkin. Kohti ulappaa tarjottu, hitaasti uiteltu Snäkki kelpasi, läheltä venettä stoppiin rauhallinen tärppi ja selkeästi raskaampi kala kiinni. Ihan ei taida metriä olla mutta ihan nätti kala kuitenkin! Pienet väännöt veneen vierellä ja kala haaviin. Käytetään laiha kala nopeasti mitalla, sitä löytyy 96 cm. Viimeksi olen saanut tätä isomman hauen toukokuussa, ihan kivalta siis tuntuu vaikkei jäätävä olekaan. :)
Tämä ankkuripaikka antaa vielä pari pienempää kalaa, sitten matka jatkuu taas uistellen. Erään pienen lahdukan suulla alkaa tapahtua. Hannun Mc Pike kelpaa puikkarille ja kumia takaisin heittäessä isompi kala lyö siihen välittömästi! Lasken äkkiä ankkurin ajatuksena tahkota tätä kohtaa vielä heitellen. Kaukaa veneestä lyönyt kala ilmeisesti seuraa Hannun kumia veneen vierelle asti, ei ehkä metrinen mutta +90 cm kala varmasti! Oman siiman päässä on ihan kuollutta mutta Hannulla on tapahtumia, kohta katoaa ottikoneesta eli paskis-värisestä Mc Pikesta pyrstö. Hannu etsii kuumeisesti korvaavaa peliä siiman jatkeeksi ja uimaan pääsee luottopeli, ruskea L-koon snäkki. Se kelpaa nopeasti ja vastarin jälkeen on heti selvää että lyhyen siiman päässä myllää nyt suurhauki! Isolle kalalle tyyppilliset rauhalliset veneenkierrot ja pari yritystä veneen alle. Tumma vesi kätkee kalan koon aika tehokkaasti ja meinaa mennä taas arvailuksi. :D Kohta saan kalan haavittua, pienet huudot ja yläfemmat päälle! Onhan se ihan reilusti metrinen! Kala on ajankohdasta huolimatta hoikassa kunnossa, vatsa roikkuu ihan tyhjänä ja painoa onkin "vain" 7,6 kg vaikka mittaa kalalta löytyy mukavat 110 cm. :) Hieno kala joka tapauksessa ja vielä varta vasten yrittämällä, uudelta järveltä. Todella hieno fiilis molemmilla kun pienen kuvasarjan jälkeen suurhauki lipuu takaisin tummaan veteen!Jatkamme lahden ronkkimista. Heittäen emme taida saada enää mitään mutta uistelu lahden suulla antaa pientä haukea tasaiseen tahtiin. Yhden hyvän tärpin saan XL-Snäkkiin mutta tämä jää vain tärpiksi... Iltapäivä alkaa olla jo pitkällä, hiekka tiimalasissa on vähissä mikä tekee elämästä vähän tuskallisen. Kauhea polte päällä ja hieno päivä menossa mutta kohta täytyisi lopettaa kun täytyisi olla ajoissa kotona. Viime hetken suunnitelma on uistella järven päätyä josta löytyy ainoa reilumpi syvyysvaihtelu, huikea penkka jossa syvyys tioppuu 1,3 m -> 2,3 m. :) Kalojakin tässä tuntuu olevan, sieltä täältä napsuu puikkaria. Nopea tsekkaus matalassa vahvistaa uskoa uisteluun, heittäminen kortteikkojen reunoilla ei juuri tapahtumia anna. Reissun loppuhetkillä keskeltä ei mitään uistellen tarjottuun PuMu-Foxiin runtataan vielä kerran tositarkoituksella ja hetken elättelen jopa toiveita suurhauesta. Kipparikin yhtyy tähän mutta ihan niin iso se ei ole vaan aiemman kalan kaksoisolento 96 cm varrellaan.
Sitten alkaakin olla lopetuksen aika ja suunnistamme rantaa kohti jossa saamme vielä pienen jumpan kun kiskotaan venettä penkkaa ylös. Hieno päivä uudella järvellä on takana ja klikkerissä on lukenat 25 kpl. Ja vielä kun metrikin sanoi poks niin ei voi kun olla tyytyväinen! Tänne palaamme vielä uudelleen, ehkä jo piankin...

-Juho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti