perjantai 28. lokakuuta 2016

Hyvä meininki jatkuu!

Viimeisimmillä järvireissuilla visiot ovat osuneet mukavasti kohdilleen ja tähdetkin ovat olleet sopivassa asennossa. Olemme päässeet nauttimaan hienosta hauenkalastuksesta ja niitä vähän isompiakin haukia on veneessä vieraillut joka reissu. Melkoista puskemista on tämä järvitouhu välillä ollut ja usko omaan tekemiseenkin on tietysti välillä joutunut koville, joten hyvältähän tämä tuntuu kun kova työ kantaa välillä hedelmääkin. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia ja antavat uskoa tekemiseen. Pelonsekaisin tuntein tässä on odoteltu laskusuhdannetta ja pula-aikaa, mutta vielä oli pankissa sopivasti tuuria ja tatsia jäljellä kun tähän viikkoon lähdettiin. :)

Tiistaina ei alunperin pitänyt vesille lähteä ollenkaan mutta Hannu sai houkuteltua iltapistolle. Vähän ennen kolmea auto kaarsi pihaan ja hyppäsin kyytiin. Minkäänlaisia odotuksia ei ollut vaikka ihan kovalle paikalle oltiinkin menossa, Hannu veneellä ja itse vaihteeksi kelluntarenkaalla. Pienen tetsauksen jälkeen saavuttiin rantaan ja päästiin tositoimiin. Reissu alkoi yllättävän räväkästi kun 10 minuutin kalastuksen jälkeen puikkari napsahti kiinni kasvuston reunalta. Munat siis padasta mikä ei ole tällä järvellä mikään itsestäänselvyys. Muutama heitto myöhemmin samaista M-koon Snackbaitsia lähdettiin repimään vähän rajummin ottein. Ryskäisin kumin irti ulpukanvarsista ja sitä seuraavan stopin aikana kumi haettiin hienosti pinnasta, paksu selkä ja selkäevä vain vilahti kertoen kalastajalle että nyt on iso! Hannu tuli hätiin ja pienen väännön jälkeen sai kalan haaviin. Homma toimi hyvin kun ei tarvinnut lähteä kalan kanssa rantaan vaan Hannu hoiti punnauksen ja mittauksen veneessä, itse autoin niin paljon kuin pystyin veneen laidalla roikkuen. :D Muutama nopea kuva ja 9,1 kg/109 cm hauki palasi takaisin kotiinsa. Hieno alku iltapistolle!


Hannu lähti kohti järven toista päätyä ja itse jatkoin pikkuhiljaa eteenpäin samalla tarkasti kalastaen. Hiljaista oli, hetkeen ei tapahtunut yhtään mitään. Jännitystä kuitenkin oli mukavasti ilmassa, iso kala saattaisi rysäyttää mistä ja milloin vain. Jossain vaiheessa ehdin Hannun luokse joka kertoi ison kalan seuranneen ihan veneen viereen. Nätin kokoista kalaa on liikenteessä, kohta Hannu käyttää veneessä hienon kutosen hauen.


Kauaa ei mennyt kun Hannulla oli seuraava kala jo tarjolla. Tämä oli oikeasti iso, mutta harmittavasti tuo varovainen kymppiluokan kala ei kuitenkaan tarttunut vaikka tarjosi parikin mahdollisuutta. Itsekin aloin heittää lähistöllä ja sainkin nopeaan tahtiin pari ihan hyvää kalaa siiman päähän mutta karkuutin molemmat. Toinen tuskin oli vitosta isompi mutta toinen jäi vähän kaivelemaan, se olisi voinut olla hyvinkin suurhauki. Hannu sen sijaan käytti tilanteet hyvin hyödyksi ja käytti melko lyhyssä ajassa pari hyvin tankannutta 5-6 kg kalaa veneessä. Kala tuntui selkeästi aktiiviselta!


Kävin itse lenkin matalammassa vedessä kasvuston seassa mutta täältä käteen ei jäänyt yhtä puikkaria ja paria tärppiä enempää. Päivä alkoi kääntyä iltaan ja pilvinen keli ja metsäinen maisema vain korostivat hämäryyttä, Aika alkoi käydä vähiin ja oli viimeisten siirtojen aika. Siirryin itsekin vähän ulommas takomaan mutta en onnistunut illan viimeisten hitaiden aikana saamaan yhtään kontaktia kalaan. Hannu käytti vielä pari kalaa veneessä joista suurempi paksurunkoinen 6,1 kg ja toinen n. kolmonen. Iltapiston saldo siis 8 kalaa ylös asti n. 4,5 kg keskipainolla. Kiitokset paikallisoppaalle, oli nättii!


Eilen torstaina lähdettiin katsomaan millaisella purulla hauet ovat isommilla vesillä. Viime viikolla teimme ensimmäiset reissut kyseiseen paikkaan ja nämä reissut onnistuivat hienosti. Paikka ei tunnu olevan mikään mättömesta mutta kalan koko on ollut hyvää, aiemmilla reissuilla metrikin paukkui kolmesti. Odotukset siis olivat suht korkealla kun sateiseen aamuun lähdettiin ajelemaan!
Rannassa oltiin sopivasti juuri kun hämärä alkoi väistymään. Uistellen lähdettiin liikkeelle ja ekaa tapahtumaa ei tarvinnut montaa minuuttia odottaa. Kova tärppi Hannulla, ei vaan kestänyt. Ei vaikuttanut ihan puikolta! Nopeasti saatiin klikkeriinkin eloa kun pari puikkoa puri vaappua sen verran kovaa että kävi laidalla irroituksessa. Räväkästä alusta huolimatta kala ei vaikuttanut ihan raivopurulla olevan, pari varovaista tärppiä vielä ja sitten vedettiin hetki ihan tyhjää. Juuri ennen heittohommiin siirtymistä punavalkoiseen Snackbaitsiin räpsähti vielä paikan normikala, 94 cm.


Heittäminen matalassa antoi tapahtumia paikan tuttuun tapaan eli keskimäärin yksi per ankkuripaikka. Mitään logiikkaa hommassa ei ollut, kalat tuli sieltä täältä ja ottivat ihan mihin sattuu. Sitten kun otti kalat olivat kuitenkin ihan karkeita 5-6 kg kaloja ja todella vahvoja siiman päässä. Hienoa kalastusta!Kun aamun kuudesta ensimmäisestä kalasta 4 kpl oli 5-6 kg välissä alkoi ajatus suurhauesta jo varovasti kutittelemaan mielessä. Tehtiin vähän isompaa siirtymää kunnes Hannu ohjasi veneen yhtäkkiä mitään kyselemättä kaislan reunaan huikaten "kokeillaan tästä!" Hyvä kun kerkesin itse edes heittää kun kippari runttasi vastarin niin että keulassakin tuntui. Heti kuului ne maagiset sanat, "nyt on iso kala!" Veivasin äkkiä kumin sisään ja aloin valmistautumaan haavin kanssa. Kala junnasi syvällä ja arvuuteltiin kalan kokoa. Suurhauki se on ihan varmasti! Kohta sain kurotettua kalan haaviin ja päästettiin pienet huudot, toki yläfemmoilla höystettynä. Ihan niin paksu se ei ole kuin paikan aiemmat metriset mutta helppo metrinen kyllä! Painoa hienolta järvihauelta löytyy haavin vähennyksen jälkeen 7,75 kg ja mittaa 105 cm. Vapautuksen jälkeen perusfiilistelyt ja päivitykset facebookkiin, on tää vaan hienoa!

Sen verran raju oli Hannun vastari että karvalakkikin pyörähti päässä! :)

Kalastus jatkuu tutuissa merkeissä ja seuraavaa tapahtumaa saa taas odotella. Yhdellä heitolla kumi sitten kopsahtaa johonkin. Kevyt paino tuntuu siiman päässä mutta potkuakaan ei tunnu. Simpukkahan se, niitä on tästä tullut ennenkin. Vaan eipä olekaan, vähän kumia isompi hauki sieltä tulee tipauttamaan keskipainoa rankasti, :D Hannu saa heittämällä vielä yhden keskikarkean (+ 5 kg) hauen, sitten matka jatkuu eteenpäin reunalle joka tarjoili viime reissuilla ison kalan tapahtumia.


Matkalla uistelulenkki antaa nopeasti yhden puikkarin ja todella energisen vitosen kalan jota väsytellään hetken aikaa oikeasti isona kalana, itse odotan keulassa jo haavin kanssa kädet täristen. Ihan älyttömän vahva kala! Vielä yksi raju tärppi saadaan uistellen, sitten ankkuroidutaan viime retken hotspottiin. Alkuun on taas ihan hiljaista. Ei edes puikkari kiusaa, tosin eipä tästä viimeksikään pienen kalan tärppejä tullut. Jossain vaiheessa siiman päähän pääsee todella vähälle peliajalle jäänyt Stormin PuMu-värinen Curly Tail. Kesken parhaimman paskanjauhannan se kelpaa, todella kova tälli pitkään stoppiin! Potkut ovat oudon terävää muljuamista eikä kala tunnu kovin isolta. Venettä lähestyessä kala kuitenkin junnaa syvällä ja paino siiman päässä kasvaa. Taitaa olla kuitenkin hyvä kala! Hannu kaivaa haavin esiin ja kohta havaksessa lepää päivän toinen suurhauki. 6,55 kg/100 cm, klassinen hikimetri. :)


Seuraavasta ankkuripaikasta Hannu saa todella hyvän tärpin mutta tämä ei enää toista mahdollisuutta anna. Sitten meneekin varmaan tunti ettei saada tärppiäkään. Illan alkaessa hämärtää saamme matalasta heittämällä vielä muutaman pienemmän hauen. Hannulla on pari todella hyvää tärppiä mutta kolmatta metristä ei tälle päivälle veneessä enää käy. Todella tyytyväinen saa kyllä taas olla kun pimenevässä illassa revitään venettä ylös, päivän saldo on 18 haukea joista 8 kpl +5 kg. Nättiä hommaa, huomenna uudestaan jollekin järvelle. :)

-Juho M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti