torstai 13. lokakuuta 2016

6.10. Laatu korvaa määrän!

Torstaiaamuna napattiin Hannun kanssa vene auton perään ja lähdettiin pakkaskelissä kohti uutta järveä. Silmissä kiilsi iso kuha. Kohdejärvestä oli pyöritelty vaikka millaisia visioita mielessä, isoja kuhia pitäisi löytyä ja kartasta olimme hahmotelleet jo selkeän pelialueen päivää varten. Fiilis oli siis korkealla ja matka kohteeseen tuntui loputtoman pitkältä, vapakättä poltteli melkoisesti.

Ensimmäinen veneenlaskupaikka osoittautui pummiksi mutta onneksi Hannun tarkka silmä huomasi hieman sivummalla sopivan paikan ja kohta päästiinkin pakittelemaan vene lähes vesirajaan. Kamat veneeseen ja menoksi! Kaiku päälle ja vettä oli heti lähtörannassa mukavasti, kymmenen metrin molemmin puolin ja isoja kaloja löytyi heti. Jigit vain eivät näille kelvanneet. Matka jatkui ja tavoitekoon kaloja löytyi tasaiseen tahtiin eikä pitkästymään päässyt. Jigiä tarjottiin monelle kalalle pieneen hetkeen. Aamupäivä meni kuitenkin tyhjää onkiessa, kalat kyllä kiinnostuivat tarjouksista mutta eivät tarpeeksi.

Puolen päivän kieppeillä aurinko alkoi vähän lämmittää ja samalla kalat aktivoituivat. Pieneen hetkeen veneessä kävi useampi nätti 3-5 kg hauki. Hannulle tarjottiin yhtä todella hyvän tuntuista haukea, vastarissa pysähtyi kuin seinään ja parin päänheilautuksen jälkeen kala oli jo irti. Tämä harmitti molempia, kala oli selkeästi iso! Hyvin todennäköisiä kuhiakin löytyi haukien seasta, nämä vain eivät jigeistä kiinnostuneet nousuja enempää. Pienen syöntipurskeen mentyä ohitse matka jatkui syvänteen toista päätyä kohti. Keskeltä ei mitään löytyi taas haukikeskittymä ja nättiä keskikarkeaa haukea napsui tiheään tahtiin. Paras kala taas menetettiin, 0,70 mm fluoro napsui tärpissä poikki. Kaiusta kuitenkin näki että jigi ei kalan suuhun jäänyt vaan vajosi pohjaan.

Päivän suurimmalla hauella oli mittaa 96 cm
Hyvän haukimeiningin jälkeen jatkettiin kohdekalan eli ison kuhan etsimistä. Pienen ajelun jälkeen se sitten löytyi. 12 m vedeltä, seitsemästä metristä. Tarjosin kalalle edellisen ison kuhan antanutta 8" oliivi-oranssia Sairaa ja se kelpasi heti. Tärppi oli kova ja kuhamainen, Hannukin sanoi heti tärpin jälkeen että tää on kuha! Kala tuli pumppaamalla suht kiltisti enkä ruvennut vielä jarrua löysäilemään. Veneen vieressä kalan todellinen koko paljastui, se on ihan v*tun iso! Sitten alkoi kunnon myllytys lyhyessä siimassa ja tuli kiire löysätä jarrua. Kala oli onneksi hyvin kiinni ja sydäntä raastavien spurttien jälkeen Hannu rouhaisi selkeän enkkakuhan haaviin. Se on siinä, ja huuto oli sen mukaista! Kala oli aika pahasti kiinni mutta saatiin kuitenkin operoitua koukut nätisti irti. Pikaista tiimityöskentelyä että kala pääsee nopeasti takaisin ja mitoiksi selviää 7,6 kg/91 cm! Meidän porukan ennätys paranee siis reilulla kilolla! Nopeat kuvat ja kala ruotsalaistyylisesti takaisin. Pari vahvaa pyrstönheilautusta ja kala sukeltaa takaisin jättäen kuplavanan onnellisten kalastajien ihmeteltäväksi.Nyt on takki sen verran tyhjä ettei pysty itse enää kalastamaan, muutama viesti menemään ja tyytyväistä virnistelyä. Tupakkaakin palaa jostain syystä vähän normaalia enemmän. :D
Hannu jatkaa vielä kalojen etsimistä ja lähistöltä löytyy heti perään samanlainen kaiku. Tämäkin iso kuha syöksyy heti jigille mutta tärppiä ei tule... Etsintä jatkuu ja kohta kippari pääsee taas mallailemaan venettä ison kalan päälle. Tämä kala ei ensimmäiseen jigiin reagoi mitenkään. Hannu tarjoaa seuraavaksi ison kuhan antanutta Sairaa ja samantien kala nousee ja tärppää hyvin kuhamaisesti. Harmittavasti kala irtoaa muutaman sekunnin pitelyn jälkeen.....
Tämän jälkeen kuhat selkeästi passivoituvat eivätkä enää juurikaan reagoi jigeihin. Hauet sen sijaan ovat ihan hyvällä napsulla ja niitä käy kipparin toimesta veneessä tasaiseen tahtiin. Itse en enää kalasta ollenkaan.

Päivä alkaa taittua iltaan ja akutkin alkavat olemaan lopussa joten on aika kääntää keula kohti rantaa. Päivä uudella järvellä on ollut maaginen vaikka pari kirvelevää karkuutusta koettiinkin. Reissun saldo on uusi kuhaenkka ja 13 haukea haarukassa 3-5 kg. Ikimuistoinen päivä, vielä kerran kiitokset kipparille! :)

-Juho M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti