tiistai 6. joulukuuta 2016

Talvi taisi tulla!

Nyt näyttää hyvin vahvasti siltä että talvi on vihdoin saapunut pysyvästi. Avovesikausi katkesi yllättävän aikaisin ja tuntui jäävän jotenkin kesken, juuri kun vauhtiin päästiin, niin piti jo lopettaa. :D Edellisen avovesirapsan jälkeen kävimme loka-marraskuun taitteessa vielä kahteen otteeseen järvivesillä mutta suurhaukea emme enää onnistuneet näytillä käyttämään vaikka molemmilla reissuilla niitä tarjottiinkin. 99,5 cm montun asukki jäi noiden retkien suurimmaksi.Merelläkin kävin Juho R:n kanssa vielä yhden päiväreissun pari viikkoa sitten. Upeat olosuhteet, vanha loppukauden luottopaikka ja hyvä fiilis! Pakko myöntää että oli jopa vähän odotuksia. Reissu oli kalastuksellisesti kuitenkin todella suuri pettymys. Hämärästä hämärään tahkottiin kovalla uskolla, saldona muutama alle 2 kg hauki eikä edes muita tärppejä päälle.

Syksy oli kaiken kaikkiaan todella upea, ihan selkeästi paras koskaan! Hienoa suurkuhan kalastusta (kaikki kunnia ja kiitokset Hannulle! :)) ja järvihaukitouhukin alkoi pikkuhiljaa kantaa hedelmää ja onnistuimme myös niillä paikoilla jotka ovat aiemmin jättäneet vähän hampaankoloon. Uusiakin paikkoja koluttiin ja uusia suurhaukijärviä löytyi. En oikein tiedä teimmekö mitään eri tavalla aiempiin vuosiin verrattuna, nyt visiot ja ajoitukset vain osuivat mukavasti kohdalleen ja tulosta tuli. Tästä on erittäin hyvä jatkaa tulevalla kaudella!

Marraskuun alkupuolen kylmän jakson ansiosta pienemmät vesistöt saivat täällä Pirkanmaalla nopeasti kantavan jääpeitteen ja talven ensimmäinen pilkkipäivä oli jo 8.11. En muista koskaan avanneeni pilkkikautta yhtä aikaisin! Muutaman tunnin reissu uudelle pikkujärvelle oli vaikea. Ahvenia ei montaa tullut mutta se ensimmäinen jäi kyllä mieleen. Talven kolmas reikä ja muutama metri pohjan yläpuolella uitettuun vertsuun otti varovasti 695 g ahven. Yhtä komeasti ei ole pilkkikausi koskaan lähtenyt käyntiin! Muitakin hyviä ahvenia näkyi tuolla ja viereisillä rei´illä aamun aikana mutta ne jäivät nousuiksi ja todella varovaisiksi tärpeiksi.

695 g lampiahven
Parilla muullakin järvellä kerkesin ekoilla jäillä käydä mutta tuo kauden ensimmäisen ahven jäi ekan jääjakson suurimmaksi. Yhdellä reissulla sentään saatiin tyttöystävän kanssa sopivat ruokakalat vaikka käytiinkin vaan ihan lähijärvellä rennolla meiningillä. Ahvenet tuntuivat olevan suht aktiivisia ja paukuttivat välillä ihan hyvin tasuriin. Harmittavasti se suurin päivän aikana nähty kala ei ottanut kaikista taikatempuista huolimatta. Se oli ihan sopivan kokoinen, tsekkaa kuva alempaa. :)

Ruokakalat

Nousu
Pari täkyreissuakin tehtiin Hannun kanssa ekan jääjakson aikana mutta jotenkin nihkeetä oli puru. Ekalla reissulla eräälle järvelle ei päästy edes kuumimmalle reunalle kun puolet järvestä oli yllättäen sulana! Jouduimme tyytymään B-sektoriin ja varovaisiin haukiin. Oma saldo taisi olla yksi hauki ylös asti, tuo ainokainen sentään oli ihan mukava 108 cm. Toinenkin samanlainen kävi luukulla moikkaamassa. Hannulle muutama hauki enemmän, suurimpana 99 cm jedda. Pari ihan nättiä kalaa siis piristi muuten vaikeaa päivää.
Jälkimmäinen puolen päivän reissu uudelle järvelle oli myös haastava. Todella varovaisia vientejä ja vaikeita haukia. Kymmenkunta kalaa onnistuttiin ronkkimaan, suurimpana rajuotteinen ehkä femman kala.


Lauha jakso hävitti marraskuun loppupuolella jäät suurimmasta osasta järviä ja hetken aikaa elettiin ilkeää välikautta kun ei päässyt tekemään mitään järkevää. Nyt talvi taisi vihdoin saapua lopullisesti ja jäätilanne alkaa näyttää ihan hyvältä. Hannun kanssa käytiin jo viime viikolla pikkujärvellä haukia onkimassa. Reissu oli oikein onnistunut ja Hannu siitä jo kirjoittelikin.
Eilen kävin ahvenia tasuroimassa toisella järvellä. Jäätä oli jo mukavasti 10-15 cm mutta kalat olivat todella passiivisia. Koko päivän istumisen saldo kaksi ahventa ja kaksi haukea. Suurin ahven jäi n. 300 g mutta hyvät kaikutapahtumat pitivät silti vahvaa fiilistä yllä. Aamun ekalla reiällä kävi iso kala kurkkaamassa pariakin eri tasuria, nousi jyrkästi mutta aina puoli metriä ennen tasuria alkoi lyömään jarrua päälle ja painui lopulta takaisin. Täytyy käydä joku päivä uudestaan samoja reikiä kyttäilemässä. :)

Päivän sävel oli tämä. Ahven nousee hetken aikaa jyrjästi mutta reilusti ennen tasuria jarrua päälle ja hetken ihmettelyn jälkeen hitaasti takaisin pohjaan. 


-Juho M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti