sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Alkukesän järvikalasteluja

Vesillä on tullut viime aikoina käytyä aina kun ehtii eli melko usein. :) Varsinkin tämä viikko on mennyt aika tiiviisti kalastuksen parissa. Kohdekalana viime reissuilla on ollut lähinnä hauki. Kaiken kaikkiaan kalastus on nyt ollut jostain syystä todella hankalaa. Kalastamallani järvellä alkukesä on perinteisesti ollut vuoden parasta aikaa hauen heittokalastuksen suhteen mutta tänä vuonna ei aiemmilta vuosilta tuttuja huippupäiviä ole vielä osunut kohdalle. Uisteluakin on tullut parilla reissulla kokeiltua mutta sekään ei ole ollut avain onneen. Kivaa on silti ollut niinkuin vesillä aina!

Alkuviikosta parilla reissulla mukana oli Savosta vierailemaan saapunut kalastuksesta innostunut pikkuveli. Reissun tavoitteena oli saada hänelle parannusta haukienkkaan (1,5 kg). Tietysti juuri tähän saumaan sattuivat ne koko kauden vaikeimmat järvireissut. Kala oli todella tiukassa ja moni vanha luottopaikka tarjosi pelkkää nollaa. Ensimmäisenä päivänä ankkurointi osui kerran kohdalleen ja isoa kalaa oli hetken aikaa tarjolla. Allekirjoittanut kuitenkin ryssi homman täydellisesti karkuuttamalla kaksi suurhaukea samasta ankkuripaikasta. Vähän meinasi pipoa kiristää, tää on niin tätä välillä.... Iloisiakin ilmeitä kuitenkin nähtiin, kun reissun viimeisen päivän iltana vieraileva tähti jaksoi kärsivällisesti yrittää pitkästä tärppivälistä huolimatta. Palkintona uusi ennätyshauki 1,8 kg ja tuuletukset sen mukaiset! :)


Kuhaakin kokeilin parilla reissulla niin heittojigaamalla kuin vertikaalilla. Heikkoa oli silläkin rintamalla. Ensimmäinen pitkä, yön yli kestänyt reissu tarjosi pari pienehköä kuhaa ja lukemattomia ryssittyjä tärppejä, toisen reissun saldo jäi kahteen tärppiin ja heitossa kolmeen osaan jakautuneeseen jigivapaan. :D Eli putkeen on mennyt....Eilen oli sitten vihdoin vähän parempi päivä. Kaverin kanssa lähdettiin järvelle taas haukea heittämään. Mielessä pyöri ajatus että joko tänään vihdoin olisi se päivä kun kala oikeasti syö? Niin pitkään on ollut jo vaikeaa että pakko on kohta jo osua vähän parempikin päivä kohdalle. Homma lähti kuitenkin taas turhankin tuttuun tyyliin liikkeelle, parin ekan tunnin jälkeen veneessä oli käynyt vasta yksi pieni hauki. Lisäksi pari varovaista tärppiä. Niin tuttua....

Viiden aikoihin saavumme paikalle joka on jäänyt tänä vuonna aika vähälle kalastukselle mutta antanut kuitenkin jokaisella kokeilulla kaloja. Nytkään se ei pettänyt, heti kävi normipuikkari irroituksessa. Tupakkatauko ja homma jatkuu.
Yhtäkkiä keli vähän muuttuu. Tuuli yltyy ja sen suunta kääntyy, vähän vettäkin taitaa tulla. Samalla kaverin heittämää Minnow Spoonia lähdetään viemään kortteikon reunalla! Kala möyrii siihen malliin pinnassa että huudan jo kaverille enkkakalasta ja hamuan samalla haavia käteen. Kohta kala hyppää kokonaan ilmaan ja alkaa kädet täristä itselläkin haavin varressa, nyt on nätti! Muutaman tuskaisen minuutin ja monen syöksyn jälkeen kala suostuu vihdoin haaviin ja veneessä riemu repeää. Hyväkuntoinen järvihauki painaa vaakaan lukemat 8,3 kg ja siirtää samalla kaverin entisen enkan historiaan lähes neljällä kilolla. Mittaa hienolta kalalta löytyy 106 cm. Muutaman kuvan jälkeen kala pääsee tietysi takaisin järveen.


"Pienten" fiilistelyjen jälkeen kalastus jatkuu. Heitän spinnerin samoille suunnille mistä kaverin kala otti ja kaukana veneestä siihen isketään voimakkaasti. Kala ei potkaise kertaakaan vaan lähtee tulemaan syvällä venettä kohti. Painoa tuntuu siiman päässä olevan mukavasti. Nyt vois olla hyvä! Yhtäkkiä siima löystyy ja pettyneenä kiroan karkuutusta. Samantien spinneriä kuitenkin viedään uudestaan. En tiedä ottiko sama kala vielä uudelleen vai oliko siinä toinenkin mutta joka tapauksessa iso kala oli taas kiinni. Muutama pitkä potku ja.....irti. Voi v*ttu! Siinä tarjottiin toista isoa kalaa samasta ankkuripaikasta mutta ei vaan pysy. Vähän meinaa harmittaa mutta elämä jatkuu.

Ison kalan keskittymän jälkeen meininki taas rauhoittuu. Varovaisia tärppejä, kala sieltä toinen täältä. Illalla kun keli tyyntyy alkaa tapahtumia tulemaan paremmin ja fiilis kohoaa samalla kummasti. Yliaktiiviset 2-3 kg kalat nostavat sykettä muutaman kertaan paukuttamalla raivolla kiinni spinnerbaittiin. Hyvän loppuillan ansiosta reissun saldo kohoaa 23 haukeen. Pitkästä aikaa vähän parempi reissu jonka kruununa kaverin uusi enkka!-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti