perjantai 5. kesäkuuta 2015

Muutama järvireissu

Pientä rapsaa viimeisimmistä järvireissuista. :)

24.5. sunnuntaina reissu isommalle järvelle tarjosi kovassa tuulessa ajoittain ihan mukavaa ottia. Varsinkin reissun ensimmäinen parituntinen oli tapahtumarikas, vaikka todella kova puuskittainen tuuli tekikin kalastuksesta aika vaikeaa. Iltaa kohti meininki rauhoittui selkeästi, mutta tapahtumia tuli siltikin mukavan tasaiseen tahtiin. Päivän saldoksi jäi loppujen lopuksi 19 haukea ylös asti. Isoja ei sekaan osunut vaan kaikki olivat tuttua max. 2 kg kalaa. Firetigerin värinen 42 g Savagearin Da Bush oli päivän ylivoimaisesti paras ottipeli 18 hauella. Hieno reissu joka tarjosi jo pieniä merkkejä kudunjälkeisestä tankkauksesta.

Torstai-iltana 28.5. kerkesin muutaman tunnin iltapistolle tutummille vesille. Vedet olivat tällä järvellä lämmenneet parin viikon takaisista 7-8 asteen lukemista jo 11-14 asteeseen. 
Heitin niin kumia, spinneriä kuin perhoakin ja kaikki antoivat kalaa tasaisen harvakseltaan. Viimeisimmillä reissuilla vähät kalat ovat tulleet iltapäivästä ja aiemmilta keväiltä tuttua iltasyöntiä ei ole vielä oikein osunut kohdalle. Nytkään ei ilta kummoista syöntiä tarjonnut mutta selkeästi parempaa kuitenkin kuin tämän kevään aiemmat reissut tuolle järvelle. Tapahtumia tuli nyt tasaiseen tahtiin läpi reissun ja muutaman tunnin piston aikana veneessä vieraili 13 perushaukea. Pariin kertaa tarjottiin vähän parempaakin mutta ei pysynyt tällä kertaa. :)

Sunnuntaina 31.5. lähdettiin samoille vesille kaverin kanssa. Rannassa olimme klo 11 aamupäivällä ja siitä sitten lähdettiin pikkuhiljaa liikkeelle. Tuulta oli tällä kertaa ihan riittävästi ja se rajasi heitettäviä paikkoja kovalla kädellä. Siirryimme heti järven suojaisampaan päähän mutta kova tuuli vaikeutti kalastusta sielläkin, nimittäin ankkuri ei tahtonut pitää varsinkaan kovimpien puuskien aikana. Ensimmäinen pätkä tarjosi kuitenkin heti useita tapahtumia kumeihin ja spinnereihin ja veneessä vieraili 7 haukea, parhaana kaverin kepittämä todella pitkä ja laiha n. kolmosen kala. Itsellekin tarjottiin samanlaista käärmettä mutta ei pysynyt ja kaveri karkuutti jerkistä vähän isomman. Spinnerbaitit olivat selvästi eniten kalojen mieleen ja selkeästi kalat olivat nyt matalassa kortteikon sisällä. Ulkoreunaa sai heittää aika rauhassa, ei juuri kalat häirinneet. :)

Puuskittaiseen tuuleen kyllästyneinä siirryimme järven tyynimpään lahdukkaan ja siellä kalastus onnistui jo selvästi paremmin. Eräs lyhyt kortteikkoreuna antoi heti tapahtumia ja muutama kala kävi veneessä pyörähtämässä. Kaveri jatkoi vakuuttavia otteita ja paransi päivän kärkeä jo nelosen paremmalle puolen OrMu-Grinderiin ottaneella kalalla. Tuohonkin kohtaan olin itse tykittänyt eri värisellä spinnerillä jo ties miten monta kertaa ilman tärppiä. Jälleen osoitus siitä että hauki ottaa mihin vaan. ;)


Lahden matala ja rehevä perukka oli hiljainen, kuten usein aiemminkin. Siirtymä vähän ulommas ja tuulen alta löytyi taas kaloja. Ensin Eelillä kurkku, vaihto spinnerikeppiin ja heitto ihan rantaviivaan. Joku käy lyömässä spinneriä mutta ei jää kiinni. Muutama metri uittoa ja ottaa uudestaan, nyt pysyy! Pirteä kala vääntää mukavasti lyhyessä siimassa ja kaveri kauhaisee haaviin todella hyväkuntoisen silmäpuntarilla 4 kg kalan.

Loppupätkä lahdesta tarjoaa muutamia peruspuikkoja sieltä täältä. Kovin jäätävää ei otti tunnu olevan mutta tärppejä tulee juuri sopivaan tahtiin että hyvä tatsi pysyy koko ajan yllä.
Päivä alkaa olla jo pitkällä ja tuuli osoittaa vihdoin pieniä merkkejä rauhoittumisesta. Päätämme siirtyä kokeilemaan tuulen alle jos vain ankkuri saadaan pitämään. Ensimmäisessä ankkuripaikassa alkaakin heti tapahtua ja veneessä käy hetkessä kolme kalaa. Parhaana spinneriin kaukaa veneestä ottanut parin kolmen kilon kala joka ilmeisesti luuli olevansa suurhauki, sen verran isolta tuntui hetken aikaa!

Kohta tuuli taas yltyy ja tarkasta kalastuksesta ei tule mitään. Päätämme siirtyä loppuajaksi vähän tyynemmille vesille ja otamme kohteeksi erään lahden joka on vielä tältä keväältä korkkaamatta.
Tuskaisen parin kilometrin siirtymän jälkeen ollaan perillä kohteessa.
Ensimmäinen ankkuripaikka antaa heti pari tapahtumaa mutta ei vielä mitään ylös asti. Seuraavassa ankkuripaikassa kaverille tarjotaan selkeästi isompaa kalaa, kun ihan rantamatalassa joku jättää muhkeat pyörteet spinnerin perään. Valitettavasti tuota kalaa emme saa ottamaan kovasta yrityksestä huolimatta. Lohdutukseksi kaverin spinneriin iskee sentään puikkari. Tai no, enpä tiedä että lohduttiko kuitenkaan.... ;)

Emme luovuta tätä paikkaa vaan päätämme yrittää josko se parempi vielä iskisi. Uusi ankkuripaikka vähän sivumpaan ja ei muuta kun heittoa. Hetken aikaa heitetään tyhjää kunnes kaverin uittama SG Da Bush kelpaa ihan veneen vierellä. Siimaa on pihalla tuskin metriä enempää kun selkeästi päivän paras kala iskee kiinni. Vesi vaahtoaa valkoisena veneen vierellä ja kala myllyttää mukavasti lyhyessä siimassa. Äkkiä haavia käteen!  Juuri kun olen saamassa kalaa haaviin, spinneri lentää irti. En tiedä ottiko siima haavin kehään kiinni ja irrotti uistimen vai mitä tapahtui, mutta pääasia että kala oli haavissa! Muutama kuva, nopea punnaus haavissa ja 5,2 kg kala takaisin uimaan. Tässä vaiheessa fiilis on hyvä, muutenkin mukavasti sujunut päivä sai hienon kruunun!Muutama ankkuripaikkaa vielä heitetään ja pari kalaa käy veneessä pyörähtämässä. Yhdeksän aikoihin lopetellaan ja soudellaan takaisin venerantaan. Päivän saldo oli 28 kalaa ylös asti, parhaana siis tuo kaverin 5,2 kg. Hieno reissu, kiitokset kaverille seurasta!

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti