maanantai 19. lokakuuta 2015

18.10. Huippupäivä järvellä

Vaikean lauantain jälkeen oli vuorossa reissu itselleni ihan uudelle paikalle. Puoli seitsemän aikaan aamulla hyppäsin huoltoaseman pihasta TeamLucioPercan Mikon kyytiin ja matka kohti järveä alkoi. Matka meni mukavasti hauen kalastuksesta tarinoidessa ja kohta oltiinkin jo perillä kohteessa. Päivä alkoi sopivasti sarastaa kun raahattiin venettä rantaan. Muutaman kertaan sai vielä rampata auton ja veneen väliä kamoja kantaessa kunnes hauenkalastusvälineitä puolillaan oleva soutuvene irtosi rannasta.

Kyseisessä paikassa on vesi aiemmilla reissuilla ollut todella sameaa mutta nyt ei ollut satanut aikoihin joten valumavesien puuttuessa järven vesi oli nyt normaalia kirkkaampaa. Sameassa vedessä paikka oli tarjonnut hienoa kalastusta joten oli mielenkiintoista nähdä miten veden kirkastuminen vaikuttaisi haukiin. Mikolla olikin varasuunnitelma takataskussa jos kaloja ei alkaisi aamun ensimmäisinä tunteina kuulumaan. Pikkuhiljaa saavuimme aloituspaikalle ja ensimmäiset kalatapahtumat saimme kun heitimme pari nopeaa heittoa vauhdista siirtyessämme aloituspaikalle. Ankkuri alas ja kun melko nopeasti tartutin peräkkäisillä heitoilla +3 kg kalat, alkoi vahvasti näyttää siltä että varasuunnitelmalle ei tarvitse tänään mennä. :) Mikon tarjoama jerkkikin kelpasi nopeasti, ensin pari pienempää haukea ja sitten olikin siiman päässä jo jotain raskaampaa. Kala tuli syvällä venettä kohti ja mielessä alkoi jo pyöriä ajatus päivän tavoitekalasta, eli suurhauesta. Veneen vieressä kala lähti syöksymään sivulle vilauttaen kylkeä ja saatiin varmistus, on se suurhauki! Hamusin äkkiä haavia käteen ja kohta kumihavaksessa köllötti paksuselkäinen metrikala, yläfemman paikka!! Huhhuh mikä alku päivälle, tuskin ehdittiin varttia kauempaa kalastaa kun suurhauki on jo haavissa! Ammattimiehen ottein Mikko irrottaa kalan. Sen jälkeen pari kuvaa, nopea punnaus ja kala takaisin. 7,1 kg on kalan tarkka paino, mittaa emme ota mutta metrin kieppeillä se pyörii paksuselkäisellä mutta tyhjämahaisella kalalla. Hieno startti päivälle!

7,1 kg

Kalastus jatkuu ja saamme nopeaan tahtiin muutaman pienen hauen lisää. Kalastus on hienoa, kalaa tuntuu paikalla olevan paljon ja tärppejä tulee sieltä täältä harvakseltaan. Hienoa kalastaa tarkasti ankkurista kun tärppi voi tulla mistä vain ja milloin vain! Hetki on ollut jo hiljaista kun uittamani luomuvärinen Foxi kelpaa. Läheltä venettä jäätävä tälli stoppiin ja heti tärpistä kala lähtee syöksymään sivulle jättäen mukavat pyörteet pintaan. Nyt on pakko olla hyvä kala! Kala painelee pohjia pitkin ja kohta Mikko haavitsee päivän toisen suurhauen. Kala on taas paksuselkäinen mutta tyhjävatsainen. Otamme nopeasti mitat ja vapautamme kalan muutaman kuvan jälkeen. 6,8 kg/100, toinen suurhauki samasta ankkurista ja päivä vasta alussa, nättiä!

6,8 kg & 100 cm

Jatkamme tarkkaa kalastusta ja saamme tapahtumia jokaisesta ankkuripaikasta. Hienon alun ja kahden suurhauen jälkeen koko on sitä turvallista puikkariosastoa lukuunottamatta Mikon jerkkiin iskenyttä n. nelosen haukea. Mikon uittamat jerkit keräävät kaloja tasaiseen tahtiin, itse olen tuon oman suurhauen jälkeen jotenkin ihan yössä ja saan uittaa kumeja kaloilta rauhassa.
Puolen päivän aikoihin ankkuri laskeutuu taas uuteen paikkaan ja kaloja tuntuu olevan tässäkin. Kahdella ensimmäisellä heitolla tarjoamani ruskea Snäcki poimii hauen. Muutama tyhjä heitto väliin ja taas pari kalaa peräkkäisillä heitoilla. Mikollakin on tapahtumaa vähän väliä. Aurinko paistaa, kovia tärppejä tulee sieltä täältä ja kalastus on sitä hienointa, eli tarkkaa ronkkimista samasta ankkurista joten ei ihme että fiilis on kohdillaan!

Räväkän alun ja useamman pienen hauen jälkeen tämäkin ankkuripaikka hiljenee. Mutta vain hetkeksi. Uittelen keltaista Snäckiä rauhallisesti ja eräällä heitolla läheltä venettä normaalia pidempään stoppiin rouhaistaan sellaisella voimalla että kalan kokoa ei tarvitse paljoa arvailla. Nyt on hyvä! Kala käyttäytyy tismalleen samalla tavalla kuin aiemmatkin isot, potkuja ei juuri tunnu vaan kala painelee määrätietoisesti pohjia pitkin. Pienen väännön jälkeen saan taivuteltua päivän kolmannen metrikalan Mikon tarjoamaan haaviin. Ai että ku on hienoo! Tämä kala on selkeästi muita laihempi mutta vähän pidempi. Raamit on kuitenkin kohdillaan, lahna vain ei ole vielä maistunut. Muutaman kuvan jälkeen laskemme 7,15 kg/104 cm järvihaukea takaisin lahnoja kiusaamaan.

7,15 kg  & 104 cm
 
Tämä ankkuripaikka antaa tarkasti kalastamalla vielä pari turvallisen kokoista (=pientä) kalaa jonka jälkeen siirrymme taas heiton mitan verran eteenpäin. Toistaiseksi päivän kaikki ankkuripaikat ovat antaneet kaloja eikä seuraavakaan tee poikkeusta. Tuttu kaava toistuu, ensin pari pienempää haukea, sitten on taas isomman vuoro. Jälleen ihan mielipuolinen tärppi pitkään stoppiin ja heti tärpistä kala lähtee painamaan syvällä sivulle päin. Kala tuntuu paljon edellistä seiskaa vahvemmalta mutta potkuja ei tunnu, junnaa vain syvällä. Kala menee pariin kertaan veneen ali ja vie vähän siimaakin kelalta, nyt alkaa jännittää jo ihan oikeesti! Kohta saan kalan pintautumaan mutta koko on pienoinen pettymys, odotimme Mikon kanssa molemmat jotain ihan muuta. Nätti lahnansyönyt +5 kg kala kuitenkin.

+5 kg
Pari seuraavaa ankkuripaikkaakin antavat kaloja tasaisen rauhalliseen tahtiin. Tyhjää ei tarvitse heittää kovin pitkään mutta eipähän pääsee kalojen irroitteluun kyllästymäänkään. Koko on pääasiassa pientä, alle kilosta kahteen. Yhden nelosen hauen Mikko onnistuu jerkillä ronkkimaan ja eräästä ankkuripaikasta saamme muutaman vähän tukevamman oloisen tärpin joita ei kuitenkaan ikinä veneessä nähdä.

Kuin huomaamatta aurinko painuu koko ajan vain alemmas ja alemmas, hiekka tiimalasissa alkaa pikkuhiljaa käymään vähiin. Äkkiä se aika vaan menee kun on kivaa! On päivän viimeisen siirron aika. Mikko ohjaa veneen takaisin aloituskulmille, josko täältä löytyisi vielä joku nälkäinen suurhauki? Jonkin aikaa heitämme tyhjää, edes puikkarit eivät tässä enää kiusaa. Mikolla on siiman päässä uusi XL-kokoinen Snäcki ja se tarjous kelpaa. Pitkä heitto ja kova tärppi kaukaa veneestä, Mikko sanoo heti vastarin jälkeen et nyt on sit iso kala! Veivaan äkkiä oman uistimen sisään ja otan haavi käteen. Tämäkin kala käyttäytyy alkuun rauhallisesti eikä koosta voi vielä sanoa tarkemmin. Lähempänä venettä kala ravistaa ensin pinnassa ja hyppää sen jälkeen kokonaan ilmaan. Ihan jäätävän kokoinen pää kalalla, nyt voi olla jopa kymppi! Mikko pumppaa kalan veneen viereen ja juuri silloin se aloittaa kunnon kokovartaloravistelut, pinta kuohuu mutta jotenkin onnistun kauhomaan kalan haaviin. Pienet huudot ja yläfemmat, päivän neljäs suurhauki! Lähempi tarkastelu paljastaa kalan pitkäksi mutta hoikahkoksi, ei taida ihan kymppiä olla vielä mutta todella upee kala silti! Mittaa pitkältä kalalta löytyy komeat 113 cm ja painoa 8,75 kg. Myöhemmin syksyllä tankanneena tämä painaisi reilusti yli kympin. Muutama kuva hämärtyvässä illassa ja kala potkaisee Mikon käsistä takaisin kotiinsa.

8,75 kg & 113 cm   


Nyt aika alkaa olla jo todella vähissä, ilta hämärtyy ja viilenee koko ajan, pitkä kotimatkakin on vielä edessä. Pakko on kuitenkin vielä heittää. Valitsen oman siiman päähän kaverin valmistaman ison PuMu-värisen kumin ja se kelpaa nopeasti paksulle 5-6 kg kalalle. Toiselta puolelta venettä Mikon jerkkiin niittaa saman kokoluokan kala. Pieniä ei näy missään, nyt on isomman kalan ikkuna selkeästi auki! Nasautan pitkän heiton ja muutaman kammenkierroksen jälkeen stoppiin iskee. Ja iskee kovaa! Vastarin jälkeen vapa jää luokille ja muutaman potkun verran saan pidellä siiman päässä jotain todella isoa, sitten tapahtuu se kaikkein pahin, irti..... Kädet tärisee ja pieni hiljaisuus laskeutuu veneeseen. Se oli iso, en muista koskaan tunteneeni samanlaisia päänravistuksia. Kalan koosta on vaikea sanoa tarkemmin mutta kylläpä oli pituutta potkulla! Vähän harmittaa mut ei voi mitään, näitä vaan sattuu välillä.

Mikko saa vielä yhden pienen hauen, sitten alkaa olla jo sen verran hämärää että suuntaamme rantaa kohti. Rannassa saamme vielä hyvän iltajumpan kun raahaamme veneen ja kamat autolle. Paluumatkalla on mukava käydä päivän tapahtumat läpi. Reissun loppusaldo on 41 haukea joista 4 kpl yli metrin. Suurimmat siis 6,8 kg/100 cm, 7,1 kg, 7,15 kg/104 cm & 8,75 kg/113 cm. Kiitokset Mikolle ikimuistoisesta päivästä! :)

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti