keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

23.-27.7. Saimaalla

Tuli vietettyä muutama päivä mökkeillen Saimaalla. Mukavaa oli pitkästä aikaa päästä kunnolla vesille rentoutumaan!

Heti keskiviikkoiltana oli pakko päästä vesille vaikka alkoi olla jo hämärää kun tulin mökille. Nopea lähilahden kopaisu antoi heti muutaman perushauen ja ahvenen joten reissu lähti mukavasti käyntiin.

Torstaina lähdin aikaisin aamuhämärissä vesille. Ajelin selkäluodolle jossa tarkoituksena oli jigailla ahvenia. Ajelin muutaman lenkin luodon päässä penkan reunoja ristiin rastiin mutta kaiun näytölle ei piirtynyt kalaa toivotusti. Luodon matalan lipan päällä neljän metrin vedessä näkyi sentään muutamia hyviä kaaria mutta ei isompaa parvea. Päätin kuitenkin kokeilla.

Heti ekalla heitolla jigiä puri nätti 400 g ahven. Kahdella seuraavallakin heitolla jigiä maisteltiin mutta olin vielä sen verran pihalla että vastaiskut jäi aika lepsuiksi eikä kalat tarttuneet. Sitten terästäydyin ja ahvenia alkoi napsumaan oikein mukavaan tahtiin. Hetken aikaa syönti oli jopa aika rajua, jos ahven irtosi niin uusi iski heti seuraavaan stoppiin. Kohta oli veneessä kymmenkunta nättiä ahventa 200-485 g.

Sitten syönti hiipui ja rupesin vaihtelemaan jigin väriä. Hetki sitten toiminut sinihopeinen Lunker Cityn 3,25" Shaker ei enää pelannut, mutta keltakultainen 3,5" K.P. Lazy Shad kelpasi. Sen verran painava ahven iski jigiin että piti ihan jarrua löysätä ja kaivaa haavi esiin. :D Hetki pitikin pirteän ahvenen kanssa vääntää ennenkuin pääsin kauhaisemaan sen haaviin. Irrotin kalan ja jätin sen haaviin laidan ulkopuolelle lepäilemään ja jatkoin heittämistä.

Vaihto vihreäkeltaiseen 3,25" Shakeriin ja kohta tuli kova tälli kaukaa veneestä. Taas oli nätti ahven siiman päässä ja ajattelin tämän olevan vielä isompi kuin edellinen, sen verran tiukasti pisti vastaan. Ihan niin iso se ei kuitenkaan ollut mutta nätti ahven kuitenkin.
Tuon kalan jälkeen tärpit loppuivat kokonaan joten oli aika punnita haavissa odottavat ahvenet. Ensimmäisen mitat olivat 775 g/40 cm ja seuraavan 630 g/38 cm. Muutaman kuvan jälkeen laskin nuo kaksi isointa takaisin kasvamaan, sopivia fileahvenia oli jo tarpeeksi. :)

38 & 40 cm


Jigiin ei enää purrut tuolla paikalla ja päätin uistella hetken aikaa luodon ympärillä etsien uusia ahvenparvia. Muutama ahven tuli uistellenkin ja parhaimmillaan oli molemmissa vavoissa yhtä aikaa ahven kiinni. En kuitenkaan malttanut jäädä jigaamaan, vaan siirryin hetkeksi luodon matalaan vitaikkoon heittämään lippaa jos löytyisi haukia ja säyneitä. Hauista ei ihme kyllä mitään merkkiä, mutta lippaan puri yksi säyne, 785 g.

Tuplatärppi!
Säyne 785 g
Myöhemmin aamupäivällä lähdin vielä etsimään ahvenia muualta kun aloituspaikka oli ihan kuollut. Yhdeltä uudelta luodolta löysinkin ahvenia ja hetken aikaa jigiä vietiin tasaiseen tahtiin. Otti ei ollut ihan niin kovaa kuin aamulla mutta väriä vaihtamalla sai aina jonkun ottamaan. Kymmenkunta ahventa sain yhdestä ankkuripaikasta, kokoluokka 250-470 g.


Aamupäivällä heitin vielä hetken lippaa toisella luodolla ja pari haukikontaktia siitä sain joista toinen veneeseen asti. Sitten oli aika siirtyä rantaan fileointipuuhiin ja päiväunille.

Illalla vielä lyhyt pikapisto parille uudelle paikalle mutta kala oli tosi huonolla purulla. Kaiulla löytyi hyviä parvia mutta millään ei saanut ahvenia ottamaan. Saldona yksi perusahven (n. 300 g) ja muutama tärppi.

Perjantaina lähdin vesille iltapäivästä. Ensimmäinen luoto oli ihan kuollut ja jigillä en saanut siitä tärppiäkään. Lippaa sentään puri luodon päältä vitaikon reunalta muutama pieni ahven ja hauki.
Siirryin kauemmas selälle samalle luodolle josta edellispäivänä sain parhaiten ahvenia. Tuttu paikka oli ihan hiljainen, kaiulla en löytänyt kunnon parvea ja varmistin vielä jigillä, pari tärppiä ainoastaan.
Sitten heitin luodon vitaikot läpi lipalla ja onnistuin saamaan muutamia 1,5-2 kg haukia ja 100-300 g ahvenia. Säyneistä ei merkkiäkään.

Luodon toisesta päästä etsin kaiulla ahvenparvia mutta en onnistunut löytämään tavoitekoon kaloja. Muutaman 150 g ahvenen sain jigillä mutta isommista ei havaintoja. Siis paikka vaihtoon.
Ajelin takaisin luodon toiseen päähän ja nyt siellä oli elämää! Kaiku piirsi hyvin tavaraa paikoille jotka pari tuntia aiemmin olivat ihan kuolleita. Vene ankkuriin ja nätti ahven kiinni heti ekalla heitolla. Hetken aikaa tärppejä tuli joka heitolla ja muutama ahven veneeseenkin asti. Otti oli aika varovaista ja moni tärppi jäi pelkäksi tärpiksi. Kymmenkunta 200-400 g ahventa ehdin saamaan ennenkuin otti lopahti. Yhden n. puolen kilon ahvenen tiputin veneen vierellä, se vähän harmitti. Ottipelinä toimi sinihopeinen 3,5" Lazy Shad.

Perusahvenia
Lauantaina olin aikaisin aamulla liikkeellä. Heti aamun ekalla heitolla sain hyvän tärpin ja ajattelin jo että nyt on syönti päällä mutta väärässä olin taas kerran. :D Ekasta ankkuripaikasta onnistuin tarkan kalastuksen ja väriruletin jälkeen saamaan vain pari ahventa veneeseen asti, molemmat kuitenkin nättejä n. 400 g kaloja.
Kala tuntui olevan tosi huonolla syönnillä joten lähdin huvikseen hakemaan kalaa ihan uusilta paikoilta.
Nopeasti löytyikin kaiun näytölle hyviä parvia ja ensimmäinen ankkuripaikka uusilla paikoilla antoi heti muutaman 200-400 g ahvenen ja pari pienempää.
Sitten menikin tosi vaikeaksi ja pitkään meni lähes tyhjää heittäessä. Aamupäivällä kävin yhden tutun luodon katsomassa ja sielläkin oli kyllä kalaa paikalla mutta syönti ihan nollassa. Pari 300-400 g ahventa onnistuin sieltä saamaan.


Ahven oli niin huonolla otilla että päätin vaihtaa hauen kalastukseen. Odotuksia ei kyllä juuri ollut, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja keli oli ihan tarpeeksi lämmin. Aamun ihan tyyni keli oli onneksi vaihtunut pieneen tuulenvireeseen.
Ajoin tutulle kaislikkoreunalle tuulen alapuolelle. Taisi olla eka heitto kun oli hauki siiman päässä ja ekaan 10 minuuttiin tuli useita tapahtumia. Pari tuntia meni kun heitin tuon kaislikkoreunan läpi ja siinä ajassa kävi 15 haukea veneessä ja reilusti tärppejä + seurioita päälle. Yllättävän hyvää meininkiä!
Suurimmat hauet olivat parikiloisia, yksi n. 3-4 kilon kala seuraili popperia pitkän matkaa mutta ei ottanut.
Popperit ja lipat pelasi selkeästi parhaiten. Varsinkin poppereilla oli todella hienoa kalastaa kirkkaassa vedessä kun pirteät kesähauet tarjosivat komeita tärppejä.Päivällä kävin muutaman tunnin huilaamassa rannalla ja illalla lähdin haukikalaan toiselle selälle. Siellä olikin puikkarit kovalla purulla ja kun ottipeli löytyi oli kyyti aika kylmää. Ottipeli oli tuolla reissulla oranssi-keltainen 8,5 cm SG 4-Play, ihan huikea peli mataliin vesiin! Välillä oli ihan sama mihin heitti, kala oli heti kiinni. Parhaimmillaan kaksi haukea seurasi samaa uistinta yhtä aikaa. Isoja eivät kalat olleet mutta hienoa oli saada pintavieheellä paljon tapahtumia!
Illan saldo oli lopulta 28 haukea ja kymmenkunta ahventa. Suurin hauki taas parikiloinen ja ahven 385 g. Yksi isompi hauki oli tarjolla iltahämärissä, seurasi Lottoa ihan veneen vierelle jättäen jäätävät pyörteet. Sen verran hämärää oli etten kalaa nähnyt mutta eiköhän tuossa olisi metri paukkunut.

Sunnuntaina kävin vielä haukikalassa. Syönti oli selkeästi rauhallisempaa, veneeseen asti kuitenkin 14 normihaukea ja pari ahventa, ottipeleinä taas popperit ja lipat.Kaiken kaikkiaan hieno pidennetty viikonloppu vesillä!

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti