tiistai 6. tammikuuta 2015

3.- 4.1. Viikonloppu selkävesillä

Lauantaina starttiin aamuhämärissä kohti viileitä selkävesiä neljän miehen voimin. Keli oli karu, tuulta +10 m/s ja puuskissa reilusti enemmän. Vettä tuli vaakatasossa. Keli oli plussalla mutta kova tuuli ja vesisade tekivät kelistä aika arktisen. :D Muutaman kilometrin siirtymä vastatuuleen karisti viimeisetkin unenrippeet silmistä.

Reissu sai hyvän alun kun Handyy onnistui päivän ensimmäisellä reiältä saamaan 690 g ahvenen. Toinen vielä isompi oli kaiun mukaan vielä tarjolla mutta se ehti harmittavasti hävitä ennenkuin vertikaalijigi oli takaisin järvessä. Itsellä ensimmäiset viisi reikää oli ihan tyhjiä, ei kaikukaan piirtänyt elämää. Sitten löysin kaloja ja hetken aikaa tapahtumia oli jokaisella reiällä minkä kairasin. Vauhdilla nousivat tasuria katsomaan väliveteen asti mutta viime hetkillä kääntyivät takaisin. Yhden 150 g ahvenen onnistuin saamaan. Paljon isompiakin oli tarjolla mutta en osannut onkia niitä ylös. :)

Handyyn kanssa jäätiin pyörimään tälle alueelle kun porukan muut jäsenet tekivät lenkin kauempana. Kalaa oli paljon ja suht laajalla alueella mutta ei vaan syönyt. Eräällä reiällä tasuria kohti lähti pohjasta nousemaan vauhdilla jotain isompaa ja samatein se oli tasurin kohdalla ja täräytti kiinni. Parin potkun verran sain pidellä jotain vähän isompaa, sitten irtosi. Toivottavasti oli hauki, mielenterveys ei kestä ajatusta karkuutetusta suurahvenesta. :) Seuraavalta reiältä sain yhden 150 g. Kalaa irrottelessa vilkaisin kaiun näytölle ja alla näyi olevan ennemänkin tavaraa. Äkkiä tasuri veteen! Sainkin heti pari hyvää tärppiä, sitten kalat jatkoivat matkaa.

Loppupäivä meni hiljaisissa merkeissä, itse en saanut enää mitään ja heikkoa oli muillakin. Porukkaan tuli kuitenkin yksi nätti ahven vielä, 735 g joten kyllä niitä siellä on kun vaan osaisi onkia.
Päivän saldo kaikkiaan varmaan viitisentoista ahventa joten vaikeaa oli. Lopeteltiin jo reilusti ennen pimeää, alkoi kaikilla tulla vesi läpi haalareista kun koko päivän pilkkinyt vesi/räntäsateessa. Paluumatka rantaan potkukelkoilla taittui nopeasti myötätuuleen!

Sunnuntaina oli taas suunta kohti samoja alueita samalla kokoonpanolla. Nyt keli oli selkeästi parempi, tuuli oli kyllä aika kova edelleen mutta taivaalta ei onneksi tullut mitään, pakkasta muutama aste. Aamun ekat reiät oli itsellä taas hiljaisia, muutama reikä täytyi kairata kunnes alkoi kalaa löytyä kaiun näytölle. Iso kevennetty kiinnosti, ahvenet nousivat sitä katsomaan mutta eivät ottaneet. Pieniltä kyllä näyttivät ja vertikaalilla sainkin narrattua peräkkäisistä rei´istä 100 g ahvenet.

Jatkoin etsimistä ja kaloja oli vähän joka puolella mutta en saanut niitä ottamaan tasuriin. Handyy sai morria ja tasuria vuorottelemalla pienempää ahventa lähes joka reiästä, seassa myös muutama 200-300 g ahven. Jossain vaiheessa päätettiin tehdä Handyyn kanssa pieni siirtymä vähän sivummalle.
Kohta oltiin kohteessa ja Handyy osui heti pienen matalikon reunalle jossa tuntui ahventa olevan. Silppua Handyy nosteli lähes joka reiästä ja sekaan osui muutama filekalakin.

465 g vertsulla
Itse jäin vähän sivummalle ja etsin kalaa matalikon reunoilta. Monta reikää ilman tärppejä, välillä näkyi kaiussa jotain elämää mutta ei tasuri oikein kiinnostanut. Olin jo aikeissa palata Handyyn luokse kunnes päätin vielä tehdä yhden reiän. Yhdellä reiällä oli kaiussa näkynyt selvästi silppukokoa isompi kala ja siihen lähelle tein uuden reiän. Hetken aikaa uittelin siinä kevennettyä ja pari paksumpaa viivaa nousi tasuria katsomaan mutta eivät ottaneet. Äkkiä ässä hihasta ja vihreä-keltainen vertikaalijigi uimaan! Sekään ei alkuun kiinnostanut. Päätin tehdä viimeisen epätoivoisen kikan ennen reiän vaihtoa ja laskin jigin pohjalle ja pompotin sitä siellä. Sitten nostin sen metrin pohjan yläpuolelle ja samantien irtosi mukava viiva pohjasta. Pienet värisytykset, kala kiinni ja 465 g ahven jäälle.

Muita ei enää alla näkynyt ja hetken päästä jatkoin kevennetyn uittamista. Päätin kokeilla samaa kikkaa eli pohjan pöllytystä ja sitten nostoa ylemmäs, ja sehän toimi! Paksu viiva lähti kovaa kyytiä kohti tasuria ja runttasi voimalla kiinni. Talven ensimmäinen puolen kilon ylitys oli siinä, 535 g.

535 g "Pääevä" kevennetyllä
Soitin Handyylle ja kohta hänkin saapui paikalle. Tein uuden reiän vähän sivummalle ja siinäkin näkyi heti parempia kaloja mutta en saanut niitä ottamaan. Päätin pitää pienen evästauon ja kaadoin termarista juotavaa. Katselin maisemia ja hörpin teetä kunnes evästauko keskeytyi terävään tärppiin ja jäälle nousi 400 g ahven. Muita ei siitä enää kuulunut ja siirryin Handyyn viereiselle reiälle.

Kohta Handyy uitti tasuria sen näköisesti että jotain isompaa oli selkeästi tarjolla. Ja melkein välittömästi oli kala kiinni ja kaikesta näki että jotain silppua isompaa sieltä on tulossa. Jäälle nousi nätti ahven joka punnittiin heti paikan päällä 670-grammaiseksi.

Handyyn 670 g, ottipelinä Sillin 8.1

Päivän viimeiset hetket kyttäiltiin vielä samalla alueella mutta ahvenia ei enää tullut vaikka niitä paikalla vielä pyörikin kaiun mukaan. Yksi parin kilon hauki vielä säikäytti iskemällä tasuriin.
Kaiken kaikkiaan suht vaikea päivä, mutta kovasti lämmitti mieltä kun iltapäivällä löytyi paikka ja saatiin kyttäilemällä muutama edes vähän parempi ahven.

Selkävesien hauki
Päivän oma saldo

-Suurkalastaja

2 kommenttia:

  1. Hyviä ahvenia! Ja pitääpä ottaa itsellekin muutamia jigejä reissuille mukaan, niin voi semmoista viimeisenä oljenkortena testata :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, toimii monesti ahvenille jotka ei tasuria kelpuuta! :) Mm. meidän tiimistä Handyy on saanut useita nättejä ahvenia huijattua vertikaalijigilllä, tänä talvenakin 970- ja 690-grammaiset.

    -Suurkalastaja

    VastaaPoista