torstai 4. joulukuuta 2014

2.12. Normipäivä

Tiistaina pääsin taas livahtamaan merelle. Tällä kertaa lähdin liikkeelle yksin. Tarkoitus oli aloittaa päivä ihan uudesta lahdesta ja sen jälkeen mahdollisesti vaihtaa tutummille vesille.
Pitkähkön ajomatkan päätteeksi saavuin kohteeseen. Hetki arpomista ja sopivan parkkipaikan metsästystä, vihdoin sain auton parkkiin sopivasti kohdealueen viereen.
Nopeasti kellurengas täyteen, kahluuhousut jalkaan ja vesille!

Hetki kävelyä tietä pitkin ja löytyi kohta josta pääsin mukavasti vesille. Vesi oli lähtörannassa yllättävän sameaa ja paikanvaihto kävikin jo mielessä. Aloituspaikan ranta oli matala ja tuuli oli päässyt samentamaan veden mutta sivummalta löytyi jo syvempää sekä kirkkaampaa vettä ja fiilis parani. Chartti-pinkki slinky siiman päähän ja eikun hommiin! Keli oli hyvä, pilvistä ja pitkästä aikaa kunnon keli, etelätuulta n. 10 m/s. Tuuli ei onneksi osunut tähän lahteen suoraan, mutta kuitenkin niin että pinta oli reilusti rikki ja kalastus onnistui hyvin. Montaa heittoa ei tarvinnut heittää kun avauskala oli siiman päässä ja 1,5 kg puikko kävi irroituksessa.

Jatkoin lahden pohjukan perkaamista ja tapahtumia tuli harvakseltaan. Ei jäätävää lyöntiä mutta sen verran kuitenkin että hyvä fiilis pysyi yllä. Lyhyeen hetkeen karkuutus, tärppi ja yksi reilu kakkosen kala ylös asti. Aloituspätkä loppui kesken ja oli aika siirtyä lahden toiselle reunalle vähän tyynempään. Kaislanreuna katkesi sopivasti eräässä mökkirannassa ja siitä lähdin liikkeelle. Siinä oli mukavan näköinen spotti, vettä reilu metri ja ärviää kasvoi harvakseltaan. Mietin juuri että monesti tällaisesta paikasta saa puikkareita ja samassa terävä tärppi kertoi kalasta. Pirteä n. kahden kilon hauki oli imaissut slinkyn huolella kurkkuun. Loppureuna oli yllättävän hiljainen, vain yksi terävä tärppi ja puikkarin karkuutus. Sitten oli tuo lahti kalastettu läpi ja oli aika tehdä siirtymä. Kello oli tässä vaiheessa klo 11.40 ja olin ollut vesillä n. 1,5 h, saldona kolme kalaa ylös asti.

Pieni siirtymä tietä pitkin rengas selässä ja kohta olin tutummilla vesillä. Eka pieni lahdukka oli pettymys, aiemmilla reissuilla "varmaksi paikaksi" tuomittu lahti oli nyt ihan hiljainen.
Hetken päästä olin mitättömän näköisessä reunassa joka on kuitenkin kaloja antanut melkein joka kerta, tosin pieniä sellaisia. Ja taas oli pientä paikalla, yksi ylös ja toinen karkuun, yhteispainoa kaloilla jopa kilo.

Kohta olin tutussa lahdessa josta on pienempää kalaa tullut suht hyvin ja joitakin parempiakin. Tuuli kävi ikävästi lahdesta ulos päin ja perhon heitto oli aika tuskallista kovaan vastatuuleen. Kalojakaan ei kuulunut, lahden viimeisestä kulmasta sentään yksi puikkari.
Jatkoin matkaa ja seuraavana oli vuorossa puikkarireunaksi nimetty paikka, suhteellisen saalisvarma paikka josta on mahdollisuus hyviin kappalemääriin mutta isompia kaloja siinä ei ole juuri näkynyt.

Melkein heti alkoi tapahtua, olin ihan pihalla ja slinky lillui heiton jälkeen paikallaan lyhyessä siimassa kun huomasin pyörteet perhon kohdalla. Äkkiä vastaria kehiin ja kala jäikin ihme kyllä kiinni. Ihan nätti n. 4,5 kg kala.

Kohta siiman päähän osui välillä hyvin toiminut säälittävän kokoinen lila-hopea-punainen slinky. Se tuntui kaloja kiinnostavan, 10 minuuttiin pari karkuutus, useampi tärppi ja yksi ylös asti. Puikkaria kaikki. Kabanossi soitteli ja pidin samalla lyhyen tauon, tässä vaiheessa päivän saldo 7 kalaa ja kello n. 14.00.

Tauon jälkeen siirtymä reunalle jossa on kahdella edellisellä keikalla ollut isoa kalaa. Tuuli osui tähän reunaan nyt kivasti ja iltasyönnin toivossa rupesin takomaan slinkyä kaislanreunaan. Kohta pinkki-valkoiseen slinkyyn polkaisi voimalla +kakkosen kala. Hetki tyhjää ja tarjosin erääseen koloon samaa slinkyä. Yhtäkkiä siima löystyy ja kirkkaassa vedessä näkyy kunnon kala joka sylkee perhon samantien pois. Olin ihan pihalla tilanteessa ja tartutus epäonnistui täydellisesti, Seuraavien heittojen aikana sama kala seuraa perhoa vielä kolmesti mutta ei ota. Nätti yli metrin kala.
Päätän panostaa loppuillan tähän lyhyeen 100 m pätkään. On hieno huomata että ensimmäinen lenkki ei ole ainoa jolloin tulee tapahtumia, vaan joka kerta kun käyn tuon saman pätkän läpi saan jonkun tapahtuman. Mielessäni toivon että saisin vielä uuden mahdollisuuden suurhauelta mutta sitä ei tule. Pari 2-3 kg kalaa käy renkaassa ja lisäksi yksi tärppi jää vaivaamaan. Uitin slinkyä hitaasti pohjia pitkin, paikassa vettä 1,5 m. Yhtäkkiä joku heittää löysät siimat ja pintaan kohoaa hitaasti mukavan kokoiset pyörteet jotka erottuu selvästi vaikka veden pinta on tuulesta johtuen reilusti rikki.

Hämärä saapuu ja laittaa pisteen kalapäivälle. Saaliin puolesta aika normaali syksyinen päivä merellä, 10 kpl ylös asti, suurimpana n. 4,5 kg hauki. Mitään tiettyä väriä ei päivän aikana löytynyt vaan kaloja tuli ihan sekalaisilla väreillä. Perjantaina seuraavan kerran vesille!

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti