tiistai 9. joulukuuta 2014

6.12. Niin pieni on ero normipäivän ja huippupäivän välillä.....

Aamusta lähdettiin taas vesille. Tällä kertaa suunnattiin potentiaaliselle alueelle josta meillä ei kokemusta juuri ole. Kyseessä oli nyt ensimmäinen kunnon reissu kyseiselle mestalle.
Uni maistui sen verran hyvin että ihan hämärissä ei vesille keretty. Kymmenen aikoihin lähdettiin rannasta liikkeelle. Aloituslahti oli hiljainen, Handyylle yksi tärppi. Sitten lähdettiin tekemään siirtymää vastarannalle tuulen puolelle. Matkalla pari heittoa luodon kupeelle ja sain minäkin pelin avattua reilun kilon puikolla. Vihdoin päästiin perille kohteeseen ja ai että kun oli hyvännäköinen mesta! Rikkonaista kaislanreunaa, ärviää siellä täällä kaislan edustalla, ja kun sopiva tuuli vielä osui reunaan niin fiilis alkoi olla ihan mukava! Molemmilla oli sellainen fiilis että nyt voisi polkaista vähän raskaamminkin....

Vaihdoin siiman päähän pinkki-keltaisen slinkyn. Nopeaan tahtiin sainkin sillä pari puikkaria. Ja kolmas kerta toden sanoi. Hitaaseen uittoon ja pitkään stoppiin otti kunnon kala. Heti tärpistä syöksy pohjia pitkin, sitten pintaan melskaamaan, uuteen spurttiin.... ja irti! Sinne meni kunnon kala! Sen verran hyvin pääsin kalan näkemään että eiköhän tuo vähintään kasilla alkava ollut, saattoi olla enemmänkin. Ei voi mitään, näitä sattuu!

Homma jatkui ja Handyy alkoi kerätä tapahtumia tiheään tahtiin. Pari kalaa ylös asti ja muutama karkuun. Etenkin yksi tilanne jäi vähän harmittamaan jota itsekin pääsin seuraamaan lähietäisyydeltä. Kala iski perhoon ja tuli kovaa vauhtia kohti syvällä uiden, oli jo ihan lähellä rengasta kunnes irtosi.
Hetken päästä tultiin saaren ja mantereen väliseen välikköön. Lähdin käymään saaressa tyhjennyksellä, matkalla päätin heittää saaren reunaan pari heittoa. Siitähän napsahti heti tuplat, eli hauet kahdella peräkkäisellä heitolla.
Kun palasin saarelta karkuutin heti yhden kalan. Lähdin tekemään siirtymää Handyyn luokse ja heitin perhon huvikseen perään ja päätin pitää samalla pienen evästauon. Juuri kun aloin kaatamaan termarista juotavaa, alkoi vapa nyökkiä. Uistelukala! Se kuitenkin irtosi nopeasti. Pääsin Handyyn luokse ja vaihdeltiin kuulumisia. Isoa kalaa oli kuulemma ollut tarjolla. Ensin oli seuraillut n. vitosen jedda, ja sen jälkeen oli tarjottu kunnon jöötiä. Mahdollinen kerhokala oli hakenut perhon ihan renkaan vierestä, kiskaissut raa´an 15 metrin spurtin ja sitten irronnut. Sen jälkeen oli joku iso vielä seuraillut perhoa jättäen muhkeat pyörteet. Nyt kuulostaa hyvältä, isoa liikkeellä enemmänkin!

Saan heti puikkarin ja toinen seurailee perhoa. Jätän Handyyn koluamaan ison kalan paikkaa rauhassa ja käyn itse kulman takan pyörähtämässä. Ihan kivan näköistä mestaa, mutta reuna on ihan tyynessä eikä kaloja kuulu. Pientä syöntiä tuntuu kuitenkin olevan ilmassa joten jätän tämän reunan rauhaan ja palaan tuulen puolelle aktiivisten kalojen toivossa. Handyy takoo vielä ison kalan reunaa ja kuuluu saaneen pari puikkaria.

Päätän tehdä pidemmän siirtymän reilusti tuulen puolelle. Hapottavan vastatuuliosuuden jälkeen pääsen perille ja alan heittää todella houkuttelevan näköistä kaislanreunaa. Siiman päässä on edelliset kalat antanut vihreä-keltainen slinky ja se kelpaa heti. Nopeaan tahtiin käy kolme kalaa renkaassa. Ei isoja, 1,5-2 kg peruskaloja. Kalat iskevät perhoon jäätävällä raivolla tarjoten kovia tärppejä, hauen kalastusta parhaimmillaan! Jatkan reunan läpikäymistä ja teräviä tärppejä tärähtelee tuon tuosta. Eräs tilanne jää erityisesti mieleen. Kabanossi soittelee ja lilluttelen perhoa näköetäisyydellä parin metrin siimassa kun parin kilon hauki hakee sen siitä.

Tahkoan tuota samaa reunaa iltahämärään asti ja saan siitä useampia kaloja ja joitakin tärppejä päälle. Isompia ei näy, kaikki kalat ovat samasta muotista 1,5-2 kg. Yksi kiinni ollut saattoi olla parempi, ampui heti tärpistä syvään. Sen verran pirteitä oli kyllä kalat että se saattoi olla puikkarikin, mene ja tiedä. Tuo vihreä-keltainen slinky oli selkeästi paras perho, siihen hauet iskivät todellisella raivolla ja perhoa sai kaivaa syvältä. En muista hetkeen saaneeni yhtä kovia tärppejä!


Iltahämärissä Handyykin palailee retkiltään ja kertoo saaneensa vielä useampia kaloja, suurimman ollessa +4 kg. Isoa kalaa oli tarjottu taas, samoilla kulmilla kuin aiemmin päivällä. Reilusti yli metrinen hauki oli iskenyt perhoon matalasta ja hetken pinnassa riehuttuaan irronnut. Prkl!

Päivän kokonaissaldo oli lopulta 25 kalaa ylös asti, suurin tuo Handyyn nelonen. Ihan kiva päivä, mutta vähän jäi kuitenkin hampaankoloon. Kolmea kunnon porsasta tarjottiin, joten vähänkin paremmalla tuurilla tästä olisi voinut muodostua kaikkien aikojen reissu. Nyt niin ei valitettavasti käynyt. Joka tapauksessa hieno päivä syksyisellä merellä!

-Suurkalastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti