maanantai 1. joulukuuta 2014

29.11. Enkka rikki!

Muutaman tuskallisen koulupäivän jälkeen oli taas kova polte vesille. Lauantai-aamuna päästiin vihdoin tositoimiin. Lähdettiin liikkeelle kolmestaan Handyyn ja Kabanossin kanssa. Auto käyntiin klo 07.00 aamulla ja eikun liikkeelle! Aamu alkoi jo sarastaa kun vihdoin oltiin rannassa. Kamat kasaan ja vesille! Handyy heitti odotellessa heti lähtöpaikan kaislikossa pari heittoa ja heti kävi puikkari tärppäämässä. Siirryttiin kuitenkin suoraan pelialueelle ja hetken potkimisen jälkeen päästiin aloittamaan kalastus.

Montaa heittoa en ehtinyt heittämään kun selän takaa kuului lupaavaa molsketta, Kabanossilla kala kiinni! Potkin paikalle ja nätti hauki lepäsi kehdossa. Käytiin nopeasti punnaamassa kala viereisessä rannassa, vajaa metri ja tasan kutonen. Loistava aloitus!

Kutosella peli auki
Kabanossilla oli heti perään nelosen kala tarjolla ja Handyyllakin kuului olevan tapahtumia tuon tuosta. Itsellä oli kuitenkin kuolemanhiljaista, ei edes tärppiä tutusta poukamasta joka on edellisillä reissuilla antanut aina tapahtumia. Pieni palaveri miten lähdetään haravoimaan aluetta, Handyy ja Kabanossi lähtivät lahteen josta Handyy sai vajaa kuukausi sitten perhokympin. Itse päätin lähteä toiseen suuntaan reunalle joka on ollut tosi huono jokaisella reissulla. Se on kuitenkin sen näköinen paikka että ollaan monesti ihmetelty miksei sieltä ole juuri mitään tullut.

Nopeasti sain pelin auki puikkarilla. Äänistä päätellen muillakin oli tapahtumia kauempana joten pientä syönnin poikasta tuntui kuitenkin olevan.
Jatkoin reunan kampaamista eri perhoilla mutta pitkään sain heitellä ihan rauhassa, ei kalat häirinneet. Kiersin luodon taakse jäävään harvakaislaiseen lahdukkaan josta olen yhden kalan saanut. Nyt siinä oli vähän äksöniä, heti ekalla heitolla karkuutus, perään tärppi ja vihdoin parin kilon kala ylös asti. Vielä heitto ihan matalaan kaislan sekaan ja mukava vana lähtee perhon perään mutta niinkuin usein näissä tilanteissa, vastari lähtee ihan liian aikaisin ja vedän perhon kalan nenän edestä pois. Prkl... Kala seurailee vielä pari kertaa ihan renkaan viereen, nätti neljän kilon jedda.

10,8 kg/106 cm
Taas matka jatkuu. Perho vaihtuu tasaiseen tahtiin mutta tulosta ei vain tule. Sitten siiman päähän ensiuinnille pääsee pinkki-hopeinen tinseli. Pujahdan aukkoon kaislan sisälle ja laitan huvikseen GoPron päälle jos täältä vaikka tulisi tärppi. Matalaa on aukossa, liian matalaa. Perho raapii pohjaa vaikka on kellusiima ja uitan suht nopeasti. Potkin takaisin kaislan reunaan ja heitän reunan suuntaisesti. Yhtäkkiä terävä tärppi herättää unesta, kala kiinni! Tuo arviolta nelosen kala irtoaa kuitenkin heti. Heitän uudestaan samaan kohtaan. Perho on jo lähellä rengasta kun sydän meinaa pysähtyä, jäätävä kala hakee perhon näköetäisyydeltä! Vastari lähtee taas selkäytimestä vavalla mutta ihme kyllä kala jää kiinni. Kunnon porsas riehuu pinnassa ja sydän hakkaa! Heti on selvää että seiskan yli mennään mutta miten paljon? Kala käy ekan kerran renkaan vieressä ja jännitys vaan kasvaa, on se iso! Pienet väännöt ja saan kalan liplockiiin, se on siinä! Vaan eipäs olekaan, kala vääntää voimalla ja irtoaa liplockista. Onneksi perho on vielä kiinni ja saan tilanteen pelastettua. Huhhuh, nyt on kymppi enemmän kuin lähellä! Kala pussiin ja rantaan. Tärisevin käsin punnaan kalan ja mukavia lukuja näyttää vaaka. Vielä uusi nosto, ja kyllä, se on siinä! 10,8 kg ja enkka rikki. Mittaa todella hyväkuntoisella kalalla on 106 cm. Puhelu Kabanossille, nyt on nätti kala pussissa. Kohta Kabanossi ja Handyy saapuvatkin paikalle, otetaan muutama kuva ja sen jälkeen paksukainen potkaisee itsensä vapauteen. Usein olen haaveillut että olisi upeaa saada joskus kerhokala perholla, ja nyt se sitten tuli. Fiilis on ihan uskomaton eikä kalastukseen pysty hetkeen keskittymään kunnolla.Handyylla ja Kabanossilla oli ollut mukavasti tapahtumia lahdessa ja olivat käyttäneet 13 kalaa renkaassa, suurimpana Handyyn vitonen. Lisäksi Handyyn perhoa oli seuraillut mahdollinen metrikala. Täähän vaikuttaa hyvältä, meri on ihan pläkä mut hakki lyö!

Femma
Jatketaan kymppireunaa eteenpäin. Handyy menee vähän edemmäs, Kabanossin kanssa jäädään lähemmäs. Erään kiven kupeessa on vitapusikko kaislan ulkopuolella ja päätän koluta sen tarkasti läpi kun kaislan reuna on hiljainen. Pinkki-valkoinen slinky kelpaakin +5 kg kalalle ja saan vielä yhden tärpin. Handyyllakin on tapahtumia edempänä. Annamme Handyyn kalastaa loppupätkän yksin läpi ja siirrymme Kabanossin kanssa vastarannalle syvemmälle reunalle. Kabanossilla käy heti useamman kilon kala tavoittelemassa perhoa mutta ei jää kiinni. Heti perään itsellä tärppi ja kohta nelosen hauki tempaisee sini-valkoisen slinkyn syvälle kurkkuun.

Hetki hiljaista ja sitten on Kabanossilla vapa mutkalla. Itse olen juuri rantautunut luodolle taukoa pitämään kun vesi alkaa roiskua selän takana. Nätti kala vääntää siiman päässä ja kohta vajaa kutonen antautuu liplockiin.


Handyy soittelee ja kertoo että tapahtumia on ollut vastarannallakin mutta isompia ei ole näkynyt. 17 kalaa on kuulemma käynyt renkaassa päivän mittaan. Mitään tiettyä väriä ei ole löytynyt vaan kaloja on tullut vähän kaikenlaisilla perhoilla. Sama juttu meilläkin.

Tauon jälkeen jatketaan Kabanossin kanssa lahteen joka on aiemmin antanut joitakin ison kalan kontakteja mutta ei yhtään kunnon jöötiä ylös asti. Tapahtumia alkaa tulla tasaisen harvakseltaan ja mikä parasta, puikkareita ei näy. Kaikki siiman päässä käyneet kalat ovat nättiä useamman kilon kalaa. Tartutusprosentti on kyllä luokattoman huono ja ryssimme jokaisen tilanteen. Syvemmälle lahteen mentäessä tapahtumat harvenee ja koko pienenee. Kabanossi käyttää yhden puikkarin renkaassa, itse olen heittänyt ilman kalaa jo pari tuntia. Iltahämärä alkaa painaa päälle ja mietitään mitä tehdään. Päätetään heittää sama lahti vielä uudelleen läpi. Hiljaista on, itse lahdesta Kabanossille puikkarin tärppi ja lahden ulkoreunalla karkuutan mukavan arviolta 5-7 kg kalan.

Sitten on aika lopettaa ja lähdemme potkimaan autolle päin. Handyykin löytyy aloituspaikan tuntumasta ja on aika laskea päivän saldo. Handyy 19 kpl, Suurkalastaja 5 kpl ja Kabanossi 4 kpl eli 28 kalaa kävi ylhäällä. 5 kpl taisi olla yli vitosia ja suurimpana tuo kerholainen joten aika hyvä päivä. Mielenkiintoista oli että vaikka kokeiltiin paljon eri värejä ei mitään ylivoimaista väriä löytynyt vaan kaloja tuli vähän kaiken värisillä perhoilla.

Kiitokset äijille reissusta, oli huikeeta!

-Suurkalastaja

3 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä blogista, onnea kalasta ja jäätävä oli videokin! Tätä blogia seuraa mielellään!

    VastaaPoista
  2. On kyllä hyvää mättöä, aivan makia tuo video kyllä. : )

    VastaaPoista