tiistai 15. maaliskuuta 2016

15.3 Triplakymppi päivä!

Kaverin kanssa kävimme alkutalvesta eräällä potenttiaalisella järvellä täkyilemässä melko laihoin tuloksin, silloin kävi jäällä vain yksi pieni hauki. Päätimme tehdä tänne uuden reissun ja ajattelimme parhaaksi ajankohdaksi juuri ennenkuin viimeiset lumenrippeet sulaa jäältä. Aikaisempina reissuina muilla järvillä lumitilanne oli mukavasti hupenemaan päin joten nyt oli aika suunnatta tälle järvelle.

Ajattelimme vetää pitkän kevät päivän ja olla jäällä hämärästä hämärään. Aamulla siis nappasin kaverin kyytiin ennen kuutta ja siitä sitten kohti järveä. Tarkoitus oli saada vavat pyyntiin reilusti ennen auringon nousua.Pienet rymyämiset järvelle ja reikärivistöä kairaamaan, kaveri suuntaa ensimmäisenä yrittämään täkyjä pilkkien ja saakin yllättäen lähes pimeässä useamman 100-200g ahvenen ja virittää vapoihinsa nämä. Itse laitan pakkasesta lähteneet suurehkot särjet uimaan. Kauaa emme kerkeä odottelemaan kun kaverin vapaan iskee hauki. Vastarin jälkeen on selvää että nyt tarjotaan isoa! Painoa on reilusti siiman päässä ja parin spurtin jälkeen tämä sitten irtoaa... Ei voi mitään.. Kohta räpsähtääkin kaverin viereiseen vapaan ja jäällä käy pienen painin jälkeen n4kg hauki, nyt tuntuisi kala olevan otillaan! Kauaa ei tarvitse odottaa kun kaverille tulee jälleen vienti. Heti on selvää että vastapeluri on suurempi kuin äsköinen jäällä käynyt, mutta ei kuitenkaan samanveroinen kun irronnut yksilö. Muutamat tiukat spurtit ja pääsemme sovittelemaan kalaa reikään, se tuleekin helposti ja kohta matolla makaa suurhauki! Tälle kertyy mittaa 101.5cm ja painoa 7.45kg. Parit fotot ja kala takaisin. Tämän jälkeenkin sitten hiljenee kun aurinko alkaa pikkuhiljaa tulemaan esiin. Taisi olla lähes parintunnin tapahtumaton jakso ja heitimme jotain huumoria tuplametri päivästä, kunnes omaanvapaan tulee vienti! Juoksemme vavalle ja näemme että nyt tyhjenee avokelasetiltä siima vauhdilla, koko setti vain pomppii jäällä! Kala on vienyt hetkessä useita kymmeniä metrejä siimaa! Vastaria kehiin ja en saa kalalle yhtään painetta kun se ampuukin samantien kohti. Pienen hetken tunnen raskaan painon,mutta en saa kalaa tartutettua.. Prkl.. Siinäkö oli mun mahdollisuus tälle päivälle? Ei onneksi sillä seuraava vienti tulee jonkin ajan kuluttua samaan vapaan. Tämäkin vie mukavasti siimaa ja vastarin jälkeen on selvää että ihan mukava kala siellä tempoo päässä:) Pirteä kala vääntää hyvin mutta lopulta se kuitenkin lepää matolla, tääkin on suurhauki! Tälle kertyy mittaa 101cm ja painoa 7.25kg.


                                                              Parit kuvat kaloista

Taas on vierehtänyt hiljainen tovi kunnes vapaani tulee vienti. Näemme kuinka vippa painuu rauhallisesti avantoon ja pompahtaa pystyyn! Kala vie rauhallisesti siimaa ja vedän vastaria joka pysähtyykin kuin seinään, nyt on iso! Kala lähtee samantien spurttiin ja pyörii pitkän aikaa avannon lähettyvillä ennenkuin pääsen sen vilahdukselta näkemään, jäätävän näköinen pää vilahtaa avannon alla! Tää on pakko olla 10+! Useamman kerran yritämme sovitella kalaa avantoon mutta kovin helposti se ei siihen taivu. Lopulta saan sitten kalan avantoon ja siitä liplockilla matolle, tää on ihan jäätävä! Mittaa kertyy 116cm ja hyväkuntoinen hauki kellottaa vakaan 10.85kg lukemat. Huh huh se on siinä! Parit kuvat ja kala lähtee pirteästi omaan elementtiinsä.


Puolen tunnin fiilistelyn jälkeen samaan vapaan tulee taas vienti. Jälleen vippa painuu rauhallisesti avantoon samalla tavalla kuin edellisen kalan kanssa, siima juoksee puolalta rauhallisesti ja vedän vastarin, ei v*ttu tääkin on iso, ei oo todellista! Nyt tuntuu kyllä ihan saman kaliiperin kalalta kuin aikaisempikin. Tämä kala käyttäytyy hieman rauhallisemmin kuin edeltävä ja melko nopeasti saankin näkökontaktin siihen, tää näyttää jopa isommalta? Runkoa ainakin näyttää olevan! Ei tämäkään helpolla suostu kasin avantoon, usemman yrityksen jälkeen se sitten lepää matolla, ei oo todellista, toinen kymppi! Paksurunkoiselta kalalta löytyy painoa 11kg ja pituutta 112cm. Parit foto taas ja kala pääsee jatkamaan elämää, siinä samassa huomataan että kaverinkin vapaan on tullut vienti! Juoksemme vavalle ja kala vie mukavasti siimaa. Heti on selvää että ei tääkään mikään ihan pieni ole mutta ei mikään jäätäväkään, kohta matolla lepää taas suurhaukea muistuttava otus. Tältä löytyy pituutta 98cm ja painoa 7.2kg Huh huh! Tuplatärpistä suurhauet! Tässä kohtaa alkaa oleen takki aika tyhjä ja palaamme "leiriin" ihmettelemään että mitä tässä nyt oikein tapahtuu? Ei tää voi olla todellista, fiilikset on aika katossa kun jäällä on käynyt 5 suurhaukea.. Uskaltaako tässä enää mennä vetään vastaria seuraavaan vientiin vai pitäskö vetää kamat kasaan? Molemmat ollaan tapahtumista hieman ymmällään ja jatkamme odottelua.
Taas vierähtää pitkä tovi kun vapaani tulee vienti, tämä kuintenkin on hylännyt kuolleen särjen. Tässä vaiheessa alkaa jo ilta hieman hämärtään ja kaveri siirtää vapansa. Kauaa ei tarvinnut odottaa kun jokin sieltä käy hakemassa n200g ahvenen. Vitsailemme että siellä on varmaan taas kymppikala :D Juoksemme viennille ja vastarissa kala pysähtyykin ihan seinään, ei helvetti tää on oikeesti iso! Tämän jälkeen siima löystyy ja tyhjän katseen näkee kaverin naamasta..  Se sit irtos.. Eikuhä? Se onkin vielä siellä! Kala oli lähtenyt vastarin jälkeen vauhdilla vastaan joten siima löystyi. Kaveri väsyttelee kalaa pitkään kunnes pääsemme näkemään sen, siis oikeesti tääkin on kymppi! Onks tää enään todellista.. Muutaman sovittelu kerran jälkeen saan kalan liplockilla vedettyä matolle, huh! Mittaa kertyy 114cm ja painoa tällekkin tasan 11kg, ihmetellään taas että mitä täällä tapahtuu.. Muutama kuva hienosta kalasta kunnes se lähteekin iloisesti takaisin.. Se on siinä! Emme tässä tohinassa ole huomanneet että viereiseenkin vapaan on iskenyt hauki. Parin pirteän spurtin jälkeen jäällä käy kääntymässä arvolta +3kg hauki. Eiköhän tämä ollu  tässä... Hetki vielä yritetään ja keräilemme hymy korvissa vapoja kasaan, ihan aiheestakin:)
Päivä oli aivan uskomaton ja epätodentuntuinen, tälläisestä on vain aina haaveillut mutta tänään se haave kävikin todeksi.. Nyt ei varmaan ole hetkeen hirveitä poltteita jäille.. :D Päivän saldoksi jäi 8 haukea joista 6 oli suurhaukia. Suurimmat 11kg/114cm & 10.85kg/116cm & 11kg/112cm kalat.

-Handyy

2 kommenttia: