lauantai 9. syyskuuta 2017

The vertsupäivä

Itsellä alkaa olemaan pahimmat poltteet ohitse vertsuhommien osalta ja sopivasti syksy alkaa olemaan ovella ja kohta pääsee starttaaman haukihommia. Vapaapäivälle osui sopivasti tyyni päivä ja mielessä on ollut käydä vielä pariin otteeseen vertsuttamassa ennen haukijuttujen alkua. Kamat autoon ja nokka kohti sateista järveä siis.

Kohteeksi valikoitui syvempi hieman kirkasvetisempi järvi mistä kokemusta oli parin reissun verran. Perus kaman roudauksen jälkeen soutuvene lipuu hieman ennen puoltapäivää järvelle, näytöt päälle ja hyvinkin nopeasti veneen sivulle piirtyy ensimmäinen kala. Taitaa olla toinen tai kolmas tarjottu jigi kun kala lähtee nousuun ja tärppää raivolla! Pirteät väännöt ja haavissa lepää paksu kuha, aika räväkkä startti! :) Vähän ollut taukoa vertsuhommiin joten kala näyttää omaan silmään todella isolta. Luulin että se olisi ollut reilusti yli 8kg, mutta niin iso se ei kuitenkaan ole. Yli seiskan mennään kuitenkin :)
7,25kg/86cm

 Homma jatkuu siihen mihin se jäi.. Hetki ajoa ja taas kala alle. Tiputan jigin alas ja kala ampuu välittömästi kiinni! Nyt taitaa olla se kuuluisa ikkuna auki? Kuvissa käy 85cm kuha, mitä en punninnut.


Välissä käytän arviolta +70cm kuha irrotettavana veneen laidalla kunnes löydän pykälää paremman kalan alle. Muutaman tarjotun jigin jälkeen se lähtee nousuun ja tärppää rauhallisesti, tiukka vastari ja kala on heti pinnassa riehumassa, kala antaa hienon näytelmän pintoja pitkin päätä ravistelemalla :). Kala menee hetken miten lystää, mutta lopulta haavissa lepää jälleen iso kuha, nyt on selkeästi suurempi kun aikasemmat. Korkea ja paksuselkäinen kuha kellottaa vaakaan 8,75kg lukemat 90cm varteen, todella hieno ja vahva kala!

Selfie :) 

Jatkan ajoa ja kohta eräältä nurkalta löytyy kasa haukia, nekin ovat purulla ja nopeasti näytillä käy useampi kala. Metri rikkoontuu tässä hässäkässä kahteen kertaan 101cm ja 102 cm kaloilla.. Nyt alkaa oleen aika rajua meininkiä :D Kumpaakaan kalaa en punnitse, mutta varmaan alle seiskan molemmat.
102cm

101cm
101cm lähdössä takaisin

Tämän jälkeen homma hieman hiljenee ja syöntipurske tuntuu olevan ohitse. Yhden noin 70cm kuhan saan ronkittua, mutta muuten ei siiman päässä eloa ole. Taitaa olla liki parin tunnin hiljainen jakso. Väriralli on kovaa, mutta tulosta ei synny. Jossain kohtia siiman päähän eksyy taas aamupäivällä eniten kaloja kerännyt Westinin Slimteez 9" värissä Pearl.  Ensimmäinen kala leipoo heti kiinni! Perus toimenpiteiden jälkeen 87cm kuha lähtee vedet pärskyen takaisin omaan elementtiinsä :)

Päivän kuvio tuntuu olevan selvä, kalat on selkeästi aktiivisella päällä sillä ne liikkuvat kovaa aivan pintakalvossa. Oikean värin löydyttyä homma menee vähän turhankin helpoksi, jokainen nousu tuntuu päättyvän tärppiin! Nopeasti käytän näytillä kolme kuhaa ja niistä paras on 89cm pituinen kala jonka punnitsen 7,1kg painoiseksi. Aika raakaa, miten kauan tätä vielä kestää? Tältä päivältä on pohja kadonnut jo kauan sitten :D
81cm

84cm kuha ja päivän ottipeli :)

7,1kg&89cm


Ajelen kuummimmalta alueelta hiemaan sivuun ja heti löydän siiman päähän haukia, keskikarkeaa 80-95cm kalaa käy veneen laidalla irrotettavana. Sen verran tapahtuma rikas päivä ollut joten eväätkin on jäänyt syömättä, täytyy sammuttaa kaiut että malttaa syödä leivät :D Palailen taas kuumalle alueelle ja syönti tuntuu olevan ohitse. Kovalla hinkkaamisella saan vielä yhden 87cm pituisen kuhan ottamaan.Nyt alkaa oleen takki sen verran tyhjä, että päätän ajella rantaa kohden. Matkalla on vielä luotaamatonta sektoria, joten käyn vielä luotaamassa yhden kulmauksen. Sieltä tuntuu löytyvän kohtalaisesti kalaa. Yhden saan ronkittua ottamaan ja näytillä käy päivän kolmas suurhauki. 100cm mittainen hauki on saanut aika kovaa runtua kylkeensä, sillä kalalla on aika rajun näköinen vekki kyljessä. Kala oli kuitenkin pirteä ja vahva siimanpäässä joten ihan elinvoimainen se tuntui olevan.Taitaa olla kymmenen minuutin tauko kunnes saan taas siiman päähän eloa. Kaiku nousee todella hitaasti jigille ja koppaa varovasti kiinni. Kala tuntuu aika laiskalta siiman päässä ja kohta veneen laidalla on tuttu näky, sama hauki minkä sain hetkeä aikasemmin! Kyljessä olevasta haavasta ei voi erehtyä. Eiköhän tämä ollut tässä.. Ajelen rantaan hieman turtuneella fiiliksellä, nyt osui niin raju päivä kohdalle että tuskin pääsee samanlaista karkeloa enää todistamaan :).

Päivän saldoksi jäi siis 10 kuhaa joista 6 oli 85cm tai yli, kolme kalaa punnitsin ja ne kaikki olivat +7kg. Haukia kävi näytillä 8 kpl ja metri meni rikki neljä kertaa, ihan käsittämätöntä!

-Hannu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti