perjantai 11. toukokuuta 2018

Vertsukausi auki!

Muutaman pikaisen reissun olen kerennyt käymään jäiden lähdön jälkeen ja nämäkin kerrat ovat olleet lähinnä vehkeiden säätelyä, näitä ei siis lasketa! :) . Viikonloppuna aukesi sopiva sauma ja pääsin vesille molempina päivinä. Ensimmäistä kertaa tälle kautta omilla laitteilla ja veneellä. Kohteeksi olin valinnut viimekaudella löytyneen järven mikä pitää sisällään mukavasti parempia kuhia, poltteet oli melkoiset kohteeseen ajellessa!


Kohteeseen saavuttua tapahtuu jotain tuttua, auto jumissa jo ennen kun vene on edes vesillä :D Metsästä löytyi muutama sopiva keppi renkaan alle ja tällä onneksi selvittiin liikkeelle. Ei muutakun vene järveen ja menoksi. Pitkään ei tarvitse luodata kun näytöillä alkaa olemaan vilskettä. Nimenomaan vilskettä, kalat löytyy aivan kalvon tuntumasta metrin syvyydestä ja ne ovat kovassa liikkeessä ja kaiken lisäksi karttavat vielä venettä ja jigejä.. Jokuisia tyhjiä arpoja ennenkuin löydän rauhallisemman kalan ja parin tarjonnan jälkeen se leipoo kiinni, varovasti ottaa ja en saa kalaa tartutettua. Ei ollut mikään jätti tämä yksilö. Matka jatkuu ja ongin monia vaikeita kaloja joilta en saa mitään positiivista reaktiota jigeihin. Väkisin sieltä täytyy se tärppi kaivaa, arviolta 5kg kuha iskee todella lyhyeen siimaan ja vastarin voimasta se käy melkein kokonaan pinnan yläpuolella, olipahan hauska tilanne :D Hetken kala ravistelee pitkin pintoja kunnes se irtoaa. Kauaa ei tarvitse pörrätä kun siiman päässä on taas eloa. Westinin slimteez värissä "realdeal" kelpaa kalalle puolitoista metriä veneen alapuolelta. Hetken kala menee pintoja pitkin kunnes saan sen ohjattua haavin pohjalle, komeeta! Tämä pallokala on kerryyttänyt painoa 6,4kg tuskin 80cm varteen. Myöhemmin löydän erään syvänteen kulmalta kasan parempia kaloja mitkä oleilee hieman syvemmällä, 4-5 metrissä. Kovin hääppöisellä otilla ne ei kyllä ole, kovalla väriruletilla sillointällöin joku kala nousee kuitenkin jigille. Lopulta siimanpäähän eksyy Twinteez 8" värissä "blackmamba" ja tämä tarjous saa välittömästi eloa kaikuun, hyvä nousu ja sit runtataan ja runtataan kovaa! Tiukka vastari ja kala aloittaa oman esityksensä, hetki kunnon myllytystä ja veneen kiertelyä kunnes saan ohjattua kalan haaviin, nyt on muuten ysikymppi! Ja niinhän se onkin, 91cm ja painoa tältä otukselta löytyy 9,4kg
Tämän jälkeen homma hieman rauhoittuu, kalat tuntuvat katoavan syvänpäältä johonkin, pakkohan ne jossain on olla.. Ei muutakun matalaa luotaamaan ja sieltähän ne kalat löytyy 3-4m syvyisestä vedestä ja aivan kalvosta. Syönti vaikuttaa kehnolta ja parin tunnin aikana saan yhden pienemmän kuhan, yhden varovaisen tärpin ja pari nousua, kaloja kuitenkin löytyi reilusti. Päätän vielä lähteä käymään samalla alueella mistä tuon ysin sain. Nopeasti löydän paremman kalan mutta ei inahda mihinkään! Kaivan "blackmamban" taas siiman päähän ja kohta tapahtuu! Välitön nousu ja sitä seuraa kunnon niittaus, kala kiinni! Kelan jarru on mennyt jumiin ja saan ihan tosissaan pitää vavasta kiinni kun kala kampeaa veneen alla :) Perus väännöt ja kala lepäilee haavissa, ihan nätti taas !

8kg / 87cm

Päivän ehdoton ottipeli, westinin Twinteez "blackmamba"

Tämän jälkeen homma rauhoittuu ja hetken vielä kalastelen tärpeittä ja sitten lopettelen tältä erää, olihan hyvä päivä!Päivä nro2

Kohteeksi valikoitui uusi pienempi järvi mikä on jo pitkään pyörinyt mielessä. Otan aamulla ihan rauhassa ja liikkeelle lähden joskus 11 aikaan. 5-6 m/s tuulta lupailee iltapäiväksi joten ihan paras keli ei vertuisuilun kannalta ole, pakko päästä kuitenkin! Vene vesille ja pieni siirtymä selälle, täällähän käy vaahtopää! Ei muutakun luotaamaan, tuulen alta syvänteen päältä löytyy heti kaloja, vaikeaa on päästä päälle tässä kelissä varsinkin kun kalat on taas liikkeessä. Kauaa ei kuitenkaa mene kun alkaa tapahtua, ensin saan jyrkän nousun isolta kalalta, ei kuitenkaan ota! Saattoi olla ysikympin ylittäjä tuo, sen verta hyvältä näytti kaiussa. Tämän kalan perässä en kauaa pysy tuulen takia ja se hukkuu. Ei muutakun seuraava. Kauaa ei tarvitse luodata kun löydän toisen, aikasempaa pienemmän kalan. Hetken sahailen venettä päälle ja jigiä alas, kala reagoi heti ja lähtee nousuun, kohta saa westinin slimteez kyytiä, kova tärppi vavanmittaiseen siimaan ja taas mennään, pirteä kala laittaa hyvän matsin pystyyn ennenkuin saan sen haaviin koukattua, ihan kiva aloitus kala uudesta järvestä ! :)

7,6kg / 87cm, ottipelinä Slimteez 9" värissä headlightHetken vielä luotailen tuulen alla ja kaloja löytyy ihan kivasti, mutta sen verrain tuskaista hommaa että siirryyn tyynen puolelle syvännettä. Pidemmän aikaa luotailen tyynen puolta ja kaloja löytyy hyvin, kovin pieniä ovat kaikki löytyneet, sellaista 2-3kg kalaa. Pari varovaista tärppiä ja yksi kala käy näytillä. Jossain kohtia palailen tuulen alle kun en isompia muuaalta löydä. Hyvinkin nopeasti alkaa parempia kaloja näkymään, mutta ihan kaikkia ei pääse kunnolla onkimaan. Mitään järkeviä tapahtumia en näiltä saa. Jossain kohtia iltaa alla on taas parempi kala. Se ei kiinnostu parista ensimmäisestä jigistä, tarjoan sille samaista jigiä millä sain aikasemmin seiskan. Kohta tapahtuu jotain mikä hymyillyttää vielä pitkään, kaiku alkaa väreileen  rauhallisesti ja se lähtee nousuun, kohta kala ja jigi kohtaa ja sitten rysähtää mielettömällä  voimalla kun siimaa on tuskin puoltatoista metriä pihalla! Samalla voimalla vastapalloon ja kala onkin heti pinnassa ja vesi roiskuu! Nyt on muuten sit iso, kymppi?! Kala ottaa muutaman metrin siima pihalle ja jaa jää veeneen alle juromaan, nyt on kyllä kovat otteet kalalla, pari kertaa se käy pinnalla ennenkuin saan sen uitettua havaksen pohjalle. Kalaa irroitellessa tajuan vasta todellisen koon, nyt on pakko mennä enkat uusiksi. Käytän ensin kalan mitalla ihan jännityksen vuoksi, pituttaa löytyy 92cm, kala puntariin ja nyt viimeistään nousee hymy korville, havaksen vähennyksen jälkeen painoa jää 10,1 kg ! :)  Se on siinä!!
Parempiakin kuvia olisi voinut tulla, mutta ei anneta sen häiritä

Ihan liian helpolla se kympin kuha ei ole tullut ja tämä onnnistuminen tuntuu erittäin hienolta :) !
Yhtä kalaa vielä ongin hetken ja suuntaan rantaan hyvissä ajoin. Olihan taas hieno reissu!

Kahden päivän onkimisen saldoksi jää 7 kuhaa joista viiden suurimman keskipaino on 8,3kg. Tämän paremmin ei voisi kausi startata!

Nykyään tulee aktiivisemmin päiviteltyä instagramin puolella kalajuttuja, jos kiinnostaa niin ei muutakun seurantaan @ hannuv_westingfishing

-Hannu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti