keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Kaksi uutta järveä 26-27.9

Maanantaina lähdin katsomaan mitä uusi hieman isompi järvi pitää sisällään. Järvestä ei paljon tietoa ollut, mutta kuhia siellä ainakin pitäisi olla. Reilu tunti ajoa ja saavun rantaan, mukavana yllätyksenä ilmakuvasta katsottu "veneranta" osoittautuukin mökkikylän rannaksi mistä venettä ei saakkaan vesille. Järven toisessa päädyssä olisi kyllä varmuudella veneluiska, mutta tarkoituksena oli kalastaa eri aluetta, joten sinne en lähde. Varasuunnitelmana oli lähistöllä oleva uimaranta, sinne siis! Tännekkään ei pääse autolla rantaan... Yksin liikenteessä joten veneen siirtely ei houkutellut, pakko kai se sit on.. Sopiva aamuhikoiluhan siinä tuli kun kamoja ja venettä raahasin jyrkkää mäkeä pitkin rannalle. Aikaa kului sen verran että vesille pääsen vasta kymmenen jäljestä. Ei muutakun luotaamaan! Ensimmäinen  iso kaiku löytyy lähes heti lähtörannasta 9m vedestä läheltä pintaa. Tämä kala sukeltaa heti pois kun lasken jigiä. Seuraava kala löytyy hetken ajelun jälkeen ja sama homma toistuu, vähän on siis kalat aralla päällä. Kolmas kala sitten menee venettä pakoon.. Lopulta kala päästää päälle ja pääsen tarjoamaan sille jigiä, sehän leipoo heti kiinni! Pientä vääntöä ja pääsen haavimaan nätin hauen! Parit fotot tästä 101cm/6,8kg kalasta kunnes se sukeltaa takaisin tummaan humusveteen.

Seuraavaksi lähistöltä löytyy todella massiivinen kala, kaiku piirtää sen pohjaksi vaikka se on n.4 metrissä syvän päällä. Viistossakin kala näytti ihan tajuttoman isolta! Jigiä alas, ei kiinnostu.. Vaihdan kymppituumaiseen ja nyt kaiku alkaa elään ja se lähtee hitaasti jigille! Pulssi kohoilee kun kala seuraa jigin mukana pintaa kohti, ota nyt! Ei ota sit kuitenkaan, siinä saattoi olla todellinen suurkuha. Sivummalta löytyy toinen saman kaliiberin jättikaiku, mutta tämä ei liikauta evääkään vaikka sille tarjoan kaikennäköisiä jigejä..  Alueella tuntuu olevan tosi hyvin isoja kaloja ja taaskaan ei kauaa tarvitse pörrätä kun seuraava on alla. Mallailen venettä kalan päälle, näyttää aika pieneltä aikaisempiin kaloihin verrattu. Meinaan jopa ihan jättää tämän väliin, mutta kuitenkin päätän kokeilla. Tämä kala lähtee heti jigille ja hetken seurailun jälkeen se ottaa! Painoa on ihan mukavasti ja hyvin kuhamaisilla otteilla mennään! Kohta haavissa lepää nätti kuha, jes! 81cm/4,55kg oli tämä fisu. Kannatti sit kuitenkin laskea jigi alas :) !

Kalalla oli poikkeuksellisen hienon värset silmät!


Tämän jälkeen homma rauhoittuu muutamaksi tunniksi. Isoja kaloja kyllä löytyy, mutta ne ei juuri jigeistä välitä. Kohta löydän nätin kaiun poikkeuksellisen pinnasta n1,5m syvyydestä, kala on liikkeessä, mutta pääsen sille kuitenkin kohtuu nopeasti jigiä tarjoamaan, ei kiinnosta. Kala jatkaa matkaansa ja sen perässä on tosi vaikea pysyä saatika päästä uudelleen sille jigiä syöttämään kun se on niin pinnassa. Ajelen kalan perässä 30-40 metriä kunnes pääseen sille tarjoamaan eriväristä jigiä, hieman lennosta se on pakko tehdä, mutta kala kuitenkin lasauttaa ihan jäätävällä voimalla metrin siimaan! Kala on heti pinnassa ja se on selkeästi isompi kuin aikasempi! Hetki vääntöä ja pääsen sen haavimaan :) Jigiä irrotellessa huomaan, että yksikään koukku ei ole kalassa kiinni.. Tarkempi katsastelu osoittaa että yksi koukun haara on oiennut. Onneksi pysyi kiinni!  Pari hätäistä kuvaa ja hieno 87cm/5,6kg kuha sukeltaa takaisin!:)

Tästä kalasta ei tullut kauhean onnistunutta pönöä.Isoja kaikuja löytyy edelleen sieltä täältä pitkin järven selkää, ne ovat vaan todella passiivia ja vain muutama niistä reagoi jigiin positiivisesti. Palailen paikalle missä aikasemmin näkyi ne kaksi todella isoa kalaa, jos ne nyt ottaisi? Näitä en kuitenkaan enää löydä vaikka alueen melko tarkasti ajan läpi. Loppupäivä kuluu siis tärpeittä ja lopettelen hyvissä ajoin kalastuksen. Hyvinkin hapokkaan veneen roudaamisen jälkeen pääsen ajelemaan kotia kohti. Järvi vaikutti todella hyvältä ja isoja kaloja oli varsin mukavasti. Bonuksena vielä ne pari jättiä. Tänne täytyy vielä joskus palata uuudelleen!


Päivä nro2

Kohteena oli taas hieman isompi järvi. Täällä pitäisi varmuudella olla isompia kuhia sillä pari tuttavaa on aikasemmin käynyt niitä vertsuttamassa. Päivästä oli tulossa melko synkkä, joten en uskonut että kuhat ovat hirveän aktiivisia. Vene vesille ja pitkä siirtymä kohdealueelle. Aikaa tässä vierähtää tovi kun sähkökoneella ei kauhean kovaa pääse. Puolen tunnin kohdealueella ajelun jälkeen alkaa kaloja löytymään, ne ovat vain todella arkoja ja niiden päälle ei pääse veneellä.. Hieman syvemmältä 8-10m vesistä löytyy vähän rauhallisempia kaloja ja niille pääsen jigiä tarjoilemaan. Pääasiassa melko passiivista meininkiä. Yksi todella nätti kaiku nousee jyrkästi jigille ja olen jo varma että nyt tärähtää, ei sit kuitenkaan.. Aikaa kuluu ja munat ovat tukevasti padassa. Myöhemmin syötän yhdelle monista isoista kaiuista jigiä, mutta se ei reagoi. Vaihdan väriä ja se saa kalaan liikettä! Kaiku välkkyy hetken ja sit se syöksähtää jigille ja räväyttää kiinni! Kala tuntuu todella raskaalta kun se jää ottisyvyyteen juromaan, siima narskuu kalan hampaissa ja sit tapahtuu jotain ikävää.. Tämä otus irtoaa. Kyllä pistää harmittamaan sillä se tuntui todella isolta. Tarkempi katsastelu osoittaa, että rigi ei ole edes irronnut jigistä. Varmaksi en mene sanomaan oliko se hauki vai kuha kun se oli vain muutaman sekunnin siiman päässä, jokatapauksessa olisi ollut todella hyvä kala!

Hetken päästä tarjoilen jigiä pienemmälle pintakaiulle kun se sopivasti sattuu suoraan veneen alle, tämä ottaa heti ja käsissä käy +60cm kuha, saipahan munat pois padasta! :D Hetki ajoa ja löydän syvästä penkasta pari isompaa kalaa 4-5m vedestä. Nämä seurailevat jigiä, mutta en niitä kuitenkaan saa ottamaan.. Lähistöltä löydän yhden kalan mikä ottaa jigiin sen enempää miettimättä, tämä pulska 85-90cm hauki tarjoaa ihan kivat väännöt!

Ota ota ota!
Ilta alkaa lähestymään ja saldo on kovin nihkeä. Päätän lähteä katsomaan hieman pienempää syvännettä. Hetken ajon jälkeen löytyy nätti kaiku ja se ottaa heti jigiin! Painoa on aika kivasti siiman päässä ja kala käyttäytyy hyvin rauhallisesti, mikä elättelee toivoa isosta kuhasta, melko nopeasti saan näkökontaktin kalaan ja se paljastuukin isoksi haueksi! Parit junnaamiset ja pääsen punnitus hommiin, paksussa kunnossa on tämäkin hauki! Vaaka pysähtyy lukemaan 8,75kg ja pituutta kalalta löytyy kivat 109cm :)
Lähistöltä löydän pari vähintään samanlaista kalaa, joista toinen nousee jigin perässä mukavasti ja toinen ei reagoi mitenkään. Ilta alkaa hämärtään ja palailen rantaan. Matkalla näkyy penkassa hyvin ruoakoon kuhia ja pysähdyn niitä kokeilemaan, ne tuntuvat oleavan syönnillä ja 5 minutin sisään käy neljä kuhaa veneessä :). Tähän on hyvä lopettaa pitkä ja haastava päivä!


-Hannu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti