torstai 7. kesäkuuta 2018

26.5. Sekapäivä

26.5. lauantaina suunnattiin ensimmäistä kertaa tänä kesänä Hannun kanssa yhdessä vesille. Ohjelmassa oli tällä kertaa jigikalastusta, sekä heittäen että vertsuttaen ja kohdelajeina kaikki kolme kovaa, eli hauki, kuha ja ahven. Kohdejärvelle ajellessa päätimme että yritetään tänään jigikisoista tuttua "korttia" eli saada mitalle kaksi kuhaa, kolme ahventa ja yksi hauki. Samalla saisi tavalliseen kalapäivään ehkä vähän uutta jännitystä?

Rannassa oltiin yhdeksän aikoihin aamulla ja keli jatkoi samaa linjaa mitä oli jo hetken aikaa nähtykin, eli tyyntä, aurinkoista ja lähes helteistä. Järvi oli parilta reissulta entuudestaan tuttu, tavallinen humusvetinen ja rehevä suomalainen järvi, jossa pari syvempää monttua. Kaikkia kolmea kohdelajia järvessä on oikein mukavasti ja odottavaisin mielin suuntasimme järvelle katsomaan mitä päivä tuo tullessaan!

Ensimmäinen kohdealue oli nopeasti ajeltu kuumimpien paikkojen osalta läpi. Mitään ihmeempiä ei löytynyt ja nopea kopaisu parhaalta näyttäneellä matalan reunalla ei antanut yhtä kuhatärppiä ja pientä haukea kummempaa. Matka jatkui tutummille alueille joihin oli edellisten reissujen jäljiltä kova luotto. Siirtymällä pääsin onkimaan Hannun spottamaa ihan hyvän kokoista välivesikuhaa mutta tämä ei tarjouksesta kiinnostunut varovaista nousua enempää.

Siirtymän jälkeen alkoi ankara luotaus ja pohdinta missä kalat? Ahvenet olivat ainakin vielä jossain ihan muualla kuin mistä niitä on myöhemmin kesällä usein löytynyt. Kuhiakin näkyi tosi huonosti. Pitkän ajelun jälkeen löysimme vihdoin ja viimein kuhia, matalasta 2-3 m vedestä. Tätä edelsi jonkinlainen surffailu järven isoimman syvänteen päällä josta löytyi muutama ihan nätti kuha. Näillä oli kuitenkin keskipäivän paahteessa sellainen ralli päällä ettei perässä meinattu pysyä ja kiinnostus jigeihinkin jäi pariin hätäiseen nousuun. Matalasta löytyneet pohjakuhat olivat sentään edes jonkinlaisella purulla ja lähes heti ankkuroitumisen jälkeen saimme mukavan tuplatärpin ja veneessä kävi 53- ja 61 -senttiset kuhat. Meininki veneessä piristyi välittömästi!

Tuplatärppi!

Sama ankkuri tarjosi vielä useampia kuhia mutta koossa ei edellisiä hätyytelty. Matka jatkui ja taas saatiin hetki ajella. Pari pientä kuhakasaa löytyi mutta nämä pitivät suun tiukasti kiinni ja ainoastaan pienet hauet leipoivat jigeihin kuhakeskittymän reunamilta. Nihkeään meininkiin haettiin uutta potkua pienellä siirtymällä eräälle kuumalle kulmalle joka oli vielä ajamatta. Täällä alkoikin vähän tapahtuma ja 5 m vedeltä penkasta löytyi muutamia karkeampia haukia pohjasta makoilemasta. Ei niitä helpoimpia kaloja mutta kun kippari osaa hommansa niin kaikki on mahdollista! Lyhyeen hetkeen pari nättiä +- 90 cm haukea ja kirsikkana kakun päälle Hannun tarjoamaan Westin Twinteeziin leiponut tasan 8 kg jolla pituutta 105 cm. Komea hauki korttiin!

8 kg/105 cm

Haukia löytyi sivummalta vielä pari lisää ja Hannu kaivoi välivedestä korttiin nätin kuhan, 67 cm. Ei läheskään suurimpia mitä löydettiin mutta hyvä kala suht vaikealle päivälle!

67 cm

Peliaikaa oli vielä hyvin jäljellä ja päivä oli tarjonnut ihan hienoja hetkiä ja muutaman nätin kalankin. Yksi kuitenkin puuttui. Ahven! Yksi ahven tuli kuhakasan reunalta säkällä mutta pääjoukko oli nyt meiltä hukassa. Oli enää yksi vaihtoehto, eli matalat kasvuston reunat! Painoimme tuulen alapuoliseen lahteen jossa emme olleet koskaan käyneet. Sieltähän niitä löytyi, jäätävän pikkukalamassan reunalta. Varovaisella otilla kyllä olivat ja ylössaadut olivat vähän nihkeän kokoisia. Korttiin saatiin tästä vain yksi 25 cm ahven. Parempia tärppejä kyllä oli mutta ei vaan nyt natsannut.

Muualta lahdesta emme mitään mainittavaa löytäneet joten matka jatkui. Yhdestä kohtaa Hannu löysi kortteen edestä upporisun ja tunnetusti tälläinen poikkeama tasaisella savella kerää usein kaloja! Vene heittohollille ja ensimmäiset tärpit tärähti nopeasti. Itselle hauki ja Hannulle jotain vähän enemmän tärräävää joka kuitenkin ui itsensä kiinni siihen risuun. Lähti onneksi irti ja kohta veneeseen kauhottiin selvästi päivän paras ahven, 620 g/37 cm! Hieno ahven joka maistui makealta vaikeana päivänä!
620 g/37 cm

Risusektori antoi vielä pari pienempää ahventa ja useampia haukia ennenkuin kuoli kokonaan. Loppuillasta kävimme vielä etsimässä kuhia ja niitä löytyikin uudesta mestasta kohtuullisesti. Ei jäätävää tykitystä mutta kovalla hieromisella aina välillä napsahti. Tai no kenellä napsahti ja kenellä ei, Hannu kauhoi peruskuhaa tasaisen tappavaan tahtiin, omista tarjouksista kiinnostui ainoastaan erittäin agressiivinen nelosen hauki. Mieleenpainuvin tapahtuma illan viimeisistä hetkistä oli Hannun hyvin todennäköinen ison kuhan tärppi heittäen tarjottuun jigiin. Jäätävästä pommista ja hyvästä vastarista huolimatta kala ei kuitenkaan pysynyt kiinni.

Kaloja oli päivän päätteeksi klikkerissä 47 kpl ja päivän korttitulokseksi saatiin lopulta 322 cm (kuhat 67 & 61 cm, ahvenet 37, 27 & 25 cm sekä hauki 105 cm). Ihan kohtuullinen tulos, tästä sitten paremmaksi joku kerta!

- Juho M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti